Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Vir osvojio nagrade koje su ranije dobivali Dubrovnik, Opatija, Nikola Bašić, klapa Intrade…

03.08.2018. 11:16
Vir osvojio nagrade koje su ranije dobivali Dubrovnik, Opatija, Nikola Bašić, klapa Intrade…


Na 25. izdanju prestižne Međunarodne smotre turizma, filma, krajobraza INTERSTAS 2018. glavna nagrada „Zlatni INTERSTAS“ ići će u ruke destinacijske menadžment kompanije „Vir turizam“, dok će posebno priznanje INTERSTAS-a pripasti Općini Vir. Riječ je o nagradama koje su u ranijim prilikama dobivale turističke zajednice grada Dubrovnika, Splita i Crikvenice, potom Grad Opatija i Nacionalni park Krka, odnosno HRT-ov projekt „Lijepom našom“, dok su turističke Povelje FEST-a (Europska federacija turističkih novinara) na istoj manifestaciji dobivali slavni arhitekt Nikola Bašić, akademik i pjesnik Jakša Fiamengo, klapa „Intrade“, kao i generalni tajnik Mediteranske fondacije turizma Andrew Agius Muscat te brojni drugi uglednici, slavne osobe i elitne hrvatske ustanove i institucije. Uspjeh Vira koji se u dvije kategorije našao ne samo među nominiranima, već i među nagrađenima, zato ima punokrvni okus senzacije, ali nije slučajan niti nezaslužen.
„Ovo je najveće moguće priznanje koje smo mogli dobiti za sve što smo dosad napravili u turizmu. Ponosni smo i sretni što se jedan mali otok poput Vira našao u društvu najjačih hrvatskih destinacija, mada smo istovremeno i svjesni koliko smo u turizmu napravili posljednjih deset godina. Prvi smo krenuli s turističkom strategijom razvoja, razvili projekt Vir 365 te ga marketinški, operativno, dosljedno i uporno provodili uz stalno podizanje standarda i kvalitete turističke usluge. Sada ubiremo plodove tog rada koji je, kako vidimo, prepoznat i na međunarodnoj sceni“, kazao je načelnik Općine Vir Kristijan Kapović koji će u studenomu ove godine u ime virske općine preuzeti posebno priznanje INTERSTAS-a.
Na četverodnevnoj turističkoj fešti u Solinu od 7. do 10. studenoga, pretposljednjeg dana u subotu 9. studenoga na završnoj svečanosti manifestacije, među laureatima će biti i direktorica destinacijske kompanije „Vir turizam“ Kristina Perić, kako bi dobila „Zlatni INTERSTAS“ za postignutu izvrsnost u razvoju turizma na Viru, a time i prepoznatljivosti hrvatskog turističkog proizvoda u svijetu.
„Iznimno sam ponosna što predstavljam i vodim općinsku destinacijsku kompaniju koja se tijekom svih ovih godina potvrdila kao turistička vrijednost. Prvi smo na Jadranu preuredili zapušteni svjetionik u rezidencijalni turistički objekt, osmislili smo i organizirali sve događaje i manifestacije na otoku te ga promovirali kao ekskluzivnu izletničku i događajnu destinaciju naše županije“, kazala je Perić naglasivši kako je međunarodni INTERSTAS najvažnija turistička smotra u Hrvatskoj.
Tako su na prethodnom 24. izdanju „INTERSTATSA“ sudjelovali predstavnici 28 zemalja, a od 136 predloženih kandidata – pojedinaca, tvrtki i asocijacija – odabrano je 28 laureata, odnosno 14 individualnih i 14 kolektivnih nagrada uz dva certifikata. Direktorij INTERSTAS-a i FEST-a svake godine temeljem prispjelih kandidatura i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara za svakog pojedinca i organizaciju, odabire te dodjeljuje prestižne međunarodne turističke nagrade.
„Odabrani laureati visoko kreativnom kvalitetom rada, svojim projektima, razvojnim programima, turističkom prezentacijom te kulturnim, duhovnim i sličnim programima, izravno ili posredno promiču i unapređuju razvoj turizma. To zasigurno pridonosi prosperitetu, kvaliteti, boljitku života i boljem razumijevanju među ljudima i narodima, čime potvrđuju opravdanosti dodjele ovih uglednih međunarodnih turističkih nagrada“, kažu u FEST-u o značaju i težini dodijeljenih nagrada, priznanja i certifikata. Uz „Zlatni INTERSTAS“, „Posebno priznanje“ INTERSTAS-a te međunarodnu turističku Povelju FEST, dodijeljuje se i Certifikat – nominacija za međunarodni „Zlatni cvijet“ kojega je prošle godine dobio Grad Novi Vinodolski.
EVO ZAŠTO JE »VIR TURIZAM« NAJBOLJA DESTINACIJSKA KOMPANIJA U HRVATSKOJ
Na primjeru tvrtke „Vir turizam“, ovogodišnjeg dobitnika „Zlatnog INTERSTAS-a“, čak se i u doslovnom smislu projekt „Vir 365“ može čitati kao 365 turističkih dana u godini, što je opća i željena razvojna tendencija hrvatskog turizma. S više od 60 događaja u godini, od kojih su neki djelići mozaika višetjednih manifestacija, otok Vir prometnuo se u cjelogodišnju te omiljenu izletničku i cikloturističku destinaciju, oazu za rekreativce i sportaše takozvanih malih, ali masovnih sportova. Cijeli taj program osmišljava se i provodi u virskoj destinacijskoj kompaniji, a prvi komadić te turističke torte pripada tradicionalnom dočeku Nove godine na otvorenom, koji je posljednjih godina s glamuroznim koncertima okupio više od deset tisuća posjetitelja. Siječanj i veljača na Viru nude još petotjedni tradicijski spektakl „Maškare na Viru“, dok su ožujak, travanj i svibanj rezervirani za proslave Valentinova, Dana žena, Dana narcisa, tradicionalnu biciklijadu od Zadra do Vira, međunarodnu biciklističku „Veliku nagradu otoka Vira“, Prvosvibanjsku feštu i međunarodni atletski maraton. Od lipnja do polovice rujna Vir živi u ritmu „Virskog ljeta“, najjače sezonske manifestacije u Hrvatskoj koja je na otvorenoj sceni virske rive okupila sve najbolje domaće i regionalne estradne umjetnike i bendove. Nije „Virsko ljeto“ u svom tromjesečnom trajanju samo glazbeni spektakl; nose ga također hrvatsko finale showa „City Games“, animacijski programi od jutra do večeri, predstave za djecu, natjecanja pjevača amatera, klapske susrete, udičarska natjecanja, boćarski turniri, javna praćenja velikih sportskih manifestacija, ronilačke i druge sezonske aktivnosti. Tek što se okonča ljetno uzbuđenje, razdoblje posezone u rujnu i listopadu otvara najveći hrvatski manifestacijski spektakl malih sportova „4 u V1ru“: finale „Alpe Adria Jet Ski Toura“, Međužupanijsko udičarsko natjecanje najboljih hrvatskih udičara i udičarki, završnica Kupa Hrvatske u olimpijskom triatlonu te jesenska biciklijada Zadar-Vir. Studeni i prosinac rezervirani su za „Advent na Viru“, manifestaciju koja je već u prvoj godini nagrađena prestižnom „Simply the Best“ nagradom, a uspješno je promovirala otok kao blagdansku i gastro destinaciju s obiljem koncertne i glazbene ponude uz paljenje adventskih svijeća te otvorenje prvog virskog zimskog klizališta.