Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Hajduk se ne pobjeđuje svaki dan

Autor: Drago Bajković

02.08.2009. 22:00
Hajduk se ne pobjeđuje svaki dan

Foto: Filip BRALA



Činjenica je da su oni već mislima bili okrenuti uzvratu sa Žilinom, a da su na utakmicu s nama gledali kao na riješenu stvar. Gotovo nigdje nas u izjavama za tisak nisu spominjali što je bio dodatni motiv za igrače da pokušaju napraviti sve što je u njihovoj moći na Poljudu. I uspjeli su, što dokazuje da ništa nije nemoguće, kazao je Zebić
Uh, što je bila lijepa ta nedjelja. A u ponedjeljak se taj osjećaj još dodatno pojačao. Zadar je nakon punih jedanaest godina slavio na Poljudu pobijedivši Hajduk 1:0 što je sve navijače Zadra u Donatovom gradu u najmanju ruku razgalilo. Uostalom, autobus s igračima i vodstvom u nedjelju navečer je dočekala poveća skupina Tornada koji su uz baklje slavili pobjedu svojih miljenika. Nadajmo se da ni navijačima Hajduka u Zadru nije bilo preteško nakon ovoga poraza jer ipak je slavio njihov Zadar. Trener Zadra Dalibor Zebić nije krio veliko zadovoljstvo nakon pobjede njegove momčadi u Splitu. Ipak se “bile” ne pobjeđuje svaki dan usred njihova grada.
– Stvarno smo odigrali dobro, od početka pa do kraja utakmice. Prije svega želim pohvaliti sve igrače, nije lako pobijediti Hajduk usred Poljuda – kazivao je jučer ujutro zadovoljni Zebić.
Podcjenjivački Hajduk
– I prije utakmice sam najavljivao da idemo Hajduku u najboljem mogućem trenutku. Činjenica je da su oni već mislima bili okrenuti uzvratu sa Žilinom, a da su na utakmicu s nama gledali kao na riješenu stvar. Gotovo nigdje nas u izjavama za tisak nisu spominjali što je bio dodatni motiv za igrače da pokušaju napraviti sve što je u njihovoj moći na Poljudu. I uspjeli su, što dokazuje da ništa nije nemoguće.
Nije se bilo lako vratiti nakon uvjerljivog poraza od Cibalije na Stanovima. Većina medija je tada sezonu proglasila neuspješnom.
– Nije bilo lako. Činjenica je da smo na početku prvenstva poraženi od Vinkovčana u našim Stanovima. I tada sam govorio da taj uvjerljivi poraz nije u potpunosti oslikao ono što se događalo na terenu jer smo u toj utakmici prvo poluvrijeme odigrali korektno. Nije nam preostalo ništa drugo nego se poklopiti ušima i čekati svoju priliku. I dočekali smo je i to na Poljudu.
Shodno najavama Zebić je umjesto četiri igrača u liniji na Poljudu postavio ponovno igru s liberom i čvrstim zidom ispred te zadnje linije.
– Najavljivao sam da ćemo se protiv Hajduka vratiti igri s tri igrača u liniji jer bi bilo kontraproduktivno da smo na Poljudu istrčali s ofenzivnom formacijom kao protiv Cibalije. Također se vidi da smo ubacili nekolicinu igrača koji nisu igrali protiv Vinkovčana, npr. Bećiri, Jonjić, Jerbić i Maruna, što dokazuje da neće igrati imena već oni koji su u tom trenutku najspremniji i koji odgovoraju koncepciji kojom ćemo se suprotstaviti pojedinom suparniku.
Činjenica je da su se napadi Hajduka razbijali o utvrdu koja je bila postavljena ispred Ježine.
Misli lete Šibeniku
– Netko će pomisliti da smo na Poljudu odigrali klasični bunker, ali to nije bilo tako. Postavili smo čvrsti bedem, ali se nismo posve zabarikadirali. Znali smo da će sve dobro prema naprijed krenuti od kvalitetne obrane i to se dogodilo. U zadnjoj liniji su igrali Bećiri, Jonjić i Puljić, a kao zadnji vezni Ljubičić i Jerbić. Također je važno naglasiti da je jedan od napadača, Terkeš ili Šaranović, uvijek morao pritiskati tu zadnju liniju, i da se moralo posebno izlaziti na Andrića. U svakom slučaju kada napadači igraju obranu i kada cijela momčad igra i prema naprijed i prema nazad rezultat mora doći. Istini za volju i Hajduk nam je pomogao jer su igrali s tri ofenzivna vezna, Ibričićem, Gabrićem i Cernatom. Kada bi oni izgubili loptu ostavljali su nam puno prostora prema naprijed što je Šaranović uspio iskoristiti u jednoj kontri. Mogli smo im na kraju do vrha napuniti mrežu, ali nije važno, jedan zgoditak bio je dovoljan za ovu veliku pobjedu.
Od sinoćnjeg treninga sve je “zaboravljeno” misli su okrenute sljedećoj utakmici sa Šibenikom.
– Ništa nismo napravili ako ovu pobjedu s Poljuda ne materijaliziramo protiv Šibenčana. Zato sam rekao igračima da s jučerašnjim treningom prestaje slavlje i sve se okreće sljedećem kolu. Imamo 20 igrača i tražit ću najraspoloženije i najspremnije za utakmicu sa Šibenikom. Nisam pristalica one da se pobjednički sastav ne mijenja. Vjerojatno će biti opet promjena u sastavu jer ćemo ga prilagoditi koncepciji. Protiv Šibenika opet moramo biti agresivni u igri prema naprijed pa sam sklon razmišljanju da ćemo ponovno zaigrati s četiri igrača u zadnjoj liniji. Mi moramo biti ti koji će napasti na svojim Stanovima – kazao je na kraju razgovora Zebić.


