Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

»Razapeti Isus poručuje, mlade obitelji ne bojte se života«

03.08.2021. 13:33


Blagdan Gospe od Anđela, Porcijunkula, koji se u franjevačkom redu slavi od 13. stoljeća, proslavljen je u Karinu Donjem, euharistijskim slavljem na otvorenom, u prostranom masliniku Franjevačkog samostana svete Marije Bezgrješne u Karinu. Misno slavlje se slušalo i na parkiralištu samostana, a cijelo vrijeme je ispovjedalo četvero svećenika.
Karinski gvardijan i župnik fra Petar Klarić je rekao kako je 15. godišnjica obnove karinskog samostana, spomenika kulture nulte kategorije te obnove i posvete crkve Bezgrešnog začeća BDM koje su pobunjeni Srbi srušili u veljači 1993. kao odmazdu za poraz u oslobodilačkoj akciji Maslenica.


Godišnjica obnove samostana i crkve te Karinskog slučaja
– Također, prije 50 godina, 1971. na blagdan Gospe od Anđela, 2. kolovoza, na proslavi blagdana u karinskom samostanu puk iz Pridrage, Kruševa, Popovića i toga kraja pjevao je duhovne i domoljubne pjesme Vilo Velebita, Ustani bane, Marjane Marjane, Lijepa naša, a pojedinci su pritom stradali. Tadašnji milicajci za osiguranje mirnog crkvenog slavlja isprovocirali su brutalni napad na skupinu hrvatskih mladića koji su pjevali te pjesme. Bili su tako pretučeni da je kasnije od tih udaraca preminuo Branko Perica, hrvatski domoljub, student i pjesnik iz Ribnice u Kruševu.
– To je bila mala Oluja. Uvijek se spominjemo toga 2. kolovoza 1971., o događaju za koji postoje i svjedoci. A danas radosni i slobodni pjevamo i slavimo Gospodina. Nadam se da se više nikad neće ponoviti 1971. ni 1991. Sjećamo se zločina koji se dogodio, ali važno je da se sjetimo tog događaja s ljubavlju, rekao je fra Petar u uvodu misnog slavlja.


Sudjelovalo 15 svećenika
Na euharistijskom slavlju sudjelovalo je čak 15 svećenika. U zajedništvu s fra Petom i čak 13 subraće svećenika svetu misu je predvodio fra Ivan Režić, magistar franjevačkih bogoslova u Splitu, koji je podsjetio na krvavi događaj prije pola stoljeća, kaže on, na vrijeme buđenja svijesti i Hrvatskog proljeća, kad je tadašnja milicije pretukla i uhitila hodočasnike Hrvate koji su došli Gospi u Karin pjevajući hrvatske duhovne i domoljubne pjesme. Podsjetio je i na žrtve nebrojenih hrvatskih domoljuba, neustrašivih franjevaca i ondašnje hrvatske mladosti, a osobito u osobi Branka Perice.
– Slaveći 15. godišnjicu posvete crkve sv. Marije Bezgrješne, spominjemo se danas i 50. godišnjice tzv. Karinskog slučaja, jednog od stožernih u budućem stvaranju hrvatske države, ne kako bi pozvali na revizionizam i osvetu, već kako bi nam naši heroji, kršćani i domoljubi bili poticaj da s još više srca i duše ljubimo napaćenu domovinu Hrvatsku, rekao je fra Ivan.
Znakovitost blagdana je porcijunkulski oprost, za čije je dobivanje potrebno ispuniti uvjete da se pohodi crkvu, pristupi sakramentu pomirenja, izmoli Očenaš i Vjerovanje te molitva na nakanu Svetoga Oca.




Gospina slika 100-godišnjoj baki Peki
– Zapitajmo se što činimo da naša obitelj i domovina budu bolji. Upravo ovdje, u porcijunkuli zvanoj Hrvatska, najljepšem dijelu na zemaljskoj kugli, pozvani smo graditi bolju budućnost hrvatskog naroda, jer nas to obvezuje tisućljetni san, krv i znoj hrvatskih patnika, uznika, rodoljuba i domoljuba koji su pjevali i onda kad se Gospe od Anđela nije smjela ni spominjati, istaknuo je fra Ivan, te je nastavio:
– Mladim obiteljima raspeti Isus poručuje da ne prestajete sanjati, jer upravo na vašim plećima želi obnoviti hrvatski narod. Mlade obitelji ne bojte se života, poručio je fra Ivan Režić.
Liturgijske pjesme je pjevao crkveni zbor s orguljašicom Ksenijom Mutić. Poslanice su čitali Mijo Šušnjak i Slavica Zelenika, a molitvu vjernika djevojčica Sofija Radić. Na čelu fascinantne procesije sa slikom Gospe od Anđela križ je nosio Mato Turkalj.
Na kraju misnog slavlja domaćin fra Petar Klarić je legendi ovih krajeva, Peki Zelić iz Popovića, koja u ožujku proslavila 100 rođendan uručio uokvirenu Gospinu sliku. Treba istaknuti kako je Tomislav Zubčić iz Pridrage pred franjevački samostan došao u brižnom održavanom fijakeru kojeg su vukli plemeniti konji, Jadran i Vihor.