Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Petrović: Promijenili smo kompoziciju momčadi

Autor: Petar Jurić

02.07.2008. 22:00
Petrović: Promijenili smo kompoziciju momčadi

Foto: Zvonko KUCELIN



Da sad previše ne zamaramo ljude, dovoljno će biti reći da ću od trojice centara, od Macure, Ivanova i T. Ružića, zahtijevati puno više agresivnosti od onoga što smo kod centara imali u prošloj sezoni
Neće danas, hoće sutra… Dan prije ili dan poslije, dođe na isto. Glavno da su u KK Zadar mogli izvijestiti da su razgovori završeni.
Trojica novih, Dejan Ivanov, Malik Dixon i Damir Rančić, na popisu su igrača koji pred sobom drži Aco Petrović, trener.
– Nama je ostalo riješiti još status Todora Gečevskoga i držim da bi to trebalo biti riješeno za dan – dva. Kad sve sagledamo, Zadar u ovom trenu ima najveći dio momčadi, a onaj dio koji još treba popuniti, riješit će se uskoro. Bitno je reći da nema nikakve žurbe u tomu, da ne treba ništa paničariti ili biti zabrinut. Za puno igrača poslije kojekakvih ljetnih liga i slično padat će cijene. Za nas će biti bitno da ne platimo previše nekoga koga ćemo dovesti, te da taj koji će doći zadovoljava po kvaliteti i svemu drugomu – govori Petrović.
Ipak, imate li vi neka imena u žarištu?
– Imena sad uopće nisu bitna. Ta dvojica koja će doći trebaju popuniti i oplemeniti postojeći roster. Napominjem da Zadru ne treba licitiranje ni s kim niti smo se tomu priklanjali. Primjer je Štimac koji je dobio iz Zagreba takvu ponudu koja je za njega bila primamljivija od onog što je ponudio Zadar.
Aco zadovoljan
Vratimo se ovima koji su došli. Zamjećujemo zadovoljstvo u intonaciji vaših rečenica.
– U globalu sam zadovoljan. Zadar je uspio i na vrijeme riješiti mnoge dolaske i kvalitetno. Želio bih dati jedno malo pojašnjenje. Prošlih se dana i pisalo i govorilo da će neki igrač doći umjesto nekoga tko je otišao. Mi na taj način nismo popunjavali momčad. Mislim, nismo doslovce umjesto Janka doveli Marka. Kompozicija momčadi za sljedeću sezonu drugačija je u odnosu na kompoziciju iz prošle sezone. Da sad previše ne zamaramo ljude, dovoljno će biti reći da ću od trojice centara, od Macure, Ivanova i T. Ružića, zahtijevati puno više agresivnosti od onoga što smo kod centara imali u prošloj sezoni.
Hoćete li tijekom priprema uspjeti dovesti sve na razinu koju želite?
– Imat ćemo nekih objektivnih okolnosti koje će nešto utjecati na rezultat priprema, ali učinit ćemo sve da ne bude negativnih posljedica. U jednom dijelu priprema neće biti Jubyja Johnsona. On će se oženiti 26. kolovoza, tako je najavio, pa je logično očekivati ga početkom rujna. Dean Ivanov imat će obveze u bugarskoj reprezentaciji koja ima kvalifikacije za EP. Dobra je stvar što će Ivanov doći potpuno fizički spreman, a u završnom dijelu priprema morat ćemo naći model kako ga što bolje inkorporirati u momčad. Podsjećam da smo prije prošle sezone od prvog dana imali sve i da je to velika stvar za svaku momčad.
Pripremne utakmice
Imate li u programu dovoljno pripremnih utakmica?
– Neke već imamo dogovorene, a neke ćemo dogovarati u hodu. Na primjer, u Delnicama će biti i Azovmaš, ali i Cedevita i lako ćemo naći termin za utakmice. Ural Great će biti u Zadru u jednom intervalu kad i mi. Ukupno će nam dovoljno biti nekih desetak utakmica.
Kalendar natjecanja još nije definiran, ali zna se da će prvi dio sezone biti na sličnoj razini opterećenja kao i prošlosezonski.
– U listopadu će početi NLB liga i u tomu mjesecu bit će puno utakmica. Onda će u studenom početi Eurokup u kojemu je Zadar izravno među 32. Čekat ćemo kvalifikacije i sastav svoje skupine pa negdje krajem studenoga ući u to natjecanje. Dakle, u najvećem dijelu studenoga igrat ćemo manje nego u listopadu. Zato treba sve dobro predvidjeti i sve dobro tempirati.


 


Berba bodova za Euroligu
U zadnjih nekoliko godina dosta je bilo mijena u europskim klupskim natjecanjima. ULEB je zagospodario najvećim (i najbogatijim) dijelom, dok je FIBA išla od nemila do nedraga. Napokon, postignut je stanovit dogovor koji u određenoj mjeri zadovoljava i ULEB i FIBA, odnosno klubove koji se priklanjaju jednima ili drugima. Euroliga je prva klasa, prvi razred, dok će drugi razred činiti Eurokup. U tom će natjecanju biti 32 momčadi od koji se dio već zna (Zadar siguran), a dio će unutra preko kvalifikacija. Pobjednik će izravno u Euroligu za koju će Zadrani u berbu bodova ići još i u NLB ligi i u hrvatskom prvenstvu. Pitanje je hoće li poslije sezone 2008/9, koja je Cibonina zadnja u zajamčenom trogodišnjem ugovoru s Euroligom, ostati na snazi još neke odredbe oko tih bodova ili će se nešto drastično promijeniti. Jedan infrastrukturni argument Zadar ima već danas, dvoranu na Višnjiku u kojoj je moguće za košarkaška priredbe postaviti 10 tisuća sjedala. A baš je 10 tisuća sjedala minimum koji je propisan za Euroligu i to od sezone 2009/10.




 


Špralja produžio sa Širokim
Šime Špralja dobro se snašao u Širokom. Dogurao je do statusa kapetana momčadi, a oko njega se gradi momčad za sljedeću sezonu. Špralja je ovih dana sa Širokim Prima pivom potpisao dvogodišnji ugovor čime je potvrđeno obostrano zadovoljstvo suradnjom na relaciji Š-Š. Nakon Zadra Špralja je igrao za Split, a potpunu afirmaciju doživio je u Širokom koji je lani sezonu u Prvoj BiH ligi završio na trećem mjestu, čime je izgubio status NLB ligaša iako se u Širokom Brijegu još nadaju da za njih ima mjesta u regionalnoj ligi.