Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Što o Oluji kažu branitelji uz detaljan program obilježavanja u Zadarskoj županiji

03.08.2018. 13:57
Što o Oluji kažu branitelji uz detaljan program obilježavanja u Zadarskoj županiji


Zadarska županija i ove će godine obilježiti godišnjicu vojno- redarstvene akcije Oluja kada slavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Prema predviđenom protokolu, dan ranije, 4. kolovoza, na Gradskom groblju u Zadru polagat će se vijenci ispred Središnjeg križa, a osim predstavnika Grada, Županije, Hrvatske vojske i policije, vijence i svijeće na mjesto pijeteta za sve poginule položiti i brojne zadarske udruge Domovinskog rata.
Kako saznajemo od udruga, proslave će biti organizirane i u nekim gradovima i općinama upravo sa ciljem da se ona proširi na što veće područje, umjesto da proslava bude povezana isključivo sa svečanošću u Kninu.
Polaganje vijenaca u Zadru već se tradicionalno odvija dan uoči godišnjice Oluje kako bi građani 5. kolovoza mogi otići na centralnu proslavu u Kninu. Poznato je, naime, da većina branitelja toga dana odlazi u Knin kako bi prisustvovali svečanosti na koju dolaze branitelji iz cijele Hrvatske. Obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i ove će godine u Kninu nazočiti cijeli državni vrh te tisuće građana iz Hrvatske i dijaspore.
Zadarski branitelji i ove će godine otići na proslavu u Knin, potvrdio nam je Ivica Mikulić, predsjednik županijske Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata.
– Najvećim ćemo dijelom otići osobnim automobilima, ali upravo radimo i na organizaciji jednog do dva autobusa. Branitelji naše županije već tradicionalno odlaze u Knin, pa ćemo to svakako nastaviti i ove godine, nakon što se dan ranije na Gradskom groblju poklonimo našim pogunilim suborcima, kaže Mikulić.
I njemu je, kao i ostalim braniteljima, žao što se proslava Oluje često ispolitizira, a ove su godine prepucavanja počela već danima uoči proslave. Naime, kako su priopćili u Ministarstvu branitelja, "održan je sastanak na kojem je jednoglasno usuglašen program zajedničkog obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu 4. i 5. kolovoza 2018. godine".
– Sastanku su nazočili predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, državni tajnici Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vukić i Nevenka Benić i Ministarstva obrane Zdravko Jakop te zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić, stoji u dopisu što smo ga dobili iz Ministarstva.
Dakle, za razliku od prošle godine kada se središnja proslava odvijala na tvrđavi, ove je godine ona opet vraćena na glavni kninski trg. Mikulić kaže kako im je to drago posebno zbog branitelja u kolicima koji nisu mogli otići do kninske tvrđave.
– Ovo je najpoštenija odluka koju su mogli donijeti jer su održavanjem svečanosti na tvrđavi zakinuti mnogi branitelji koji se ne mogu uspeti do tamo. Žao mi je zbog učestalih prepucavanja preko medija, kao što je bilo ovih dana kada su proslavu htjeli najprije održati na tvrđavi, pa su se zbog intervencije udruga predomislili. Šteta bi bilo da proslava ostane na tvrđavi jer je time automatski ograničen i broj sudionika, napominje čelnik županijske Koordinacije.
Naime, Vlada je najprije donijela odluku o održavanju proslavu na kninskoj tvrđavi, no oštro su reagirale braniteljske udruge te je Vlada popustila i promijenila protokol. Ujedno su poručili kako ne očekuju nikakve podjele, pa ni zvižduke, a bude li ih, mogu se i s time nositi.
– Nadamo se da se Oluja neće biti ispolitizirana, očekujemo da sve prođe u jednom dostojanstvenom tonu jer naši poginuli to i zaslužuju, politika i političari su ovdje manje važni, to je dan kada se prisjećamo onih najzaslužnijih za slobodnu Hrvatsku, a kojih više nema među nama, poručuje Mikulić.
Naime, proslava Oluje, po svemu sudeći, i ove će godine zacijelo biti poprište političkih događaja, što pokazuje i Vladina poruka kojom se već ograđuju od mogućih zvižduka. Praksa obilježavanja ovog velikog datuma u povijesti Hrvatke, nažalost, pokazala je da kako je koji premijer dolazio na čelo Vlade, tako su se mijenjala i mjesta proslave, najčešće sa ciljem da se izbjegnu zvižduci.
