Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Marčinković spasio Mršića koji se nada preporodu kontra čvrstih Nijemaca

03.07.2021. 07:50


Košarkaši Hrvatske ispunili su osnovni cilj nakon odrađene polovice kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre koji se održava u Spaladium Areni. Poslije teškog poraza na otvaranju od Brazila, izabranici Veljka Mršića uspjeli su se dočepati krucijalne pobjede u srazu s aktualnim prvakom Afrike, Tunisom, i tako osigurati plasman u polufinale gdje ih već danas s početkom u 16 sati očekuje reprezentacija Njemačke dok će u matineji (12.30 sati) prvi polufinalni dvoboj odraditi Brazil i Meksiko.


Problematična koncentracija
Naravno, sve osim pobjede nad Tunižanima izbornik Mršić bi najradije zaboravio jer ponovno je njegova momčad izgledala vrlo neuvjerljivo, posebno u drugom poluvremenu, i do završnih sekundi strepilo se za pobjedu nad najslabijom momčadi u našoj skupini. Sretna okolnost za Mršića je bila ta što je imao jednog nadahnutog pojedinca u toj triler završnici, Pavla Marčinkovića, čiji je bespoštedan doprinos na kraju odveo Hrvatsku u polufinale. Zadranin koji je dugi niz godina stanovnik svlačionice na Gripama stavio je ključnu tricu za 72:67, imao je i tri napadačka skoka u trenucima kada se lomila utakmica i tako zapravo pokazao svojim suigračima koji je jedini način da se Hrvatska nađe u kolovozu u zrakoplovu za Tokio.
– Postoje te neke stvari koje se mogu popraviti koje mogu puno više podignuti našu igru. To više nije stvar napadačke ili obrambene taktike. Koncentracija nas dovodi u ovakve probleme. Kod skoka, kod preuzimanja, zagrađivanja. Žao mi je što sami sebe dovodimo u ovakve situacije i to zbog stvari koje stvarno možemo sami kontrolirati. Imamo dan i pol za pripremu utakmice s Njemačkom. Ne želim ovdje govoriti kakva je to momčad i što nas očekuje. Trebamo krenuti od sebe i podići taj obavezni dio na višu razinu. Ako to uspijemo i rezultat će biti povoljan. Jedino ako smo svi zajedno možemo postići naš cilj. Moramo gledati u tom smjeru jer nas samo neki detalji dijele od toga hoće li neki od nas prvi puta postati Olimpijci. Naježim se kada mi je ta misao u glavi i kada izađem na parket dajem sve od sebe. Siguran sam i da svi dečki oko mene isto tako razmišljaju. Ako ćemo mi to htjeti, mi ćemo to i ostvariti. Tu je kraj priče – bez dlake na jeziku bio je Marčinković nakon teško izborene pobjede nad Tunisom, a taj njegov izniman angažman nije propustio istaknuti i izbornik Mršić, postavljajući ga kao primjer kako bi se i ostali njegovi suigrači trebali odnositi prema svetom dresu.
– Koliko se možemo popraviti? Možemo, ako se ugledamo na Pavla, i na to kako je igrao i što je sve radio za momčad. Lopta zna tko je kakav pa ga nagradi onom tricom na dva poena razlike. Ako se ugledamo na njegov pristup onda imamo šanse. To želim od ove momčadi – naglasio je Mršić pa se potom osvrnuo na cijelu utakmicu s Tunižanima.


