Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarske ulice “pojačale” mađarske, poljske i njemačke policijske snage

03.07.2018. 09:44
Zadarske ulice “pojačale” mađarske, poljske i njemačke policijske snage


Na području PU zadarske u razdoblju od 1. srpnja do 31. kolovoza 2018. godine radit će i troje poljskih policijskih službenika koji će neprekidno boraviti na području PU zadarske, zatim četiri mađarska policijska službenika koji će na području PU zadarske boraviti u sastavu od po dva policijska službenika po mjesec dana te prvi put i jedan policijski službenik njemačke policije.
Najavljeno je to na jučerašnjoj konferenciji za medije održanoj u službenim prostorijama PU zadarske, a koja je organizirana povodom projekta “Sigurna turistička sezona” koju MUP provodi još od 2006. godine.
Konferenciji su nazočili mađarski konzul Bela Gardos, zamjenik konzula Republike Poljske u Republici Hrvatskoj Bartosz Marcinkowski, načelnik PU Zadarske Anton Dražina te policijski službenici iz PU zadarske i iz Mađarske, Njemačke i Poljske.


U Hrvatskoj se očekuje oko 700 tisuća Mađara
Nakon što je poželio dobrodošlicu kolegama policajcima iz susjednih nam zemalja, Dražina je pohvalio ovaj projekt koji je 2006. započeo kao pilot projekt upravo u PU zadarskoj i na ulicama grada Zadra, a danas je kao aktivnost zaživio na području svih policjskih uprava na Jadranu.
– Ocijenjen je kao iznimno vrijedan projekt, a to se pokazalo i u nizu situacija tijekom proteklih godina, istaknuo je Dražina.
Od 1. srpnja na područje PU zadarske upućena je ispomoć iz drugih policijskih uprava iz unutrašnjosti Hrvatske. Riječ je o ukupno 32 policijska službenika koji su raspoređeni po mjestima Zadarske županije. Od jučer su aktvni i zadarski bobiji, ukupno njih 15, koji će brinuti o sigurnosti prometa na važnijim prometnim čvorištima na području grada Zadra.
Policajci iz Mađarske među prvim su sudionicima u ovom projektu, nadovezao se mađarski konzul, Bela Gardos.
– Prošle godine je 670 tisuća Mađara bilo na ljetovanju u Hrvatskoj. Ove godine očekujemo još veći broj. Za sigurnost je jako važno da su naši policajci ovdje. Ako hrvatskim kolegama bude trebala pomoć kod prometnih nesreća, prekršaja i dr. da mogu unaprijediti komunikaciju s turistima, pogotovo iz razloga što većina mađarskih tursita ne govori strani jezik, kazao je Gardos dodavši kako svake godine imaju dosta problema zbog toga jer ljetuju u stranim zemljama, a ne znaju se sporazumijevati.
Zamjenik konzula Republike Poljske u RH Bartosz Marcinkowski pohvalio je suradnju hrvatske i poljske policije koja traje već godinama, razvija se i postaje sve bolja.
– Poljski policajci spremni su služiti svojim sugrađanima u Hrvatskoj. Prisutnost poljskih policajaca u Hrvatskoj za vrijeme ljetne sezone iznimno je važna jer se svake godine broj poljskih turista povećava, kazao je Marcinkowski, dodavši kako je prošle godine gotovo milijun Poljaka ljetovalo u Hrvatskoj.
– Isto se očekuje i ove godine te se nadam da će, unatoč tome, ljetna sezona proći bez većih kriznih situacija i intervencija, kazao je Marcinkowski.


Pomoć u komunikaciji s turistima
U prvom terminu od 1. do 31. srpnja 2018. godine na našem području boravit će mađarski policjski službenici Janos David i Molnar Botond, a tijekom srpnja i kolovoza poljska policijska službenica Edyta Stola- Gryta, policijski službenici Andrzej Arent i Robert Piasecki te njemački policajac Jerko Rezo.
Kao i prethodnih godina, mađaraski i poljski policijski službenici službu će obavljati u skladu s nalozima nadležnih rukovoditelja u policijskim postajama, odjeveni u svoje službene odore i bez oružja, a ovisno o događanjima bit će raspoređeni na području cijele PU zadarske. Njihova zadaća je pomaganje hrvatskoj policiji u obavljaju njenih dužnosti, a posebice u odnosu na olakšavanje komunikacije i suradnje s mađarskim i poljskim turistima, u prevenciji kaznenih djela i prekršaja te poboljšanju sigurnosti prometa.
Tijekom obavljanja poslova, mađarski i poljski policijski službenici neće primjenjivati policijske ovlasti niti poduzimati nikakve policijske mjere, a dužni su se pridržavati pozitivnih pravnih propisa u Republici Hrvatskoj.
U sklopu projekta, napravljeni su letci i brošure o sigurnom odmoru na mađarskom, poljskom, njemačkom, a ove godine prvi put i na kineskom, korejskom i japanskom jeziku.
Policijski službenik Andrzej Arent u Hrvatskoj je, u sklopu projekta, već drugi put. Prošle godine bio je smješten u Makarskoj, a sada je prvi put u Zadru.
– Moji kolege i ja došli smo u Zadar prije svega pomoći hrvatskim kolegama, a tu smo uvijek i u službi sigurosti svojih sunarodnjaka, kazao je Arent dodavši kako je Hrvatska jako lijepa zemlja zbog čega ga i ne čudi sve veći broj poljskih turista iz godine u godinu.
Nakon konferencije održan je tradicionalni posjet staroj jezgri grada Zadra (Poluotoku) gdje su policijski službenici i kolege iz inozemstva upoznali ljepote našeg grada i bili na usluzi svojim sunarodnjacima.