Iako su oni često bili namijenjeni bivšem SDP-ovom šefu Vlade, Zoranu Milanoviću, ni HDZ-ova vlast nije ih mogla izbjeći, iako čine sve da do toga ne dođe. Zato udruge i upozoravaju da je Vlada ove godine središnju svečanost htjela održati na tvrđavi, budući da je na njoj mnogo manje mjesta nego na trgu, te vladajući imaju i mnogo veću mogućnost kontrole zbog povika građana ili branitelja, osobito od neugodnih zvižduka kojih svaka vlast na ovaj veliki praznik želi izbjeći.
Klaudio Vidaić, dopredsjednik zadarske HVIDR-e, kao stopostotni invalid Domovinskog rata pozdravlja odluku Vlade kojm se proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti s tvrđave vraća na glavni kninski trg:
– Kada je u pitanju Oluja, HVIDR-in stav dobro je poznat – toga dana u središtu proslave moraju biti branitelji, a ne političari. To je obljetnica branitelja koji su se borili za slobodnu Hrvatsku, pogotovo onih koji su dali život za nju, a ne obljetnica Vlade, premijera ili predsjednice. Drago mi je da su se sjetili izmjestiti proslavu s tvrđave jer mnogi branitelji na štakama ili u kolicima ne mogu doći do tvrđave, pa mi nije jasno ni zašto su tamo organizirali. Koliko god se vlast plašila zvižduka, proslava treba biti na trgu jer je premještanjem na visoku tvrđavu sigurno neće uspjeti spriječiti zvižduke. Ako ih i bude, to je legitimno pravo naroda da izrazi svoje mišljenje, ali je žalosno da se političari plaše svojega naroda pa svečanost organiziraju na za nas invalide nedostupnom mjestu. Svi koji se neće osjećati ugodno ne moraju doći jer toga dana prije svega treba odati počast poginulima, sve ostalo je nebitno, kaže Vidaić dodajući kako bi se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti trebao slaviti na način da cijela Hrvatska postane jedna velika pozornica, a ne samo Knin.
– Upravo zato mi u Crnom organiziramo veliku proslavu s pečenim volom i puno pjesme te pozivamo sve građane da nam se pridruže. Želimo iskreno i dostojanstveno proslaviti taj dan, bez ikakvih političara i protokola jer oni koji su poginuli u Oluji svoj život nisu dali za ovakvu Hrvatsku. Zato je to dan za naš narod i branitelje, a ne za političare, poručuje Vidaić.


Program obilježavanja:
ZADAR
PETAK, 3. kolovoza;
12 sati, Izložba fotografija Volim svoju županiju, dvorište Providurove palače
21.30 sati, Finale Malonogometnog turnira Oluja kup Zadar 2018., malonogometno igralište u Crnom
SUBOTA, 4. kolovoza;
9 sati, Polaganje vijenaca, Gradsko groblje Zadar, Središnji križ
NEDJELJA, 5. kolovoza;
6 sati, 22. biciklistički maraton Zadar – Knin Put vjetra put Oluje, Put Stanova 3, ispred BK Zadar
8 sati, 20. jubilarno ribolovno natjecanje Oluja kup 2018., Zadarski kanal
9 sati, Budnica Gradske glazbe Zadar gradskim ulicama
10 sati, Sveta misa za Domovinu, crkva sv. Šime
10.30 sati, Moto defile Od Branimira do Zvonimira, Branimirova obala
19 sati 7. atletska utrka Pozdrav Domovini Kup Oluje 2018., SRC Višnjik
22 sata, Koncert Prljavog kazališta, (u 21 sat predgrupa Rockatansky Band), Forum
24 sata, Vatromet
BENKOVAC
NEDJELJA, 5. kolovoza;
8 sati, Sv. misa za Domovinu, župna crkva Male Gospe
9 sati, Budnica Stankovačke limene glazbe gradskim ulicama
21 sat, Koncert Tihe Orlića, Trg domovinske zahvalnosti
