Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vican: Imat će pravo na subvenciju Sveučilišta i participaciju Ministarstva

03.09.2021. 09:55


U srijedu 46 studenata zadarskog Sveučilišta neugodno se iznenadilo kada su iz Studentskog doma dobili poziv kako ove akademske godine neće moći boraviti u Srednjoškolskom đačkom domu Zadar, gdje su prema Natječaju za prijem studenata u studentski i učenički dom u Zadru u akademskoj godini 2021./2022. dobili pravo na smještaj.


Gubitak smještaja
Zbog velikog interesa za smještajem u Srednjoškolskom đačkom domu Zadar, mjesta će biti dodijeljena srednjoškolcima, koji pohađaju jednu od zadarskih srednjih škola. Vijest o ovoj situaciji na društvenim je mrežama podijelio jedan od studenata, koji je razočaran činjenicom kako je njihov smještaj, koji su dobili putem natječaja, naknadno dodijeljen nekom drugom. U vezi ovog problema kontaktirali smo Dijanu Vican, rektoricu Sveučilišta u Zadru i Renata Novića, zamjenika predsjednika Studentskog zbora, koji nam je kazao kako je upoznat s ovom situacijom te kako će predstavnici Studentskog zbora uputiti službeni dopis Studentskom domu i Rektoratu te kako se nada da će se ova nemila situacija riješiti što prije.
Rektorica Vican kazala nam je kako nema potrebe za panikom te kako će se situacija riješiti na korist studenata.
– Znam da su studenti zabrinuti i uzrujani, ali ova je odluka došla iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje ipak ima zadnju riječ oko korištenja smještaja u studentskim i đačkim domovima. Smještaj studenata u Srednjoškolskom đačkom domu posljedica je situacije od prije nekoliko godina, kada interes za smještaj u Domu nije bio velik kao što je danas. Iako je ova odluka donesena na štetu naših studenata, uvjerena sam da će se situacija raspetljati. Studenti, kojima je otkazan smještaj u Đačkom domu, imat će pravo na subvenciju Sveučilišta, kao i participaciju nadležnog ministarstva, kazala je Vican i podsjetila kako rok za podnošenje žalbe na ovu odluku još uvijek traje.


Jedan u nizu problema
Ovaj je problem samo jedan u dugom nizu onih s kojima se studenti, koji dolaze studirati u Zadar susreću svake godine. Izgradnja novog Studentskog doma još uvijek nije završena, a za postojeće se domske kapacitete svake godine prijavi višestruko veći broj studenata, nego što je smještajnih jedinica, što znači da je veliki dio studenata prisiljen živjeti u unajmljenim stanovima, koji su svake godine sve skuplji. Nerijetko se događaju situacije gdje najmodavci u zadnji tren mijenjaju visinu stanarine, muljaju s režijama i redovito od studenata očekuju da se isele početkom srpnja, kako bi stanove mogli iznajmljivati turistima. Pronalazak novog stana i selidba su sami po sebi stresni, a kad se dogode za vrijeme ispitnih rokova, stres je još osjetniji. Osim uvjetom da stan napuste za vrijeme ispita, kako bi ih vlasnici mogli iznajmljivati u sezoni, studenti su nezadovoljni čitavim nizom pojedinosti, kao što su neadekvatno grijanje, vlaga, dugotrajno popravljanje kvarova ili nenajavljeni posjeti najmodavaca. Izlaz iz ovakve situacije studentima će biti omogućen nakon izgradnje novog studentskog doma, koji će moći primiti nešto manje od 300 korisnika.