Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

»Moje zdravo dijete«

03.08.2021. 09:56


Stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo Zadar i Doma zdravlja Zadarske županije prepoznali su važnost zdravstvenog sustava u promociji zdrave prehrane i smanjenju rizičnih faktora koji su posljedica nepravilne prehrane i smanjene tjelesne aktivnosti. S tim u vezi proveli su projekt »Moje zdravo dijete«. Završna konferencija projekta održana je u ponedjeljak u Poliklinici, a na konferenciji su predstavljene ostvarene aktivnosti projekta. Na samom početku pozdravne su govore održali Renata Bek, ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije, Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA te Šime Vicković zamjenik župana Zadarske županije.


Briga za budućnost djece
Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA pružila je stručnu i tehničku podršku na ovom projektu, a Marina Dujmović Vuković istaknula je kako su nam djeca jako važna.
– Svakodnevno svjedočimo tome da zdravstveni problem lako može postati i svjetski problem, pandemija koronavirusa dokazala nam je da trebamo slušati upozorenja zdravstvenih djelatnika, a pogotovo kada je riječ o zdravlju djece, rekla je Dujmović Vuković te dodala da su djeca naša budućnost i na nama je da im osiguramo zdrav i siguran život.
– Zajedno smo radili na jačanju kapaciteta stručnih službi, širenju zdravih navika i unaprjeđenju kvalitete života. Edukacijama preko 50 zdravstvenih djelatnika, nabavom opreme kroz ovaj projekt, činimo korak prema poboljšanju zdravstvenih pokazatelja Zadra i Zadarske županije i promociji zdravih životnih navika, kazala je Dujmović Vukić dodajući kako je rad na aktivnostima i pružanje tehničke podrške omogućio drugi projekt, a to je ZADRA NOVA ZA VAS čija je svrha povećati korištenje dostupnih sredstava iz EU fondova kroz pružanje potpore javnopravnim tijelima i javnim ustanovama s područja Zadarske županije kojima su osnivači Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave za adekvatno planiranje i provedbu mjera usmjerenih na korištenje sredstava iz EU fondova.
Partner na projektu je bio i Dom zdravlja, a ravnateljica Bek istaknula je kako je Dom zdravlja kroz ovaj projekt imao mogućnost zapošljavanja.
Šime Vicković je naglasio kako trebamo osvijestiti da živimo u nekom drugom vremenu u kojem su djeci zanimljiviji ekrani, a sve manje kretanje i tjelesne aktivnosti te su ovakvi projekti važni za njihovo zdravlje.


Potrebno osvještavanje građana
– Kroz ovaj smo projekt nabavili jedan dio opreme za naše zdravstvene ustanove, a cilj projekta je osvijestiti stanovnike o važnosti zdrave prehrane i dati im dobre primjere, zaključio je Vicković.
Kroz prezentaciju projekta voditeljica tima, Jelena Ćosić Dukić, predstavila je niz elemenata i aktivnosti projekta kojima su došli do cilja – povećanja znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja, a sve u svrhu promicanja zdravih navika već od najranije dobi. Tijekom više od godine dana, koliko je projekt trajao, odradili su niz radionica koje su bile fokusirane na razne životne dobi djece, sve od najranijih dana pa do kraja puberteta. Usvojenim metodama educirali su se stručnjaci primarne medicine, medicinske sestre, psiholozi i nutricionisti koji su direktno u dodiru s roditeljima i djecom te će svoja stečena znanja prenijeti trudnicama, djeci, roditeljima, djelatnicima u vrtićima i školama. Na ovaj način fokus se prebacuje s liječenja na prevenciju te se osigurava održivost i nakon prestanka projekta. Ovaj projekt, čiji je nositelj Zavod za javno zdravstvo i Dom zdravlja Zadarske županije te ostali partneri, odobren je u okviru otvorenog poziva Ministarstva zdravstva »Promocija zdravlja i prevencija bolesti – Faza 1« i provodi se u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. s ciljem povećanja znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti na području Republike Hrvatske, ukupne vrijednosti 972.719,91 kuna uz 100% EU sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda.