Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Godišnje 2000 tona paškog sira

Autor:

02.09.2008. 22:00
Godišnje 2000 tona paškog sira

Foto: Alenka FESTINI



Novi pogon značajno će utjecati na kvalitetu i količinu proizvodnje sireva koja će se povećati za 30 posto, kaže Ante Oštarić, tehnički direktor Paške sirane
Uz prigodnu svečanost jučer je u Pagu otvoren novi pogon “Paške sirane”, po opremljenosti najvećeg prehrambenog pogona u Zadarskoj županiji, a po visokim tehnološkim standardima i jedinstvenog u Hrvatskoj. U novom pogonu vrijednom oko 30 milijuna kuna, dvoetažnoj zgradi površine 1800 m2, nalaze se pogodni za skladištenje i preradu mlijeka, veliki biološki prošišćivač u kojeg je uloženo 600.000 eura, velika skladišta za dozrijevanje sira, posebni pogon za proizvodnju skute te uredski prostor. U novom pogonu ugrađene su dvije proizvodne trake, od kojih je jedna za proizvodnju paškog sira, a druga za ostale sireve kao što su Pramenko, Dalmatinac i Trapist.
Svečanosti su između ostalih nazočili potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Božidar Pankretić, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Josip Borić, župan Zadarske županije Stipe Zrilić, gradonačelnik Paga Andreja Bukša, predsjednik Gradskog vijeća Paga Franći Palčić, gradonačelnik Novalje Ivan Dabo, načelnik Općine Kolan Josip Zubović Pipe, paški nadžupnik don Igor Ikić, donedavni paški nadžupnik don Srećko Frka Petešić i drugi.
Prema riječima Ante Oštarića, tehničkog direktora Paške sirane, novi pogon je izgrađen u deset mjeseci, a u izgradnju je utrošeno oko 30 milijuna kuna.
– Od toga je deset milijuna kuna osigurano iz predpristupnih fondova EU-a preko agencije SAPPARD, a ostalo su kreditna sredstva. Novi pogon značajno će utjecati na kvalitetu i količinu proizvodnje sireva koja će se povećati za 30 posto, što na godišnjoj razini znači proizvodnju od oko 2000 tona sira, rekao je Oštarić.
Direktor “Paške sirane” Ante Pernar zahvalio je suradnicima koji su, kako je rekao, za njegove bolesti projekt iznijeli na svojim leđima. Istaknuo je posebnu zahvalu Ministarstvu poljoprivrede, Sappard agenciji, HBOR-u, a nadasve radnicima sirane. Župan Stipe Zrilić je rekao kako mu je drago što je u Zadarskoj županiji izgrađen takav veliki prehrambeni objekt koji će puno značiti za Pag, ali i za cijelu županiju.
Josip Borić je istaknuo kako su objekti poput novog pogona “Paške sirane” preduvjet opstanka života na otocima.
– Mi smo nedavno uveli i oznaku Hrvatski otočni proizvod, koju je dobio i paški sir. Otok Pag je jedno od najvažnijih hrvatskih područja s autohtonim otočnim proizvodima. Ministarstvo mora će i dalje podupirati sve projekte značajne za Pag, a među ostalima to je dovršenje obnove Kneževog dvora. Vrlo brzo će se potpisati sporazum za sufinanciranje obnove starog mosta u Pagu, te za u proširenje ceste kroz mjesto Dinjiška, a jako važnim smatramo i izgradnju zaobilaznice, rekao je Borić.
Gradonačelnik Paga Andreja Bukša je rekao kako je dolazak ovako velikog broja visokih gostiju dokaz značaja novog pogona “Paške sirane”.
– Osobno sam jako ponosan na ovaj velik projekt koji je od značenja za cijeli Pag i koji zadovoljava sve europske standarde, rekao je gradonačelnik Bukša.
Vrpcu na ulazu u novi pogon zajedno su prerezali Josip Friščić i Božidar Pankretić, a pogon je blagoslovio paški nadžupnik don Igor Ikić.


Još 160 milijuna iz programa SAPPARD
Ministar Božidar Pankretić je rekao kako je samo 60 posto  sredstava iz programa SAPPARD potrošeno, a ostalo je još 160  milijuna kuna za investicije u poljoprivredi.
– Danas sam jako ponosan jer je ovo jedna od najuspješnijih  investicija u okviru SAPPARDA za koju je izdvojeno 10 milijuna  kuna. Želimo da ovakvih projekata bude još više, a ovom  prigodom pozivam sve one koji žele investirati u poljoprivredu da  se jave, rekao je ministar Pankretić istaknuvši kako ovakve i  slične investicije moraju biti prioritet, koje će ministarstvo maksimalno podržavati.


Friščić: Treba raditi na investicijama
Potpredsjednik Sabora Josip Friščić rekao je kako je cilj da u  Hrvatskoj bude što više objekata sličnih “Paškoj sirani”.
– Mala smo zemlja, ali imamo prepoznatljive i kvalitetne  autohtone proizvode, među njima pašku janjetinu i paški sir. No,  treba raditi na investicijama kao što je ova, a “Paškoj sirani” od  srca želim uspjeh u radu. Siguran sam da će ovaj pogon biti za  dobrobit radnika, ali i ponos grada i otoka Paga, istaknuo je  Friščić.