Svaka čast Tornadu


Dalibor Zebić nije propustio zahvaliti Tornadu na veličanstvenom dočeku koji su im priredili u nedjelju navečer po povratku iz Splita.
– Svaka čast Tornadu, stigli smo iza ponoći, a oni su nas dočekali u velikom broju i slavili s nama pobjedu nad Hajdukom. Gorile su baklje, bilo je stvarno veličanstveno. Pobjeda nad Hajdukom naš je dar njima, prije svega za njihovu vjernost koja nije u niti jednom trenutku dolazila u pitanje, čak i onda kada nam je kao prošle sezone išlo stvarno loše – kazao je Zebić.




 


Zadar koban za Vučevića i Mišu


Činjenica je da Zadar u posljednje vrijeme smjenjuje trenere Hajduka. Prošle sezone nakon poraza u Stanovima otišao je Vučević, a sada je Miše dao neopozivu ostavku.
– Iskreno žao mi je Ante Miše jer smatram da se radi o kvalitetnom treneru i čovjeku koji je uvijek bio vrlo korektan u svojim izjavama. Smatram također da su najveći krivci igrači Hajduka, a ne trener, ali tako je u ovome poslu. Kada se slave pobjede zadnji smo za pohvale, a kada su u pitanju porazi onda smo prvi na listi za odstrel. U svakom slučaju drago mi je što smo pobijedili Hajduk, ali mi nije drago što je Miše napustio kormilo Hajduka.


 


Danas u Ličkom Lešću


Zadrani su prošli tjedan odigrali ogledni susret s Primorcem i čini se da je to donijelo rezultate na Poljudu. I ovaj tjedan će Zadrov trener ponoviti tu strategiju, Zadrani će danas gostovati u Ličkom Lešću gdje će odigrati susret s niželigašem iz tog mjesta.


 


Šaranović: Ovo je velika pobjeda momčadi


Edin Šaranović se zgoditkom prometnuo u junaka pobjede nad Hajdukom.
– Poseban je osjećaj pobijediti Hajduk na Poljudu. Radi se o kvalitetnoj momčadi koja je tko zna koliko puta skuplja od nas. Činjenica je da su nas dodatno motivirali jer nas uopće nisu spominjali uoči utakmice. Kao da su bili sigurni da će nam bez po muke uvaliti 2-3 komada i uzeti tri boda. Ali, prevarili su se.
Šaranović kao i uvijek nije htio previše naglašavati svoj golemi doprinos ovoj pobjedi.
– Naravno da mi je drago što sam postigao taj zgoditak koji nam je donio tri boda. Također žalim i za onim prigodama koje sam imao u nastavku jer smo mogli deklasirati Hajduk. Međutim, želim naglasiti da je ova pobjeda isključivo momčadska. Svatko, od prvog do zadnjeg zajedno s klupom zaslužan je za ovu pobjedu. Svi su dali do posljednjeg atoma za ovaj uspjeh. Zadnjih desetak minuta utakmice sam se potrošio više nego u prethodnih osamdeset. Bilo je teško, ali radost zbog pobjede je golema.
Naglasio je da sada sve to treba materijalizirati protiv Šibenika.
– Ništa nismo napravili ako u subotu ne pobijedimo Šibenik. Moramo ponovno odigrati kao na Poljudu i siguran sam da tada uspjeh neće izostati. Kada se igra jedan za drugoga, kao što je to bio slučaj u Splitu, onda nas rezultat neće zaobići – kazao je u kraćem razgovoru Šaranović.