Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bajić: Depeše kompilacija medijskih napisa i mašte

02.09.2011. 22:00
Bajić: Depeše kompilacija medijskih napisa i mašte


Radi se o neistinama koje su, ako su doista tako napisane, zapravo kompilacija medijskih napisa i mašte osobe koja ih je sastavljala, a s ciljem da se prikaže da je potpisnik izvješća dobro obaviješten, kaže Bajić


Glavni državni  odvjetnik Mladen Bajić  jučer je za naš list izjavio da  su izvještaji s WikiLeaksa, u  kojima ga spominju službenici američkog veleposlanstva, uglavnom prepričani  medijski izvještaji.
– Radi se o neistinama koje  su, ako su doista tako napisane, zapravo kompilacija  medijskih napisa i mašte  osobe koja ih je sastavljala, a  s ciljem da se prikaže da je  potpisnik izvješća dobro  obaviješten. Osobito moji  navodni komentari o tome  tko podržavam rad državnih  odvjetništava. Sve u tim izvješćima u to se vrijeme,  manje ili više, moglo  pročitati u hrvatskim medijima, rekao nam je jučer u  telefonskom razgovoru glavni državni odvjetnik.
Američko veleposlanstvo  doista je tada raspolagalo  pojedinim informacijama o  određenim istragama, ali kako tvrdi Bajić, samo u  slučajevima u kojima je  tražena međunarodna pravna pomoć. Ništa više od  onog što je nužno za ostvarenje međunarodne pravne pomoći nije pruženo  američkoj strani. K tome, na  sastancima s predstavnicima američkog veleposlanstva u DORH-u uredno je  nazočilo više osoba, a  sačinjene su i službene zabilješke.
– Iz principijelnih razloga,  na takvim sastancima uvijek  je prisutno više osoba iz  državnog odvjetništva, kazao nam je Bajić.
Prema DORH-ovim bilješkama, većina sastanaka  opisanih u izvješćima objavljenima na WikiLeaksu  nije se ni dogodila, a sadržaj  onih koji su se dogodili drugačiji je od zapisanog u američkim depešama.