Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Svaka kriza prilika je za novi početak, na raspolaganju je 22 milijarde eura”

03.10.2020. 13:17


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika hrvatskom vitezu Stipanu Dundoviću u Radovinu i kod spomen-obilježja Galebovi u centru Ražanca, te svečanom sjednicom Općinskog vijeća koja se uz mjere zaštite vezanih uz zaraznu bolest COVID-19 održala u Knjižnici Jurja Barakovića obilježen je Dan općine Ražanac i blagdan nebeske zaštitnice Gospe od Ružarija ili Gospe od Svete Krunice, koji se još u puku zove Luzarica.
U ime Općinskog vijeće broji 13 vijećnika u kojem većinu ima koalicija sedmero a oporbeni HDZ šestero vijećnika nazočne je pozdravio Jure Matak, predsjednik OV-a. Potom je Nikola Miletić, načelnik, napravio inventuru jednogodišnjeg rada te najavio nove projekte.


Kružni tok, nogostup, autobusne postaje
– U vrijednosti od 6.760.153 kuna s PDV-om završili su se svi radovi na Projektu "Rekonstrukcija raskrižja državne ceste oznake DC 106 i županijske ceste oznake ŽC 6007 u mjestu Ražanac". Također u sklopu projekta je izgrađen novi nogostup u dužini od 500 metara te postavljena suvremena vanjska rasvjeta. Isto tako od rotora prema zaseoku Škulići izgrađen je novi nogostup u dužini od 350 metara te su na državnoj cesti DC106 izgrađena i dva nova ugibališta za autobuse i postavljene dvije suvremene autobusne postaje, kazao je Miletić.
U suradnji s LAG Bura u veljači 2020. godine pokrenula je realizaciju projekta "Ražanac – moj dom" u sklopu programa "Zaželi – program zapošljavanja žena", procijenjene vrijednosti od bespovratnih 1.534.780,06 kuna.
– Svrha projekta je ostvariti priliku za zapošljavanje pet nezaposlenih žena iz teže zapošljivih skupina u Općini Ražanac na razdoblje do 24 mjeseca na području Općine Ražanac kao besplatna potpora i podrška u kućanstvima za minimalno 20 krajnjih korisnika, istaknuo je Miletić.


Otvaranje mrtvačnice
Završena je izgradnja mrtvačnice i kapele u Ražancu. Sveukupna cijena izgradnje i uređenja okoliša mrtvačnice i kapele iznosi 2.545.236,34 kuna, dok za opremanje sklopljen ugovor u iznosu od 249.468,75 kuna.
– Svečano otvorenje nove mrtvačnice i kapele u Ražancu održat će se do kraja ovog mjeseca, najavio je prvi čovjek Općine Ražanac.
Općina Ražanac prijavila se na prvi Poziv programa WiFi4EU koji provodi Europska komisija, te je osvojila vaučer u iznosu od 15.000 eura. Početkom ljeta je nabavljena i postavljena oprema i instalirani su devet vanjskih i dvije unutarnje "hot spot" točke na javnim mjestima.
– Za gradnju i održavanje nerazvrstanih cesta i poljskih putova iz izdvojili smo ukupno 993.625 kuna, plaža 215.099 kuna, javnu rasvjetu 309.877 kuna, vodoopskrbu 312.000 kuna, javne površine 202.560 kuna, tribine igrališta u Krnezi 81.000 kuna, boćalište u Krnezi-Mataci 64.000 kuna, potok Krneza 170.000 kuna, nabrojio je Miletić.




Plaža, tržnica, ribarnica
Isplaćene u sve novčane potpore za novorođenu djecu iznosu od 56.000,00 kuna. Svim osnovnoškolcima Osnovne škole "Jurja Barakovića" Ražanac osigurali su nabavku radnih bilježnica u cijelosti u iznosu od 51.357 kuna. Povećali su iznos studentskih potpora u mjesečnom iznosu sa 500,00 kuna na 700,00 kuna, te smo sufinancirali trošak javnog prijevoza srednjoškolaca koji pohađaju srednju školu u Zadru. Ukupno je isplaćeno naknada, pomoći i potpora u iznosu od 510,442 kuna. Rad DVD-a financiran je u iznosu od 250.000 kuna.
– U tijeku je procedura za izgradnja dvorane za ispraćaje na mjesnom groblju u Radovinu. Ukupna vrijednost investicije iznosi 615.817,50 kuna. Projekt "Izgradnja i opremanje zelene tržnice i ribarnice u Ražancu" apliciran je na EU fondove, vrijednost investicije je1.605.621,80 kuna. Projekt "Uređenje i opremanje javne plaže OSEKA u mjestu Ljubač" također je prijavljen za potporu, vrijednost investicije iznosi 936.285 kuna, navodi Miletić.
Gospu od Ružarija slavi se u spomen na pobjedu kršćanske vojske nad Osmanlijama 1571. Danas cijeli svijet vodi jednu potpuno drugačiju bitku.


