Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kako su djevojke nekad odlazile “trbuhom za kruhom”

02.08.2010. 22:00
Kako su djevojke nekad odlazile “trbuhom za kruhom”


Djevojka bi se, sva uplakana, oprostila sa svojom obitelji, rodbinom i prijateljima te ukrcala u brod koji ju je po zadnji put provozao po uvali. Zajedno sa svojim prijateljicama mahala bi bijelim rupčićem, pozdravljajući se sa svojim rodnim krajem


Udruga žena “Kukljica” u nedjelju je priredila zanimljivu večer gdje je predstavila stari običaj kad je djevojka napuštala svoje rodno mjesto te odlazila u daleke zemlje “trbuhom za kruhom”.
U središtu Kukljice, na mjestu bivše tržnice, članice Udruge na štandovima su pripremale domaće delicije kao što su fritule i molince, a na obližnjem ribarskom brodu pekle su se srdele i tunjevina. KUD “Kukljica” sudjelovao je u oreganizaciji ove večeri. Na početku zabavnog programa, članovi KUD-a odjeveni u narodno nošnju Kukljice otpjevali su poznate domaće napjeve te su prošetali mjestom.
Potom su, kao u davna vremena, s djevojkom koja je odlazila u daleki kraj po Kukljici prošetale zadnji put. Potom bi se djevojka, sva uplakana oprostila sa svojom obitelji, rodbinom i prijateljima, ukrcala se u brod koji ju je po zadnji put provozao po uvali. Djevojka je, zajedno sa svojim prijateljicama, mahala bijelim rupčićem pozdravljajući se sa svojim rodnim krajem.
Udruga žena na ovaj je način obogatila poprilično oskudan zabavni život Kukljice tijekom ljetne sezone. Također, predstavila se svim turistima te podsjetila domaći svijet na davne izumrle običaje kad su se ispraćali mještani koji su krenuli u potragu za boljim životom na drugim kontinentima.