Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Oronula robna kuća za 17,1 milijuna kuna postat će obrovačka ljepotica

03.09.2021. 11:52


U velikoj dvorani Doma kulture u Obrovcu održana je uvodna konferencija projekta pod nazivom Centar za pružanje usluga u zajednici Tereza koji je sufinanciran iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u sklopu poziva Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza.
– Riječ je o iznimno važnom projektu za Grad Obrovac i Zadarsku županiju, kazao je dr. Ante Župan, gradonačelnik Obrovca.
Centar će se izgraditi u zapuštenoj i oronuloj tzv. robnoj kući u centru Obrovca na sjevernoj obali rijeke Zrmanje. Ukupna vrijednost projekta je 17.123.805,19 kuna, od čega su bespovratna sredstva u iznosu od 14.097.224,98 kuna.


Skrb od rođenja do starosti
– Obrovac je izgradio i moderno opremio dječji vrtić koji je besplatan za svu djecu. Obrovac je pored Umaga i Poreča grad koji daje najveće studenske stipendije za svoje studente kojih je godišnje od 50 do 60. Na to smo se odlučili jer naši studenti imaju 30 posto veći uspjeh od studenskog prosjeka u Zagrebu, rekao je Župan.
Projekt Centar za pružanje usluga u zajednici Tereza je novi, izvaninstitucijski oblik socijalne skrbi koji podržava obiteljski život, poboljšava kvalitetu života osoba starije životne dobi i izravno utječe na prevenciju institucionalizacije.
– Imamo veliki postotak građana starije životne dobi. U novom Centru svi potrebiti imat će mogućnost korištenja dnevnog boravka i skrbi. Naime, realizacijom ovog projekta želi se postići uspostava centralnog mjesta koje će brinuti o starim i nemoćnim osobama Centra za pružanje usluga u zajednici Tereza, navodi Župan.


Do EU projekta najbržim prstom
Dio starijeg stanovništva grada Obrovca i općine Jasenice već je obuhvaćeno Programom njege u kuću u koji je uključeno 86 osoba. U sklopu Programa korisnicima njegu pruža šest osoba, petero njegovateljica i jedna medicinska sestra.
– Navedeni projekt smo još prije 10 godina kodno nazvali »nevista«, što znači da se o starijima brine kao najbolja nevjesta, istaknuo je Župan.
Grad je uspješno aplicirao na EU projekt te je gradonačelnik Župan s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Natašom Tramišak potpisao ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava u iznosu od 14 milijuna kuna za projekt koji je vrijedan 17,1 milijun kuna.
– Bespovratna sredstva smo dobili na principu »najbrži prst« i to je jedan od obrovačkih projekta ukupno vrijednih oko 40 milijuna kuna, za što postoje sve potrebite dozvole i dokumentacije, istaknuo je prvi čovjek Grada.




Novih 25 radnih mjesta
Centar za pružanje usluga u zajednici Tereza će se raditi u zgradi zvanoj obrovački trn u oku, crno pače ili ruglo, u nedovršenoj robnoj kući površine 3.740 metara četvornih koju je Grad Obrovac prije više od tri godine na četvrtom ročištu za prodaju građevine u stečajnom postupku građevinskog poduzeća Radnik kupio za oko 1,5 milijuna kuna.
– Realizacijom projekta dobit će se zgrada koja će ispunjavati uvjete za obavljanje aktivnosti s 25 prostorija koje će biti kompletno opremljene i u kojoj će raditi oko 25 djelatnika, poručio je dr. Ante Župan.
Cilj je, kaže on, promicanje socijalne uključenosti i smanjenje nejednakosti kroz poboljšani pristup socijalnim uslugama te prelazak s institucionalne skrbi na skrb u zajednici putem poboljšane socijalne infrastrukture
– Na zgradi tzv. robne kuće rekonstruirat će se i opremiti dvije od četiri etaže za obavljanje izvaninstitucionalne skrbi kako bi se prevenirala institucionalizacija i poticala deinstitucionalizacija više od 200 starih i nemoćnih osoba s područja grada Obrovca i općine Jasenica koji su korisnici socijalnih naknada, kazala je obrovačka pročelnica Gordana Renić, privremena ravnateljica Centra.


Rekonstrukcija i dva vozila
– Uz rekonstrukciju zgrade nabavit će se i dva vozila za transport ljudi i robe, kaže Renić.
Grad Obrovac ima 12 naselja i prema popisu stanovništva iz 2011. godine imao 4.323 stanovnika od kojih je 934 bilo starije od 65 godine, što čini 21,6 posto u ukupnoj populaciji grada. Predstojeći popis stanovništva pokazat će pravo stanje na terenu.
– Prema popisu Centra za socijalnu skrb Zadarske županije 205 osoba starijih od 65 godina s područja grada i općine Jasenica prima doplatak za pomoć i njegu te im je nužna briga zajednice, ističe Renić.
Cijelo to područje je demografski devastirano te određeni dio starijih i nemoćnih nema bliže rodbine ili supružnika koji bi skrbili o njima. Od 934 osobe starije od 65 godina 384 ih živi u samačkim domaćinstvima, što predstavlja 41,11 posto u ukupnom broju starijih osoba.
– Korištenje prostora Centra će biti omogućeno svim korisnicima koji primaju doplatak za pomoć i njegu te im je nužna briga zajednice. Za pretpostaviti je da će dnevna okupiranost prostorija biti između 50 do 100 osoba, dok će se ostalim osobama pružati usluga pomoći u kući, zaključila je Gordana Renić.