Obitelj Đurica iz Moslavine u Jasenicama podigla nasade ljekovitog bilja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Arif Sitnica
Županijska potpora je tu - Neven Jurjević i Nino Sorić iz Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA)

U srcu Jasenica, u Srednjem docu cvate smilje i bosilje. Kamenjar po kojem su prije samo nekoliko godina rasli jedino šmrika i grab, danas je oranica na kojoj obitelj Đurica uzgaja oko 80 tisuća sadnica smilja. Tu je i drugo ljekovito i aromatično bilje: bosiljak, izop (miloduh), mažuran, a među začinskim biljem netom posađene smokve i masline. 

Ivica i Mirna Đurica porijeklom su iz Moslavine, a do prije sedam godina živjeli su i radili u Zagrebu. Sada žive u Maslenici gdje su prije 30 godina napravili vikendicu i kamo su dolazili svako ljeto kao turisti. Posljednjih sedam godina, međutim, postali su pravi Jaseničani, jer su odlučili tu ostati raditi i živjeti od svoga rada na zemlji.

Krenuli u mirisnu avanturu

Škrta je jasenička zemlja, sami krš i šmrika. Upravo takvu parcelu veličine 2,95 hektara kupili su Ivica i Mirna u Srednjem docu i odlučili uzgajati - smilje. Prije toga već su se nekoliko godina bavili, a i dalje imaju svoj sadni materijal. Najprije su morali iskrčiti jasenički krš podno starih kava gdje se nekad vadio boksit. Nimalo privlačan okoliš za nekog tko je došao iz ravnijih i pitomijih krajeva kao što je ovaj bračni par. No, oni su odlučili tu ostati, raditi i živjeti. Mirna je po struci aromaterapeut pa o sastavu i učincima aromatičnih ulja zna puno toga. Ivica zna sve o uzgoju ovih ljekovitih biljaka i avantura sa smiljem mogla je početi.

- Fali nam još petsto metara zemlje kako bismo mogli dobiti dozvolu za destileriju koju namjeravamo graditi ovdje iznad polja sa smiljem. Ovo uokolo naše parcele je državna zemlja, no država nije donijela pravilnik po kojem bi mogli otkupiti još tih petsto metara i trenutno vodimo tu "papirnatu" bitku, govori Mirna. Nije im, nastavlja Ivica, teško raditi, ma to je najlakše, veli, nego papirologija ih vrati svaki put tri koraka unatrag.

Smilje voli suhu zemlju

- Kopati je najlakše, ali administrativne prepreke uistinu nije lako preskakati, ali što je tu je, kaže Ivica dok nam ponosno pokazuje svoje smilje koje je već dalo svoj prvi cvijet. Smilje voli tu tvrdu i kamenitu jaseničku zemlju, ne traži puno vode, samo mu sunca treba, a njega u jaseničkom Srednjem docu ne nedostaje. Pržilo je i jučer ispod oblaka dok smo s Ninom Sorićem i Nevenom Jurjevićem iz Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije obilazili polje aromatičnog bilja obitelji Đurica u Jasenicama. Čim smo izišli iz auta dočekao nas je miris smilja pomiješan s mažuranom, bosiljkom i izopom. Pravi aromatični raj. Zemlja suha, bezvodna, ali baš takvu voli smilje. Podnosi i kišu, ali ljeti. Zimi ova biljka ne voli vlagu, zato je Ivica pored nasada iskopao tzv. ukopni bunar u kojeg se zimi slijeva voda s okolnog brda. Tako štiti smilje od prevelike vlage. U zidu pored polja sa smiljem, u jednom utoru kip sv. Franje Asiškog. Obitelj Đurica posebno štuje sv. Franju i tu su mu postavili mali kip. Čuva li Franjo polje od nepozvanih berača, pitamo Ivicu.

Romi mu čuvali nasade od lopova

- Je, je, čuva nas naš sv. Franjo, ali angažirali smo mi i naše Rome na koje je sva buka da kradu i čupaju smilje, a evo upravo oni su mi čuvali i očuvali nasade od vandala koji dolaze i čupaju mi smilje, kaže Ivica. Njegova supruga Mirna, upravo kao što joj i ime govori, mirno je i s puno ljubavi gledala svoje polje zasađeno smiljem i ostalim aromatskim i ljekovitim biljem.

- Mi ne namjeravamo ići na količinu, nego na kvalitetu, kaže Mirna, dodajući kako im je najvažnija visoka kvaliteta ulja od smilja koji se na tržištu prodaje i po 1.600 eura po litri. Od jedne tone smilja Đurice dobiju 2,4 litre skupocjenog ulja. Ostali proizvođači, posebno oni u Ravnim kotarima dobiju manje ulja, ali to ovisi uvijek, pojašnjava Ivica, o vremenu branja.

- Treba pogoditi trenutak kad se bere smilje, a mi to uspijevamo jer smo svaki dan u našem polju. Opipavamo, mirišemo i znamo kad je najbolji trenutak. Treba za ovo imati najprije ljubavi, a onda sve ostalo, kaže Mirna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)