Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Oluja ideja mladih Hrvata, Slovenaca i Francuza

Autor: Ljiljana Jurjević

02.09.2013. 22:00
Oluja ideja mladih Hrvata, Slovenaca i Francuza

Foto: Zvonko KUCELIN



Mladi, jednaki, aktivni i sretni – naziv je projekta koji se ovoga tjedna provodi u zadarskom Omladinskom hostelu na Boriku.
Nositelj projekta je Udruga osoba s invaliditetom “Bolje sutra” iz Koprivnice, a partneri su udruga “L’Horizon” iz francuskog grada Montpelliera i “Sonček”, Udruga za cerebralnu paralizu Slovenije. Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije, u ovom projektu domaćin, organizirala je boravak i provedbu projekta upravo u našem gradu.
Marija Mraz, predsjednica Udruge OSI “Bolje sutra” iz Koprivnice danas je posebno zahvalila upravo kolegama iz Zadra i predsjednici Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije Ivi Blažić koja je, također nazočila predstavljanju ovog vrijednog projekta.
– Zadar je jedini grad u Hrvatskoj koji ima ovakav hostel prilagođen osobama s invaliditetom. Jedino u Zadru, dakle možemo provesti ovaj program i zato hvala svima što su s nama i što su nam omogućili da se družimo upravo u vašem divnom gradu, kazala je Mraz.
Strategija Europske unije za osobe s invaliditetom 2010. – 2020. je opći okvir koji obvezuje Europsku komisiju da osnaži osobe s invaliditetom kako bi u potpunosti mogli uživati svoja prava i ukloniti barijere u svakodnevnom životu. Na ovaj način EU planira izgraditi otvoreno i pristupačno društvo koje prestaje gledati na osobe s invaliditetom kao pasivne osobe, nego kao osobe koje su jednake svim ostalim građanima Europske unije
– Ovim seminarom namjeravamo dati priliku mladim sudionicima iz ruralnih sredina i stručnjacima koji rade s osobama s invaliditetom (dva voditelja grupa po zemlji) da se okupe i osvrnu na svakodnevne probleme u životu mladih, a naročito probleme invalidnosti skupine od 20-25 godina, kako bi shvatili najbolji način da se oni integriraju u društvo te da ih se promovira kao aktivne građane EU, kazala je Mraz.