Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Prvu dozu cjepiva primilo 36 posto stanovnika Zadarske županije

03.06.2021. 07:30


Zavod za javno zdravstvo Zadar u dogovoru sa Stožerom civilne zaštite Zadarske županije i u suradnji s Domom zdravlja Zadarske županije organizira masovno cijepljenje za sve stanovnike koji se još uvijek nisu stigli naručiti, a u svrhu još bolje promocije cijepljenja.


Apel za pridržavanjem termina
Cijepljenje će se organizirati u ponedjeljak, 7. lipnja u vremenu od 8 do 12 sati i od 15 do 19 sati na punktu ŠC Višnjika (Press centar, dvorana Krešimira Ćosića), a predviđeno je cijepiti 800 stanovnika Pfizer cjepivom. Svi zainteresirani mogu se prijaviti na službenoj web stranici Zavoda za javno zdravstvo. U prijavi za cijepljenje potrebno je navesti ime i prezime, e-poštu, telefonski broj, datum i godinu rođenja te MBO (matični broj osiguranika). Iz Zavoda podsjećaju građane da se pridržavaju termina u kojem su naručeni, kako bi se izbjeglo stvaranje gužve na punktu za cijepljenje.
Do sada je prvu dozu cjepiva primilo 36 posto stanovnika Zadarske županije, a drugu oko 13 posto, što je kao i na razini cijele Hrvatske, rekao je voditelj Službe za epidemiologiju dr. Alan Medić.
– Zadovoljni smo procijepljenošću, no želja nam je cijepiti i više kako bismo što prije suzbili epidemiju. Svjesni smo činjenice da neki stanovnici još nisu dobili svoj termin ili dvoje oko cijepljenja te smo odlučili na brz i jednostavan način na jedan dan organizirati cijepljenje kako bismo potaknuli stanovništvo na još veći odaziv. Inače, nastavljamo s cijepljenjem kao i do sada, odnosno osoba koja se želi cijepiti treba se javiti svom obiteljskom liječniku koji dalje planira termin cijepljenja ili se prijaviti putem platforme cijepiSe.zdravlje.hr ili, pak, na e-mail adresu Zavoda za javno zdravstvo [email protected], kaže epidemiolog Medić.


Potroše sve predviđene doze
I načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković zadovoljan je procijepljenosti građana, no kako kaže, zadnjih je dana interes opao te su u dogovoru sa Zavodom došlo do ove odluke.
– Želja nam je cijepiti još i više kako bismo što prije zaustavili širenje virusa i došli u kontrolu situacije. Neki stanovnici još nisu dobili svoj termin ili još razmišljaju oko cijepljenja te smo odlučili na brz i jednostavan način organizirati ovakvo cijepljenje, rekao je Vicković i nadodao kako će se ovim potezom i građanima koji su trenutno u Zadru, a inače ne žive tu, omogućiti cijepljenje. Potrebno je, kaže, prijaviti se na stranicama Zavoda te pričekati svoj termin. Do sada je na području naše županije utrošeno 72.951 doza cjepiva, od čega 49.516 Pfizera, 14.800 Astra Zenece, 8.340 Moderne i 295 Janssena.
– Mi utrošimo sve predviđene dnevne doze cjepiva. Dnevno cijepimo od 700 do 1100 stanovnika na razini cijele županije, rekao je Vicković te dodao kako rade sve što je u njihovoj moći kako bi ljudima omogućili cijepljenje.
– Cijepljenje je dobrovoljno, a u suradnji s lokalnim samoupravama organiziramo cijepljenje i na otocima, imamo prijevoz našim brodom do udaljenih mjesta, sve kako bismo onima koji se žele cijepiti to i omogućili, rekao je Vicković dodajući kako se trenutačno odvija cijepljenje u općini Sali.
Što se tiče prognoza, Vicković kaže kako se nada da će se epidemija koronavirusa uskoro suzbiti.
– Procijepljenost je dobra, a i veliki broj građana je koronu prebolio te se nadamo kako ćemo suzbiti ovu bolest. Bliži nam se i turistička sezona te poduzimamo sve mjere da se naši građani i turisti osjećaju ugodno i kako bi naša županija bila sigurna, zaključio je na kraju Vicković.




Covid putovnice
​Od 1. lipnja u Hrvatskoj se izdaju covid-putovnice. EU digitalnu covid-potvrdu izdaje Ministarstvo zdravstva, a potvrda se može zatražiti on-line putem portala e- Građani ili fizički u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. HZZO potvrdu izdaje u papirnatom obliku ili je dostavlja elektroničkom poštom. Potvrdu mogu dobiti osobe koje su se cijepile cjepivom protiv bolesti covid-19, odobrenim od strane HALMED-a; osobe s negativnim nalazom PCR testa ili brzog antigenskog testa te osobe koje su nedavno preboljele covid-19.
Cijepljenim osobama potvrda će vrijediti 210 dana od dana cijepljenja drugom (ili jedinom) dozom cjepiva. Cijepljenima prvom dozom potvrda vrijedi 42 dana za Pfizerovo i 84 dana za AstraZenecino cjepivo. U svim slučajevima potvrdu se može zatražiti 22. dan od primanja cjepiva.
U slučaju kada se potvrda izdaje na temelju negativnog testa, on ne smije biti stariji od 48 sati, a potvrda će vrijediti 48 sati od uzimanja uzorka.
Osoba koja je preboljela covid-19 može dobiti potvrdu 11. dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa. Potvrda je valjana 180 dana od tog datuma.