23 sata, Vatromet
BIBINJE
SUBOTA, 4. kolovoza;
15 sati, Turnir u odbojci na pijesku Hvala branitelji, plaža Punta
20.30 sati, 15. večer folklora, Trg Tri sela
NEDJELJA, 5. kolovoza;
17 sati, Lovački stol, Taline, i gastro manifestacija, Frnaža
21 sati, Nastup grupe Vista, Frnaža
22.30 sati, Nastup grupe Opća opasnost
BIOGRAD NA MORU
PETAK, 3. kolovoza;
21 sat, Foto izložba Vinka Pešića Biogradska procesija, Zavičajni muzej Grada Biograda
SUBOTA, 4. kolovoza;
20 sati, Biogradska noć, riva
GRAČAC
NEDJELJA, 5. kolovoza;
11 sati, Sveta misa, crkva sv. Ivana Krstitelja
17 sati, Memorijalni turnir Mario Majstorović – Miki i druženje s građanima, Stadion NK Velebit
LIŠANE OSTROVIČKE
SUBOTA, 4. kolovoza;
18 sati, Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, školsko igralište
NIN
NEDJELJA, 5. kolovoza;
21 sat, Koncert klape Cambi i tenora Vladimira Garića, ljetna pozornica
NOVIGRAD
SUBOTA, 4. kolovoza;
9 sati, Plivački maraton Novigrad – Maslenica
NEDJELJA, 5. kolovoza;
9 sati, Biciklijada Posedarje – Novigrad
OBROVAC
SUBOTA, 4. kolovoza;
20.30 sati, Obilježavanje dana Oluje uz tamburaški sastav Slavonske lole, školsko igralište u Gornjem Karinu
NEDJELJA, 5. kolovoza;
20 sati, Završnica Memorijalnog malonogometnog turnira Damir Šoša, malonogometno igralište u Kruševu
PAG
NEDJELJA, 5. kolovoza;
10.30 sati, Sveta misa Crkva Marijina Uznesenja
20 sati, Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja uz glazbeni program, gradski trg i riva
PAKOŠTANE
NEDJELJA, 5. kolovoza;
20.30 sati, Zabavni program Olujnim valovima ona me njiše, Trg kralja Tomislava
POLAČA
NEDJELJA, 5. kolovoza;
20 sati, Druženje hrvatskih branitelja i mještana Općine Polača,
malonogometno igralište OŠ Franka Lisice
POSEDARJE
NEDJELJA, 5. kolovoza;
9 sati, Biciklijada Posedarje – Novigrad
21 sat, Koncert Zdravka Škendera, obala
POVLJANA
NEDJELJA, 5. kolovoza;
21 sat, Nastup grupe Gazde, Trg bana Jelačića
PREKO
PETAK, 3. kolovoza;
21 sat, 28. pjesnička večer Večer u Brižićevin dvuoru
NEDJELJA, 5. kolovoza;
9 sati, 46. plivački maraton Preko – Zadar
RAŽANAC
NEDJELJA, 5. kolovoza;
9 sati, VI. regata Đir oko školja
11 sati, Dalmatinska marenda, ražanačka riva
21 sat, Fešta povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti,
središnji trg
STANKOVCI
SUBOTA, 4. kolovoza;
10 sati, 10. Međunarodni boćarski turnir sjećanja na branitelje stankovačkog kraja, tereni boćarskog kluba Stankovci u Velimu
SUKOŠAN
NEDJELJA, 5. kolovoza;
11 sati, Sv. misa, crkva sv. Kasijana
21 sat, Zabavni program, Trg Ruševac
STARIGRAD
NEDJELJA, 5. kolovoza;
19 sati, Promenadni nastup orkestra limene glazbe i mažoretkinja, centar Selina i centar Starigrada
21 sat, Glazbeni program, centar Starigrada
SVETI FILIP I JAKOV
NEDJELJA, 5. kolovoza;
11 sati, Sveta misa za poginule hrvatske branitelje, župna crkva sv. Filipa i Jakova
22.30 sata, Zabavni program, riva
ŠKABRNJA
NEDJELJA, 5. kolovoza;
19 sati, Večer folklora, Trg doktora Franje Tuđmana
21 sat, Koncert grupe Sinovi Hercegovine, Trg doktora Franje Tuđmana
TKON
NEDJELJA, 5. kolovoza;
19 sati, Otvaranje izložbe Luciana Kebera Vjetar Mediterana – jadranske
tradicijske barke, Škraping centar
21 sat, Nastup tamburaša za dušu i sajam otočnih proizvoda, centar Tkona