Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ptice iz dalekog Sibira dolaze u Nin, na vrata Sredozemlja

02.10.2013. 22:00
Ptice iz dalekog Sibira dolaze u Nin, na vrata Sredozemlja


Zaštitni znak Ninske lagune je Vlastelica koja je upisana u crvenu knjigu ugroženih vrsta u Europi i o kojoj se posebno treba brinuti, kazala je direktorica Turističke zajednice Grada Nina Marija Dejanović


Na području Grada Nina, točnije u Ninskoj laguni, ali i umjetnom staništu, Ninskoj solani, obitava više od dvjesto vrsta ptica. Vlastelica, kulik, mala bijela čaplja i vodomar, neke su od njih koje svoje mjesto nalaze upravo tamo, a bogato stanište bio je povod i za još jedno promatranje u sklopu 4. Europskog dana prebrojavanja ptica.
U poduku u Ninskoj solani su jučer bila uključena i ninska vrtićka i školska djeca, a prijašnjih godina na promatranje ptica odlučili su se i brojni Zadrani. Zaštitni znak Ninske lagune je Vlastelica koje jučer nije bilo, no koja je upisana u crvenu knjigu ugroženih vrsta u Europi i o kojoj se posebno treba brinuti, kazala je direktorica Turističke zajednice Grada Nina Marija Dejanović:
Jučer su se u solani promatrale divlje patke, vranci i ćurline, otkrio je biolog Goran Šafarek, dodajući kako je solana jedno stanište koje je napravio čovjek, no koje su ptice prihvatile:
– Radi se o čvrstim pticama, posebno ćurlinima koji gacaju u plitkoj vodi, imaju duge noge, dugačke kljunove i izvlače crviće, pojasnio je.