Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Paški sir sve bliže savršenstvu

Autor: Ivan Stagličić

02.07.2008. 22:00
Paški sir sve bliže savršenstvu


Sva su obiteljska gospodarstva sve više poboljšavala svoju kvalitetu da bi danas došla ako ne do savršenstva, a onda jako blizu toga čemu je razlog prije svega nazočnost struke, korisne sugestije stručnjaka što je većina ljudi ugradila u svoje proizvode. I svake godine bilježimo sve kvalitetnije sireve, ističe Ivica Peranić
Manifestacija 8. izložba paške ovce i paškog sira otpočela je jučer u hotelu “Boškinac” u Novaljskom polju ocjenom sira koji su za ovu prigodu na ocjenjivanje donijela trideset tri obiteljska gospodarstva s cijelog područja otoka Paga.
– Svake godine se ova manifestacija održava prvog četvrtka i petka u srpnju. Ona je zamišljena tako da propagira sir proizveden na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, dakle, ne onaj proizveden u siranama, nego nam je cilj popularizirati proizvodnju u obiteljima, kazao nam je Ivica Peranić iz Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu i jedan od organizatora ove manifestacije.
U proteklih sedam godina, koliko se odvijaju izložbe paške ovce i sira, preko dvjesto uzoraka je prošlo analize stručnjaka, što je rezultiralo i sve većim podizanjem kvalitete proizvodnje sira na obiteljskim gospodarstvima.
– Sva su obiteljska gospodarstva sve više poboljšavala svoju kvalitetu da bi danas došla ako ne do savršenstva, a onda jako blizu toga, čemu je razlog prije svega nazočnost struke, korisne sugestije stručnjaka, što je većina ljudi ugradila u svoje proizvode. I svake godine bilježimo sve kvalitetnije sireve. Iskreno govoreći rekao bih da paškog sira nema lošeg, nego boljeg ili malo manje boljeg, ističe Peranić.
Ovome u prilog govori i činjenica da je nakon 1. rujna, a katkada čak i ranije, u obiteljskim gospodarstvima teško i nemoguće naći sira na zalihama, budući da je sav prodan što je najbolji pokazatelj kvalitete nekog proizvoda.
A o tome koji će proizvod, odnosno sir s obiteljskog gospodarstva biti najbolje ocijenjen, odlučit će sud stručnog povjerenstva na čelu s prof. dr. sc. Dubravkom Samaržijom. Rezultati će biti objavljeni danas, na središnjem događanju u “Ruži vjetrova” s početkom u 20.30 sati.


Paški sir je originalan!
Dani paške ovce i sira bili su prigoda i za jedno provokativno novinarsko pitanje. Naime, koliko se proizvede paškoga sira i je li prema tome, svaki paški sir – originalni:
– Prema podacima Hrvatskog stočarskog centra, na otoku Pagu je tridesetak tisuća ovaca, svaka ovca proizvede preko sto litara mlijeka i kad to pretvorimo u sir, brojke se penju na 200-300 tona na godišnjoj razini. Tu i nema mjesta za neko povećanje proizvodnje, jer smo mi ipak otok i imamo tu vrstu zadanosti. Paški sir je, prema tome, originalan, a razne priče potječu i od toga što su sirane pogon koji osim ovčjeg sira proizvodi i druge proizvode od otkupljenog kravljeg mlijeka, no to su drugi proizvodi na kojima je to i istaknuto, kazao nam je Ivica Peranić.