Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Tražimo da Pupovac kazneno odgovara za svoje izjave!”

03.09.2019. 14:33
“Tražimo da Pupovac kazneno odgovara za svoje izjave!”


Ne smiruju se reakcije hrvatske javnosti, osobito branitelja, na izjave Milorada Pupovca koji je rekao da bi Hrvatska zbog nesnošljivosti prema Srbima mogla doživjeti istu sudbinu kao NDH. Naime, članovi Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade »Vukovi« i Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Benkovac održali su sastanak povodom najnovijih izjava predsjednika SDSS-a, osobito zbog činjenice, kako nam je kazao predsjednik UHDDR-a Nediljko Genda, da branitelji i danas moraju opet braniti Hrvatsku, ali ovoga puta »s olovkom u rukama«. Veterani i dragovoljci smatraju kako je nedopustivo da jedna javna osoba, poput Milorada Pupovca, ujedno član vladajuće koalicije, na ovakav način blati i omalovažava Hrvatsku i nanosi ovoliku štetu svojim istupima. Ogorčeni su njegovim izjavama, pogotovo zato što Pupovac, kako kažu, u državi koju kritizira zapravo živi jako dobro, zarađujući hrvatske kune.


Traže i raskid koalicije sa SDSS-om
– Usporedba Republike Hrvatske koja je obranjena krvlju braniteljica i branitelja Domovinskog rata u razdoblju od 1991.- 1995. godine s NDH je u najmanju ruku toliko zlobna da nas podsjeća na dane javnog istupanja srpskih političkih vođa, huškača uoči Domovinskog rata kada su, nažalost, izmanipulirali srpsko stanovništvo na tlu Hrvatske. Okarakterizirati Hrvatsku kao faktor nestabilnosti u regiji je nedopustivo, drsko i licemjerno jer se time Hrvatsku i njene građane izvrglo ruglu, preziru i omalovažavanju. Gospodin Milorad Pupovac je svojim negativnim javnim istupima državi u kojoj živi nanio veliku štetu i uvrijedio sve koji je smatraju svojom domovinom i kojima je svaka sekunda Domovinskog rata utkana duboko u svijest. Među njima nisu samo Hrvati, Slovaci, Talijani, Česi, Rusini, Nijemci, Makedonci i Bošnjaci, već i Srbi koji su dali veliki obol u obrani suvereniteta RH tijekom Domovinskog rata. Pitamo se kako je uopće moguće da je takva jedna osoba položila prisegu u kojoj stoji da će se svojom čašću kao saborski zastupnik zalagati i boriti za poštivanje ustavno-pravnog poretka. Postavlja se pitanje čemu onda služi prisega, kada se na primjeru gospodina Pupovca radi upravo suprotno, poručuju benkovački branitelji dodajući kako ovakve udarce smatraju izravnim i destabilizirajućim za državu i to naočigled svih koji pred ovakvom Pupovčevom bezobraznom i licemjernom izjavom ostaju nijemi.
Po njima je stoga jedino rješenje za njegove izjave – pokretanje kaznene odgovornosti. Naime, već je više braniteljskih udruga zatražilo da čelnik SDSS-a kazneno odgovara za naprijed navedene izjave o Hrvatskoj, a poznato je da je HVIDR-a tražila čak i raskid HDZ-ove koalicije s Pupovčevom strankom. Benkovački veterani i dragovoljci ističu kako žele osuditi svaki oblik nasilja, neovisno o načinu njegova izvršenja, podsjećajući na događaje u Uzdolju kod Knina za koje smatraju da stvaraju ružnu sliku o Hrvatskoj.


Zašto ne reagiraju na događaje u Vukovaru?
Stoga se pitaju zašto, ne samo Pupovac, već prije svega državne ustanove, ne reagiraju nakon provokacija i incidenata koji se redovito događaju u Vukovaru i njegovom širem području za vrijeme proslava pravoslavnih blagdana, pa čak, kažu nam branitelji, i na srpskim svadbama na kojima se »ne preže ni pred čim s ciljem dizanja tenzija i širenja međunacionalne mržnje na području od posebnog pijeteta«.
– Zato osjećamo dužnost i istodobno uzimamo slobodu kao hrvatski branitelji koji su se borili za ovu državu reagirati, jer i mi smo povrijeđeni i poniženi. Stoga pozivamo i sve ostale braniteljske udruge da budemo zajedno kao u ona naša slavna vremena kada nam je sveta bila zajednička borba protiv agresora. Pozivamo sve titulare i uglednike s političkog, kulturnog, vjerskog spektra i javnog života koji imaju dužnost prema vlastitoj domovini dati odgovor na pitanje zašto nam se ovo događa i zašto smo nemoćni pred očiglednim sramoćenjem i ponižavanjem od strane nekoga tko ne voli Hrvatsku, izjavili su nam nakon sastanka veterani i dragovoljci Benkovca, poručujući na kraju da zahtijevaju pokretanje kaznene odgovornosti za Milorada Pupovca, zbog nanošenja političke i svake druge štete Republici Hrvatskoj.
– Svojim istupima u javnosti uvrijedio je svaku hrvatsku kćer i sina koji su tijekom Domovinskog rata svoj život položili na oltar domovine, svakog istinskog domoljuba koji danas ponosno korača tlom svete nam zemlje Hrvatske, zaključuju branitelji.