Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sa 100 godina još poput virtuoza za klavirom

Autor: Nenad Marčina

02.10.2008. 22:00
Sa 100 godina još poput virtuoza za klavirom

Foto: Filip BRALA



Zorka Olić je zajedno s brojnom obitelji i prijateljima jučer proslavila svoj 100. rođendan. Rođena daleke 1908. godine u Buteu, u američkoj državi Montani, od 1946. godine živi u Zadru.
Kako sama s ponosom ističe nikada nije bila kod liječnika, a čak nema ni zdravstveni karton. Unatoč poodmaklim godinama, još uvijek dobro vidi i čuje. Sve do 97. godine redovito je posjećivala svoju frizerku Tanju Popović, a nije joj bio stran ni posjet pedikeru.
S 40 godina ostala je bez supruga Šime koji je preminuo 1948. godine. Život je nije mazio, pa je tako uz muža pokopala i tri sina, Vjekoslava, Tomislava i Miroslava, te unuka Aljošu i nevjestu Milku.
– Još nisam za staro željezo, još neću na onaj drugi svit. U mojim mukama, tuzi i žalosti, dragi Bog mi je uvijek bio pri pomoći. Otac Luka i majka Aneta odgojili su me u duhu vjere pa svako jutro molim krunicu. Na svetu misu i blagoslov odlazila sam sve do neki dan u crkvu Sv. Mihovila. Sad više ne mogu izaći iz stana stana, kolino me stišće, a damu poput mene nije lipo viti sa štapom, slušnim aparatom i oćalima. Uživam u čitanju, razgovoru preko funestre sa časnim sestrama benediktinkama, jutarnjoj kavi…
I nakon 60 godina, baka Zorka još uvijek nije zaboravila svoju prvu ljubav, supruga Šimu:
– To je bila ljubav na prvi pogled, onako preplanuo i naočit zapeo mi je odmah za oko. U Splitu, gdje smo živjeli, imali smo gostionicu, dalo se živiti, ali moj Šime zapeo za Zadar, jer je htio biti bliže svom Ražancu. Nažalost, u tome nije dugo uživao, jer je umro dvije godine po dolasku u Zadar.
Nakon smrti supruga snagu je crpila u pomaganju drugima, bila odvažna i nikada nije klonula duhom. Najteže je bilo preboljeti svoju djecu. 1979. godine u prometnoj nesreći kod Karlobaga je izgubila dva člana obitelji, sina Tomislava i nevjestu Milku. Tadašnju 16. godišnju unuku Ormindu i 4 godina mlađeg unuka Željka, ostavši bez svojih najmilijih roditelja, odgojila je upravo nana Zorka, uz pomoć svojih ukućana i uz podršku svojih prijateljica.
Na svečanoj proslavi rođendana okupilo se šest unuka, 10 praunuka, tri šukununuka te dvije nevjeste. Uz bogat domjenak i rezanje svečarske torte uz pratnju svoje praunuke Rejlje te pjesmu ukućana i prijatelja, nana Zorka zapjevala je nostalgičnu pjesmu “Moj Kotorane”.