Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Novac preusmjeren na adaptaciju gradskih ambulanti

Autor: Ivana Burica

02.10.2009. 22:00
Novac preusmjeren na adaptaciju gradskih ambulanti


Dom zdravlja Zadarske županije prilikom adaptacije ambulante Voštarnica uštedio je 200.000 kuna. Ti se novci prenamjenjuju za popravak krova ambulante Sfinga, a povećan je i iznos od 130.000 kuna, koliko se prvobitno planiralo utrošiti za adaptaciju ambulante Grad


Zadarski župan Stipe Zrilić je na kolegiju održanom ovih dana donio izmjene i dopune odluke o rasporedu sredstava unutar zdravstvenih ustanova za decentralizirane funkcije za zdravstvene ustanove u 2009. godini.
Podsjetimo da je od ukupno predviđenih 17,3 milijuna kuna, Općoj bolnici Zadar raspoređeno 9,2 milijuna kuna, Domu zdravlja Zadarske županije 4,6 milijuna kuna, Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru 1,6 milijuna kuna, Psihijatrijskoj bolnici Ugljan 1,3 milijuna kuna, Zavodu za javno zdravstvo Zadar 365.000 kuna, a Ljekarni Zadar 0 kuna.
Važno je napomenuti da se ovim izmjenama i dopunama ukupni iznos sredstava za decentralizirane funkcije pojedinih ustanova nije mijenjao, odnosno svaka zdravstvana ustanova raspolaže s istom količinom novaca kao i prije. No, kod Psihijatrijske bolnice Ugljan i Doma zdravlja Zadarske županije došlo je do određenih promjena u namjeni sredstava.
Kako nas je informirao dr. Josip Kraljić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije, Dom zdravlja je prilikom adaptacije ambulante Voštarnica uštedio 200.000 kuna.
– Ti se novci prenamjenjuju za popravak krova ambulante Sfinga. Osim toga, ušteda je omogućila da se poveća i iznos od 130.000 kuna koliko se prvobitno planiralo utrošiti za adaptaciju ambulante Grad. Nakon što je ove izmjene prihvatio župan, one trebaju dobiti i suglasnost Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi kako bi se novci mogli realizirati. Treba reagirati dosta brzo jer su rokovi vrlo kruti i svi projekti koji se financiraju sredstvima za decentralizirane funkcije moraju biti završeni tijekom ove godine, kazao je dr. Kraljić.
Kad je riječ o Psihijatrijskoj bolnici Ugljan, kažimo da je ova ustanova odustala od izgradnje plinske stanice, što je bio plan za 2010. godinu, te je na taj način uštedjela 110.000 kuna. Nadalje, u javnom nadmetanju za rješenje gromobrana postigla je povoljniju cijenu te tako uštedjela još 60.000 kuna. Psihijatrijska bolnica Ugljan ušteđeno je usmjerila na adaptaciju odjela IV. i VI.