Nevidljivi neprijatelj
– Borimo se s nevidljivim neprijateljem koji je u jednom trenutku gotovo paralizirao život i doveo nas u situaciju straha i neizvjesnosti. Mnogi projekti su usporeni, neki možda i zaustavljeni. Stoga je od velikog značaja nastavak kvalitetne suradnje na svim razinama vlasti, a kako bismo svojim građanima osigurali bolji i sretniji život svim trenutnim nedaćama usprkos, poručio je Božidar Longin, zadarski župan.
– No, svaka kriza prilika je za novi početak. Tako smo, zajedno s našom turističkom zajednicom, krenuli u brendiranje cijele naše županije kao gastronomske destinacije, regiju mediteranskih okusa i mirisa. Vjerujem da će i ovdašnji ugostiteljski objekti i OPG-ovi, na taj način, imati priliku dodatno iskoristiti svoje potencijale, optimističan je Longin.
Osim sredstava iz općinskog i županijskog proračuna, značajan novac stoji nam na raspolaganju i iz EU fondova. Svjedoci smo da je Hrvatska, i to zbog važnog utjecaja našeg premijera Plenkovića, osigurala 22 milijarde eura u sljedećom programskom razdoblju Europske unije.
– To je veliki novac kojega će trebati opravdati dobrim projektima. Nadam se da će općina Ražanac biti jedna od onih, kaže Božidar Longin.
Program je vodila Anita Krpina, općinska pročelnica, a za svečani štimung se brinula mješovita klapa Karamiž.


Ražanački Porat i općinska aglomeracija
Projekt "Izgradnja luke otvorene za javni promet – Porat" u Ražancu na koji se već godinama čeka, je napokon započeo. U suradnji sa Županijskom lučkom upravom Zadar idemo na izmjene i dopune Projekta kako bi se odredio prikladniji okviri za rekonstrukciju luke Ražanac i obalnog pojasa mora, rekao je Miletić te nastavlja:
– Pred nama je više stotina milijuna vrijedna Aglomeracija Karinskog i Novigradskog mora – Podvelebitskog kanala koja obuhvaća prostora 12 općina i dva grada Zadarske županije pa tako i Općine Ražanac. U vrijednosti od 3.732.500 kuna s PDV-om u Benkovcu je potpisan sporazum o sufinanciranju izrade studije izvodivosti za izgradnju aglomeracije koje sa 85 posto financiraju Hrvatske vode a s 15 posto jedinice lokalne samouprave, zaključio je Nikola Miletić.


Osmogodišnjoj Nikolini Rudić nagrada za životno djelo
Počasnim građaninom Općine Ražanac postumno je proglašen Marinko Miletić za razvoj turizma u Rtini kroz stvaranje perjanice hotelskog turizma u Općini. Nagradu je preuzela unuka Klara Miletić. Nagradu Općine Ražanac za životno djelo dodijeljena je osmogodišnjoj Nikolini Rudić, koja je svojim likovnim radom na međunarodnom natječaju Europske komisije osvojila prvo mjesto. Nagrade Općine Ražanac dodijelile su se volonterima MO Ražanac za rad tijekom pandemije COVID-19, Ivi Čačić za zapažene rezultate na području školstva, te MNK Krneza za područje športa.
Grb Općine Ražanac dodijelio se Božidaru Miletiću, treneru ŽNK Split za uspjeh osvajanja Prvenstva Hrvatske i Kupa za 2019. Grb Općine Ražanac dodijelio se i Peteru Logaru iz Austrije koji je uz pomoć Vlade pokrajine Tirol u vrijednosti od oko 1,2 milijuna donirao četiri vatrogasna vozila DVD Ražanac i vozila Općini Ražanac. Općinski grb je preuzeo dr. Nediljko Jović, predsjednik DVD Ražanac, koji se u ime Petera Logara zahvalio na donaciji. U ime ostalih nagrađenih zahvalio se Božidar Miletić.