Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Srbi koji potražuju imovinu gube sporove i pred vlastitim sudovima

03.09.2018. 13:01
Srbi koji  potražuju  imovinu gube  sporove i pred  vlastitim  sudovima


Prema pisanju nekih srpskih portala, Srbi masovno gube sporove u parnicama za povrat svoje imovine u Hrvatskoj, zbog čega spremaju prosvjed pred Višim sudom u Beogradu. I ne samo da gube sporove, već teško nalaze i odvjetnike koji će ih zastupati u sudskim sporovima protiv Hrvata koji su uselili u njihove kuće, a velikim je dijelom riječ o kućama na području Zadarske županije.
Problem je nastao jer srpski sudovi nisu donijeli presude u korist svojih građana, već samo potvrđuju već izrečene presude hrvatskih sudova koji su presudili na štetu srpskih, a u korist hrvatskih građana. Šok je to, izjavili su neki od srpskih tužitelja, kojega nisu očekivali, vjerujući kako će srpski sudovi osporiti presude hrvatskih.
Na ovaj način, tvrde vlasnici srpskih kuća u koje su tijekom Domovinskog rata uselili Hrvati, njihovi sudovi obeshrabruju druge Srbe u pokušaju povrata svoje imovine sudskim putem ili barem dobivanje novčane naknade za nju. Nezadovoljstvo iseljenih Srba toliko je, pišu ovih dana njihovi portali, da su spremni i na prosvjed pred beogradskim sudom.
Kao primjer navode vlasnicu kuće Mariju K. koja tvrdi kako je podigla tužbu protiv Hrvata koji je uselio u njenu kuću u Škabrnji, živio u njoj 10 godina i čak ju renovirao ulažući na desetke tisuća kuna. Višem sudu u Beogradu požalila se na presudu hrvatskog suda koji je presudio u korist branitelja, nalažući vlasnici kuće da mu nadoknadi 10.000 eura, koliko je uložio u tu kuću.
Svi njeni pokušaji prodaje kuće su propali, sve dok nije isplatila novac tom branitelju, iako je to učinio nezakonito, odnosno ona mu nije dopustila da useli u njenu kuću, niti da ulaže u nju. U žalbi Višem sudu u Beogradu navela je kako je nelegalni stanar na kraju iselio, ali odnoseći sa sobom sve, čak i – WC školjku.
Vlasnica kuće srpskim se medijima požalila da je tužila i Općinu Škabrnja, ali da je  spor "nepovoljno završio po nju, jer se jednog dana njen advokat nije pojavio na ročištu i presuda je donesena u korist tuženog". Vjerujući kako će spor biti riješen u njenu korist na beogradskom sudu, podnijela je tužbu, no oni su samo potvrdili presudu hrvatskog suda. Tako je Marija, koja tvrdi da je imala kuću u Škabrnji, od Višeg suda u Beogradu dobila rješenje kojim oni potvrđuju presudu iz Hrvatske te joj nalažu da plati troškove sudskog postupka od 2.500 eura, uz troškove odvjetnika i sudskih izvršitelja.
Tragom ove informacije obratili smo se poznatom Škabrnjaninu, Marku Miljaniću, ratnom zapovjedniku Samostalnog bataljuna Škabrnja, pitajući ga koji je to branitelj u Škabrnji tužen zbog ulaska u srpsku kuću s obzirom da je poznato kako Srbi u tom mjestu nikad nisu imali svojih kuća. Iznenađen ovakvim napisima, Miljanić kaže:
– To je čista laž! U Škabrnji nema srpskih kuća i žena koja je branitelja tužila srpskom sudu sigurno nije imala kuću u našem mjestu. Možda ju je imala u nekom drugom mjestu u kojemu je živjelo srpsko stanovništvo, ali u Škabrnji sigurno nije. Pretpostavljam da je to izjavila kako bi postigla veći efekt na sudu, ali jamčim vam da takva osoba u Škabrnji nije živjela, vjerojatno u nekom obližnjem srpskom selu, a u medijima spominje Škabrnju. To su po meni samo obmane kako bi se lažno optužilo naše mještane i branitelje, a ako je čak i srpski sud presudio u korist hrvatskog branitelja, onda je jasno da ništa nezakonito nisu učinili – kaže Miljanić.
Ostaje vidjeti hoće li protesti srpskih građana koji su tužili Hrvate radi zauzimanja njihovih kuća na kraju imati ikakvog učinka na srpske sudove, s obzirom da im i njihove presude i dalje idu na štetu. Naime, i nekoliko srpskih tvrtki koje su imale svoje poslovnice u Hrvatskoj nedavno je izgubilo sporove koje su vodili na Privrednom apelacionom sudu u Beogradu, pa sada moraju platiti i visoke troškove strankama u Hrvatskoj koje su tužili za povrat imovine.