Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

JOŠ MALO PA NESTALO Zadrani navalili na bakrene maske

03.09.2020. 11:24


S prvim danom pojave na tržištu i Zadrani su pokazali veliki interes za kupovinom tzv. bakrenih maski za lice, noviteta u obrani od covida-19. Riječ je, kako objašnjavaju u jednoj zadarskoj ljekarni, o troslojnim maskama sličnima kirurškima, koje se naizgled razlikuju tek u boji koja im je smeđeružičasta. No, bakrene maske imaju unutarnji i vanjski sloj impregniran mikročesticama bakrovog oksida koji djeluje antibakterijski i antivirusno. Ove maske, barem tako tvrdi proizvođač, ne propuštaju viruse ni bakterije, pa tako ni koronavirus, a filter koji sadrže navodno u 99,9 posto slučajeva zaustavlja čestice.
– Kupci su već prvih dana pokupovali ove maske, a nazivaju ih bakrene ili izraelske. Neki odmah kupe jer su već čitali o njima, dok drugi najprije pitaju kakve su i kako se koriste, kaže ljekarnik i potvrđuje da u njihovoj ljekarni više nemaju ni jednu bakrenu masku jer su brzo »planule«, unatoč cijeni koja po komadu iznosi 40 kuna. U jednom pakiranju nalazi se pet komada po ukupnoj cijeni od 200 kuna, no maske se prodaju i pojedinačno.
U drugoj ljekarni nam kažu da se bakrene maske prodaju jako dobro, te da im je još preostalo četrdesetak komada.
Maske s antivirusnim i antibakterijskim djelovanjem imaju prednost pred kirurškim maskama jer nisu jednokratne.
– Maske su višekratne, zapravo se mogu koristiti sve dok se ne unište ili ne smoče. Ne peru se, a preporuka proizvođača je da se nakon trosatnog nošenja maska ostavi oko sat vremena da se razrači, prije spremanja ili ponovne uporabe, savjetuje ljekarnik.
Navedimo još da je bakrene maske patentirala izraelska tvrtka Olvitech, a proizvode se u Kini. Izraelski znanstvenici su masku s bakrovim oksidom razvili u vojne svrhe, no novi koronavirus je njihovu primjenu prilagodio civilnim potrebama.
Također, maske su pogodne za recikliranje i prikladne i za osjetljivu kožu jer ne izazivaju iritaciju. Imaju certifikate Američke agencije za hranu i lijekove (FDA), te CE-a (oznaka obvezna za proizvode proizvedene u bilo kojem dijelu svijeta izvan EU koji se stavljaju na tržište Unije).
U Hrvatsku je isporučena prva pošiljka od 128.000 komada, a sudeći po potražnji i prodaji, narudžba za bakrene maske bit će još.