Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nisam se mogao više hrvati s vlastitom željom za povratkom

03.08.2021. 07:06


Stipe Žunić, osvajač brončane medalje u bacanju kugle sa Svjetskog atletskog prvenstva u Londonu 2017., potvrdio je na Instagramu kraj karijere. Doseg s SP-a mu je bio i vrhunac karijere koju je počeo u AŠK Zadar.
– Došao je i taj dan, dan kad profesionalnim nastupima govorim zbogom, a svima vama koji ovo čitate – hvala. Bolje rečeno, ovaj dan je zbroj svih dana u posljednje dvije godine koji su najavljivali kraj jedne prekrasne povijesne atletske priče i karijere. Nisam se mogao više hrvati s vlastitom željom za povratkom i vašim pitanjima ‘gdje sam na atletskoj sceni’. Ova odluka, dakako, nije došla preko noći, bilo je tu u više navrata pokušaja povratka i nanovo otvaranih (starih) ozljeda. Iskusio sam da je od ključne važnosti znati slušati vlastito tijelo i stoga mogu s radošću i dubokom zahvalnosti gledati na sve iza sebe, a svega stvarno ima mnogo – piše Žunić i nastavlja:


Zahvala svima
– Osjećam ponajprije veliku zahvalnost Bogu, darivatelju svih talenata, jer ne znam što imam, a da nisam od Njega primio, pa tako i samu volju i rasvjetljenje za razvoj danih talenata i sposobnosti, kako u atletici tako i u kickoksu, boksu i glazbi. Ne razviti talenat značilo bi žrtvovati dar, kako je netko rekao. Da nekoga ne preskočim, hvala mojoj najvećoj podršci Lei Glasnović, mojoj obitelji, užoj i široj, svim mojim trenerima, fizioterapeutima, maserima, doktorima, svećenicima, savezima, klubovima, sveučilištima i prijateljima, sportašima, menadžerima, navijačima i ljudima dobre volje na svim kontinentima čije je srce kucalo na svim natjecanjima s mojim. Hvala i svim lekcijama, dobrim i lošim, pobjedama i porazima, koji su me dijelom izgradili u osobu s iskustvom koja danas jesam – naveo je Zadranin i zaključio:
– Ovo ljeto je prekretnica i slaganje prioriteta i nova stranica života, kojoj se jako radujem. U sportu ću ostati na jedan drugačiji način, i za vas uskoro imam mnogo dobrog materijala, a o čemu se radi, saznajte i dalje uz mene i ovaj profil. Svaka me rečenica vuče na još pet sljedećih, pa ću ovdje stati. Još jednom veliko hvala? Vaš Stipe


Najbolji sportaš Zadra i Splita
Žunić je nastupio na dva svjetska juniorska prvenstva, 2007. bio je 29. u kugli, a godinu dana kasnije završio je 18. u bacanju koplja. Prvi je Hrvat koji je kuglu bacio dalje od 21 m. Bilo je to 14. ožujka 2015. kada je u američkom Fayettevilleu kugla pala na 21,11 m, što je bio tadašnji nacionalni dvoranski i apsolutni rekord. Na otvorenom je najbolje bacio 8. travnja 2017. u Splitu gdje je s 21,45 m postavio tadašnji hrvatski rekord i do danas najbolji osobni rezultat. Ipak, s liste hrvatskih rekordera u seniorskoj konkurenciji u međuvremenu skinuo ga je Filip Mihaljević koji i u dvorani i na otvorenom ima 21,84 m. Žuniću su zato ostala tri rekorda u mlađim kategorijama, sva tri s kopljem. Juniorski od 28. srpnja 2009. iz Varaždina (74,32 m) te dva u mlađim juniorima, koplje/JT bacio je 65,27 m u Splitu 12. svibnja 2007., a tjedan dana kasnije u istom gradu postavio je i najbolji rezultat s kopljem/JT (700 g) koji iznosi 73,91 m. Na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Janeiru Žunić je izborio finale u kojem je završio 11. (20,04 m). Nastup na EP-u u Berlinu 2018. donio mu je treće finale kugle (završio je sedmi). Do prvog je stigao 2014. u Zurichu, kada je u ovoj disciplini debitirao na velikoj sceni. Sa 20,68 m osvojio je četvrto mjesto, a bronca mu je izmaknula za 15 cm. Bila je to prvorazredna senzacija čovjeka za kojeg se do tada vjerovalo da mu je koplje najjači adut. Potom je 2016. u Amsterdamu bio deveti (19.65 m). Sjajni rezultati donijeli su Žuniću i brojna priznanja. Hrvatski atletski savez proglasio ga je najboljim atletičarom 2018., a za 2017. godinu, kada je na SP-u u Londonu osvojio broncu, dobio je priznanje kao najbolji sportaš Zadra i Splita…