Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarski studenti – žrtve pohlepnih iznajmljivača

03.09.2018. 13:33
Zadarski studenti – žrtve pohlepnih iznajmljivača


 Novi studentski dom je u planu pa se studenti nadaju da će to možda malo poboljšati situaciju, međutim što do tada? Kakav se smještaj nudi studentima koji ne „upadnu“ u Studentski ili Đački dom, a koji prevaljuju na stotine kilometara da bi studirali u našem gradu?
U razgovoru s Maritom Katunarić, studentskom pravobraniteljicom Sveučilišta u Zadru saznali smo kako situacija s privatnim smještajem u Zadru nije loša na način da nije alarmantna, ali nije ni nešto pretjerano dobra.
– Kada ovo kažem, pritom mislim na cijene koje su zadnjih nekoliko godina strašno narasle i na problem izbacivanja studenata zbog sezone. Kao administratori Facebook grupe „Sveučilište u Zadru – studenti“ vidimo što se događa, a to je da su iznajmljivači postali jako pohlepni, objasnila je Katunarić dodavši kako iznajmljivači dižu cijene stanova koji apsolutno ne vrijede toliko koliko traže.
Također, Katunarić naglašava kako je velik broj iznajmljivača nudio stanove do 15. lipnja što je nebulozno jer studentima tek tada počinju ispitni rokovi.
– Nekima koji žive u okolnim gradovima to možda ne predstavlja veliki problem, ali zamislite kako je studentu koji živi u Vukovaru ili Osijeku i koji ne može putovati na ispit. Stoga smo morali zabraniti sve stanove s takvim datumima i postaviti još neka dodatna stroga pravila, objasnila je Katunarić, dodavši kako je, unatoč tome, i dalje dosta teško to kontrolirati.
Na svu sreću, postoje iznajmljivači koji su pošteni, iako su, nažalost u manjini, a Studentski zbor će se nastaviti boriti protiv onih koji tretiraju studente „kao muhe na zidu“, a posebice protiv onih iznajmljivača koji ulaze studentima u stan bez najave, zabranjuju ikakva druženja u stanu i slične izmišljotine.
U Studentski dom primljeno je 184, a u Đački dom 67 studenata.
Sa Sveučilišta u Zadru pojasnili su nam kako Sveučilište raspolaže s jednim Studentskim domom kapaciteta 206 mjesta, od čega je jedan manji dio namijenjen za smještaj studenata u okviru programa CEEPUS te međunarodne i međusveučilišne suradnje. Osim toga, dio studenata je smješten u Srednjoškolskom đačkom domu. Studenti koji nisu ostvarili pravo smještaja u Studentskom ili Đačkom domu, mogu se prijaviti na natječaj za potporu za privatni smještaj.
Natječaj za smještaj studenata u Studentskom domu, Srednjoškolskom đačkom domu i natječaj za potporu za privatni smještaj, nedavno su završeni. Pristigle su ukupno 462 prijave, manji dio njih je bio dostavljen izvan propisanog roka ili s nepotpunom dokumentacijom.
Objavljeni su konačni rezultati natječaja, na temelju kojih su pravo na smještaj u Studentskom domu ostvarila 184 studenta, smještaj u Srednjoškolskom đačkom domu dobilo je 67 studenata, a subvenciju za privatni smještaj u iznosu od 200,00 kn mjesečno 150 studenata. Cijena smještaja u Studentskom domu nije se mijenjala te i dalje iznosi 300,00 kn mjesečno.
Svake se godine, sukladno potrebama i mogućnostima, ulaže u poboljšanje standarda. Ove godine je, kako su naveli sa Sveučilišta, među ostalim, nabavljena nova posteljina i dio opreme za kupaonice.
Vezano za pripreme za početak izgradnje novog studentskog doma, prema zahtjevu struke i konzervatora provedena su probna arheološka istraživanja i nije bilo nalaza. Trenutno je u tijeku savjetovanje za javnu nabavu za izvođenje radova.