Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Od iduće jeseni upis u srednju školu preko interneta

02.07.2012. 22:00
Od iduće jeseni upis u srednju školu  preko interneta


Od iduće školske godine učenici  će se u srednju školu upisivati elektronskim  putem, što znači da više neće morati hodati od  škole do škole noseći svjedožbe, domovnice i  drugu dokumentaciju da bi se prijavili za upis.  Srednju školu koju upišu, prvi puta će posjetiti  tek na početku nastave, a sve će poslove oko  prijave i upisa moći obaviti preko kompjutora.  Uvođenje e-upisa u srednje škole objavio je  ministar obrazovanja Željko Jovanović na  jučerašnjoj konferenciji za novinare na temu  e-matice, gdje se pohvalio dobrim funkcioniranjem tog sustava koji je godinama u lipnju  bio noćna mora učenika i nastavnika.
Učenici će se, najavljuju u MZOS, već početkom drugog polugodišta školske godine  2012/2013. moći prijaviti na nacionalni informacijski sustav za upis u srednju školu,  putem kojeg će aplicirati za upis u više odabranih škola. Putem tog portala vidjet će kako  su rangirani u pojedinoj školi i upisati se. Kriteriji za upis bit će poznati već u rujnu, iako se  u pravilu donose tek pred kraj školske godine,  a posebna će se pažnja posvetiti skali bodovanja, najavljuju u ministarstvu.
Ministar Jovanović izrazio je veliko zadovoljstvo činjenicom da je nakon dvije godine kaosa s izdavanjem svjedodžbi, ovog lipnja taj  posao obavljen besprijekorno. Sustav je, naime, dograđen novim serverima, a taj je zahvat  stajao 150.000 kuna.
– Unatoč ulaganju od devet milijuna kuna sustav e-matice nije funkcionirao, a pokazalo se  da su zato potrebna minimalna ulaganja i malo  dobre volje. Bez zastoja je isprintano 380.000  svjedodžbi ili više od 90 posto, što je prvi pravi  konkretni dokaz rada ovog saziva ministarstva,  za što smo zaslužili ocjenu odličan – ustvrdio je  Jovanović. Ove su godine, dodao je, po prvi  puta izdavane i svjedodžbe za niže razrede  osnovne škole koje su zamijenile dosadašnje  školske knjižice, što znači da je isprintano  dvostruko više svjedodžbi nego prošle godine.