Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Projekt je omogućio višestruko pozitivne efekte za lokalnu zajednicu

03.06.2021. 11:59


Udruga Eko – Zadar je s partnerima Naturom – Jaderom, javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije i OŠ »Petar Zoranić« iz Nina završila provedbu dvogodišnjeg projekta AMOR – Aktivni Mladi za Održivi Razvoj koji je doprinio razvoju međusektorske suradnje i razvoju obrazovanja za održivi razvoj za osnovne škole.
Završna konferencija projekta, na kojoj su predstavljeni rezultati, održana je u Domu kulture u Ninu, a tim događanjem projekt je simbolično završio na istom mjestu na kojem je i započeo u travnju 2019. godine.
– Cilj završne konferencije bio je upoznati zainteresirane dionike iz različitih sektora lokalne zajednice s aktivnostima i rezultatima projekta AMOR koji je zbog epidemioloških mjera završen mjesec dana kasnije od prvotno planiranoga roka, tumači Željka Jurlina, asistentica voditeljice projekta i autorica programa »Solidarnost i aktivno djelovanje za održivi razvoj«​.


Osnažiti i povezati
Osnovni cilj projekta AMOR bio je osnažiti i povezati organizacije civilnoga društva, škole i lokalnu zajednicu u dugoročna kvalitetna partnerstva kako bi zajedno provodili obrazovne programe fokusirane na održivi razvoj te jačali svijest o njegovim bitnim komponentama među djecom, mladima i širom javnosti.
– Provedene aktivnosti rezultirale su višestrukim pozitivnim efektima za lokalnu zajednicu. Izrađeni obrazovni programi su namijenjeni učenicima viših razreda osnovne škole, a sve zainteresirane škole, kao i organizacije koje se bave temama održivog razvoja, mogu im pristupiti na stranici udruge »Eko – Zadar« te na stranicama projektnih partnera, rekla je Ira Ćurković, voditeljica projekta AMOR te dodala kako brošura o održivom razvoju koja je napravljena za potrebe projekta može poslužiti kao nastavni materijal za predavanja o građanskom odgoju i obrazovanju te predavanjima na temu odživog razvoja.
– Brošura »Solidarnost i aktivno djelovanje za održivi razvoj« može poslužiti nastavnicima u pripremi radionica iz međupredmetnih tema Građanski odgoj i obrazovanje te Održivi razvoj. Dvojezične informativno-edukativne ploče o posebnostima Natura 2000 područja kod Nina također će doprinijeti podizanju svijesti o važnosti zaštite prirodne baštine kod lokalnog stanovništva, ali i kod turista, poručila je Ćurković.


«Prirodna baština kraljevskog grada«
Pored navedenih rezultata, u sklopu projekta organiziran je foto natječaj »Prirodna baština kraljevskog grada«, a odabranih 20 fotografija postalo je dio trajne izložbene postave u OŠ »Petar Zoranić« u Ninu i Vrsima. Škola je ukrašena muralima u čijoj su izradi sudjelovali učenici škola u Ninu i Vrsima.
– Održivi razvoj uključuje sve oblike društvenih odnosa, a oni se, kao i naš odnos prema prirodi i okolišu, temelje na povezanosti. Stoga je razvoj suradnje među različitim ustanovama, organizacijama i ljudima ključ za stvaranje održivijeg i pravednijeg društva, rekla je Jurlina naglasivši kako su u sklopu projekta organizirane mnogobrojne zanimljive aktivnosti.
– Izrađena su i provedena četiri programa izobrazbe djece i mladih, izrađeno je i postavljeno pet edukativno-informativnih ploča, radilo se na jačanju partnerstva između civilnog i javnog sektora, proveden je foto natječaj »Prirodna baština kraljevskog grada«, održana su dva izleta na područje »Natura 2000« na području Nina te su održane dvije volonterske akcije i postavljanje fotografija u školama u Ninu i Vrsima, zaključila je Jurlina.