Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Vrtići u Poličniku prošireni za boravak 22 mališana, do zime za još 60

03.06.2021. 11:12


Općina Poličnik ima tri dječja vrtića, matični Dječji vrtić Zvončići u Poličniku te područne objekte Zvončica u centru Poličnika i Murvica-Briševo koji mogu primiti oko 125 djece od jasličke do školske dobi. Međutim, za pedagošku godinu 2020./2021. zaprimljeno je oko 170 zamolbi te su vrtići zbog sve povoljnijeg nataliteta i doseljavanja novih obitelji postali pretijesni.
– Radovi na nadogradnji i rekonstrukciji područnog objekta Murvica-Briševo su u punom jeku. Dječji vrtić će se proširiti za još tri dodatne sobe dnevnog boravka sa svim uvjetima sukladnima Državnom pedagoškom standardu. Vrtić će u tri odgojne skupine primiti još 60 predškolske djece, kazala je Marijana Barić, ravnateljica DV-a Zvončić.


Radovi zatvorili vrtić Murvica-Briševo
U projektu vrijednom 6 milijuna kuna radovi se odnose na rekonstrukciju dijela postojeće zgrade: ulazni prostor, uredi i kuhinja te dogradnju tri dječje sobe s pratećim prostorijama.
– Zbog radova vrtić se zatvara do daljnjeg, dežurni objekti bit će matični i područni objekt Zvončica u Poličniku, kazala je Barić.
Istovremeno, u područnom objektu Zvončica u Poličniku, kaže ona, upravo je završena adaptacija i proširenje prostora za još jednu odgojnu skupinu za 22 mališana.
– Područni objekt vrtića je naslonjen na općinsku zgradu te se proširio na način da se mala Općinska vijećnica u prizemlju zgrade probijanjem zidova pripojila vrtiću. Prostor sobe dnevnog boravka veličine je 60 m² i opremljen je najsuvremenijim didaktičkim pomagalima i opremom, te namještajem vrhunske kvalitete, rekla je Barić dodavši da je na taj način roditeljima čija djeca pohađaju područni objekt Murvica – Briševo omogućen smještaj djece tijekom cijelog ljeta.


Kraj listi čekanja
Proširenjem područnih objekata Murvica-Briševo i Zvončica u Poličniku vrtići će moći upisati još oko 80 djece, i to 60 u Murvica-Briševo i 22 mališana u Zvončici u Poličniku.
– Na ovaj će se način riješiti lista čekanja za ovu ustanovu, posebno za jasličku skupinu, rekala je Barić.
Rani i predškolski odgoj vrlo je važan za daljnji djetetov razvoj i život.
– U svakodnevnoj suradnji s osnivačem, osobito s gospodinom Davorom Lončarom te njegovim suradnicima i zaposlenicima Općine Poličnik, gospodinom Šimom Zrilićem, direktorom Poličnik d.o.o., i njegovim zaposlenicima, koordiniranim radnjama osiguravamo uvjete te utiremo put ka najkvalitetnijim uvjetima za skrb, rast i razvoj djece predškolske dobi na području općine Poličnik, istaknula je Barić.
Dodatnim sredstvima za sufinanciranje ranog i predškolskog odgoja otvara im se, kazala je ona, mogućnost povećanja kvalitete usluga, poboljšanje samih uvjeta rada, te mogućnost uvođenja i dodatnih programa u dogledno vrijeme.




Zahvala osnivaču i financijeru
– Iznimno smo zahvalni osnivaču koji je omogućio kvalitetno provođenje inkluzije djece s teškoćama u razvoju u našoj ustanovi, na način da su osigurali odnosno omogućili zapošljavanje dodatnih odgojitelja u skupinama, zahvalila je Barić.
Dječji vrtić Zvončić Poličnik, od svog otvaranja, bila je prva ustanova u Zadarskoj županiji koja je pružala usluge smještaja djece jasličke dobi izvan grada Zadra.
– A sada se evo iznimno radujemo činjenici da će gotovo svako dijete imati mogućnost biti upisano, bez obzira na kriterije kojima bi djeca i roditelji trebali udovoljiti da bi im program ranog i predškolskog odgoja uopće bio dostupan. Rani i predškolski odgoj pozitivno utječe na djecu, potiče njihov razvoj kroz sva razvojna područja i svoj djeci omogućuje istu startnu poziciju ukoliko im je dostupan. Osim toga, roditelji koji imaju mogućnost kvalitetnog smještaja svoje djece, mogu ravnopravno konkurirati i na tržištu rada. Važno je uvijek naglašavati kako zajednicu koja se brine o najmlađima, najslabijima i najstarijima nazivamo razvijenim društvom, poručila je Barić.


Barcelonski ciljevi i Europsko vijeće
Shodno strateškom okviru EU Obrazovanje i osposobljavanje 2020. (ET2020), najmanje 95 % malodobne djece, u dobi između četiri godine i polaska u školu, trebalo bi biti uključeno u predškolsko obrazovanje.
– Mi velikim koracima idemo u tom smjeru zahvaljujući ponajprije našem osnivaču Općini Poličnik, koja je odlučila ostvariti barcelonske ciljeve i preporuke Europskog vijeća za 95-postotni smještajem djece rane i predškolske dobi u ustanove za provođenje predškolskih programa, istaknula je Barić, dodavši da će vizija u budućnosti biti usmjerenost ka cjelovitom razvoju osobnosti djeteta, poštivanju njegovih prava te razvijanju interesa i empatije prema očuvanju vrednota za održivi razvoj.
– Svojim djelovanjem pružat ćemo podršku obitelji te doprinositi i dalje razvoju cjelokupne društvene zajednice, zaključila je Barić.