Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Obranjene kuće u Slivnici i Zemuniku Gornjem, vatra aktivirala eksploziju mine

02.10.2011. 22:00
Obranjene kuće u Slivnici i Zemuniku Gornjem, vatra aktivirala eksploziju mine


– U Zemuniku Gornjem odmah su pozvane zračne snage jer je riječ o minski sumnjivom području gdje je kasnije i došlo do eksplozije. Istovremeno, stigla je dojava i o požaru u Slivnici, predjelu Kneževići, gdje su bile ugrožene kuće. Oba su požara lokalizirana i kuće obranjene – rekao je Željko Šoša, županijski vatrogasni zapovjednik


Sve raspoložive vatrogasne snage u nedjelju poslijepodne dignute su na uzbunu nakon što je vatra ugrozila obiteljske kuće na dvije lokacije – u Zemuniku Gornjem i Slivnici, u predjelu Kneževići.
Dojavu o požaru koji se, nošen vjetrom, vrlo brzo širio prema autocesti kod Zemunika Donjeg zadarski Vatrogasni operativni centar zaprimio je u 13 sati nakon čega je na teren izišlo sedam vatrogasaca s tri vozila. Kako su posumnjali da je riječ o minski sumnjivom području vatrogasci su prionuli gašenju rubnih dijelova i pristupnih puteva, a u pomoć su pozvali zračne snage.
– Ubrzo se pokazalo da su vatrogasci bili u pravu jer je došlo do eksplozije u unutrašnjosti opožarene površine, a isto tako, zbog jakog vjetra dva air-tractora koja su došla u pomoć, nisu mogla izići na kraj s vatrenom stihijom pa je pozvano pojačanje – rekao je Željko Šoša, glavni županijski vatrogasni zapovjednik napomenuvši kako je istovremeno, dok je gašen požar u Zemuniku pristigla i dojava o požaru u Slivnici i to u neposrednoj blizini kuća. Zbog prioriteta dva air-tractora poslana su u Slivnicu, a njima se pridružio i jedan Canader. Na terenu su se do njihova dolaska s vatrenim plamičacima nošenim vjetrom već obračunavala devetorica vatrogasaca iz JVP Zadar i DVD Pljusak iz Nina. Nešto iza 16 sati kuće su obranjene, a požar u kojemu je izgorjelo oko četiri hektara hrastove šume i nešto niskog raslinja, lokaliziran je.
– Kako se vjetar pojačao, požar u Zemuniku se počeo brže širiti pa je poslano upozorenje svim vozačima koji se kreću tim dijelom autoceste da smanje brzinu jer je gusti dim znatno smanjio vidljivost. Ubrzo su stigla četiri Canadera koja su uz tri air-tractora te sedam djelatnika na rubnim dijelovima opožarene površine lokalizirali i taj požar u kojem je izgorjela površina od 75 hektara šume – ispričao je Šoša dodajući još kako će na oba terena ostati vatrogasci koji će dežurati i obilaziti rubna područja da se vatra ne bi ponovno rasplamsala. Osim dva velika požara koja su ugrozila kuće, u poslijepodnevnim satima buknula su nova dva – u Galovcu i Smokoviću. Za oba su ponovno aktivirane i zračne snage pa su i oni ubrzo stavljeni pod kontrolu. Zemaljske vatrogasne snage, zaista mogu biti zahvalne kolegama koje su im iz zraka pružili pomoć jer rade sa smanjenim brojem vatrogasaca s obzirom na to da su svi sezonci otpušteni u subotu, 1. listopada.