Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Glazbene večeri sutra otvara njegovo veličanstvo klavir

03.07.2018. 14:27
Glazbene večeri sutra otvara njegovo veličanstvo klavir


Koncert otvorenja 58. Glazbenih večeri u sv. Donatu pripast će Simfonijskom orkestru HRT-a uz tri vrsna solista pijanista – nagrađivanog hrvatskog pijanista Marijana Đuzela, umjetničkog ravnatelja Glazbenih večeri u Sv. Donatu Juricu Šošu i laureata brojnih europskih natjecanja, ruskog umjetnika Andreja Gugnina, a sve pod vodstvom dirigenta Pierrea – Andréa Valadea!
Prvi put na otvorenom, pod zvijezdama na otvaranju Večeri, publika će imati priliku slušati izvedbe klavirskih koncerata. Na programu će biti tri reprezentativna majstorska ostvarenja skladatelja koji su stvarali romantičarskim glazbenim jezikom. Marijan Đuzel bit će solist u izvedbi Totentanza Franza Liszta, Jurica Šoša svirat će Rapsodiju na Paganinijevu temu za klavir i orkestar Sergeja Rahmanjinova, a Andrej Gugnin izvest će Koncert za klavir i orkestar u b-molu, br. 1 Petra Iljiča Čajkovskog.
Njihov koncert održat će se na zadarskom Forumu s početkom u 21 i 30 h, a ulaz je slobodan.
Ovaj koncert najbolja je pozivnica građanima i gostima Grada na preostalih 12 koncerata Glazbenih večeri u Sv. Donatu koje će trajati do 9. kolovoza.
Glazbene večeri u Sv. Donatu oduvijek su služile Glazbi, kao i Gradu i njegovim stanovnicima. U uravnoteženom su omjeru posjetiteljima ispunjavale očekivanja njihova glazbenog ukusa i iznenađivale njihov umjetnički senzibilitet. Donosile su novo, alternativno i eklektično, ali i popularno i provjereno. Festival je kao jedan od pionira kulturnog turizma u Hrvatskoj zaista spajao stanovnike svojega grada i turiste koji su svake godine sve češće dolazili u najljepši grad srednjeg Jadrana. A ta su se dva lica grada spajala na njegovim ulicama, na trgovima poput Foruma, koji je od rimskoga doba do danas sâmo srce Zadra. Na tome istom Forumu, pod zajedničkim nebom svih umjetnika, Zadrana i turista, tradicionalno se otvaraju 58. Glazbene večeri na pozornici s pročeljem Sv. Donata kao najljepšom kulisom.