Igra na refule
– Puno teže ostvarena pobjeda od onoga što smo očekivali, posebno nakon dobrog prvog poluvremena. Vidi se da još nismo kompaktni. Ide to pomalo na bolje, ali očekujem protiv Njemačke da bude puno bolje od ovoga. Igramo na refule, dosta smo nestrpljivi, želimo završiti utakmicu i prije nego je počela, a tako se teško može napraviti nešto veliko. Sada smo u situaciji u kojoj jesmo i moramo iz nje izvući maksimum – svjestan je izbornik da su prezentacije njegovog sastava u prva dva dana splitskog turnira daleko od zadovoljavajućeg, no nada da se može i mora bolje i dalje je prisutna u svlačionici Hrvatske. Njemačka u polufinalu je težak zadatak, ali ne i nerješiv. No, Nijemce krasi upravo ono što je nedostajalo Hrvatskoj dosad u Splitu. Obvezni radni dio nisu hrvatski košarkaši osim Marčinkovića shvatili kao nešto što je ključno na ovakvim turnirima, a Njemačka pored određenog talenta kojeg posjeduje u svom rosteru nema problema s odrađivanjem prljavih poslova. Pokazali su to u tijesnim pobjedama nad Meksikom i Rusijom koje su ih iznjedrile za pobjednika skupine A.
– Siguran sam da će važnost utakmice i podršku popunjenijih tribina izvlačiti iz nas dodatne atome snage i da ćemo izgledati puno bolje. Njemačka je baš kao i mi bez nekih važnih igrača. Dobra su reprezentacija s puno igrača u Euroligi, dva su im igrača u NBA ligi. Dobili su dvije utakmice. Mučili se jesu, ali su izašli kao pobjednici. Imaju fizički potentne igrače i morat ćemo biti puno bolji nego protiv Tunisa gdje smo iskoristili fizičku dominaciju na nekim pozicijama. Protiv Njemačke to će biti teže, ali ostvarivo. Dižemo se, nije onako kao bih ja želio i kako bi momčad željela, ali očekujem našu dobru utakmicu, dobru igru i na kraju i dobar rezultat – zaključio je Mršić.




Bogdanović: Prvi sam koji treba poboljšati svoju igru
Ako Hrvatska misli osigurati ulaznicu za Olimpijske igre trebat će joj pravi Bojan Bogdanović koji u dosadašnjem dijelu turnira djeluje previše rezervirano i vidi se da je izvan sportske forme. Babo zasad plaća danak izuzetno naporne NBA sezone i nije onaj pravi, ali igrač takvog kalibra sigurno u rezervi ima još malo goriva kako bi Hrvatsku izveo na pravi put u današnjem polufinalu kontra Nijemaca.
– Nakon dana odmora nadam se da ćemo danas protiv Njemačke biti puno bolji. Svatko treba poći od sebe s individualnom odgovornošću na oba kraja terena. Mario Hezonja je bio u dosta dobrom ritmu, imao je odlično otvaranje i nosio nas tijekom 40 minuta. Najbolja solucija je bila dati mu loptu u ruke da kreira i za sebe i za druge. Pokušali smo igrati te izolacije, ali su preuzimali. Moramo provrtiti film i vidjeti što i kako možemo napraviti da nam u napadu bude bolji protok lopte, da napadamo i unutra i vani te da koristimo naše visoke igrače. Treba se dobro pripremiti i nadam se da ćemo gledati kvalitetniju Hrvatsku u nastavku turnira – kazao je Bogdanović koji ne skriva nezadovoljstvo svojom igrom u prve dvije utakmice.
– Osobno, pokušavam igrati što bolje, možda je neka blokada u glavi. Prvi sam koji treba poboljšati svoju igru i podići momčad. Ne idem dovoljno unutra, ne iznuđujem faule, ali ne brinem se za sebe i svoju formu. Bit će to bolje. Protiv Tunisa nas je Pavle izvukao s tom tricom koju je pogodio na dva razlike, poslije toga napadačkim skokom. Dobro je da igrači poput njega dobivaju minute i loptu. Sjajnu je utakmicu odigrao.


Očekivani rasplet na ostalim kvalifikacijskim turnirima
Preostala tri kvalifikacijska turnira za OI također su spremna za završnu fazu, a u sva tri grada domaćina dogodio se očekivani rasplet. U Beogradu sve ide prema finalu između Srbije i Italije koje su zaključile razigravanje po skupinama sa stopostotnim učinkom. Srbi će se za finale boriti s Portorikom dok su Talijani za protivnika dobili Dominikansku Republiku. U Kaunasu teško će se izbjeći još jedan veliki europski obračun u finalu, onaj između Litve i Slovenije. Domaćin u polufinalu dočekuje Poljsku dok se Slovencima suprotstavlja Venecuela. U kanadskoj Victoriji domaća reprezentacija je osvojila svoju skupinu te je nakon bitke Češke i Urugvaja (80:79) za protivnike dobila Čehe dok će u drugom polufinalu snage odmjeriti Turska i Grčka.