Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

More otkrilo tajnu davno nestalog aviona i pilota bivše JNA

03.07.2018. 10:05
More otkrilo tajnu davno nestalog aviona i pilota bivše JNA


Početkom prošlog tjedna, na rivi u Malom Lukoranu ostavljena je olupina izvučena s morskog dna. Tko je točno izvadio olupinu iz mora, još uvijek se ne zna. Prema jednoj priči, izronio ju je njemački turist i donio do rive. Po drugoj izvukla su je dvojica zagrebačkih ronilaca koji inače borave u Mulinama, nakon što ju je ribarski brod slučajno zakvačio negdje između Oliba, Silbe i Molata i dovukao na dubinu 7-8 metara ispred Malog Lukorana.
Izvlačenjem ove olupine rasvjetljena je sudbina i tajanstveni nestanak kapetana JNA Neše Vrangelovskog, koji je nestao na zadarskom području, uoči početka Domovinskog rata, na trenažnom letu 5. rujna 1991. godine.
Njegov vojni avion Galeb G-2, evidencijskog broja 23147, toga je dana posljednji put viđen na radaru, nakon čega mu se gubi svaki trag. Unatoč velikoj potrazi koja je za njime pokrenuta, sve do prošlog tjedna nitko nije znao kako je i gdje završio pilot iz Beograda koji je bio na službi u Zadru. Sve dok 27 godina kasnije iz mora nije izvađena olupina upravo tog zrakoplova.
Unatoč tome što je vrijeme provedeno na morskom dnu učinilo svoje, na dijelu krila aviona i dalje se jasno vidi oznaka Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva i bijelom bojom ispisan broj 147, što odgovara avionu 251. lovačko-bombarderske eskadrile (lbae) koji je nestao nekoliko dana prije početka rata.