Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Meteorološki radar vrijedan 10 milijuna kuna detektirat će opasne oluje

03.10.2021. 08:15


Na samom vrhu brda Glavica iznad Debeljaka u zaobalju Sukošana, neposredno pokraj novoizgrađenog odmorišta s dva vidikovca te postojećih baznih stanica, u tijeku su radovi na postavljanju najmodernijeg meteorološkog radara, koji omogućuje klasifikaciju vrste oborine u stvarnom vremenu.
– Meteorološki radar vrijedan oko 10 milijuna kuna omogućit će ranu detekciju opasnih pojava, olujnih oblaka i velike količine kiše, kao i određivanje profila vjetra. Sve u cilju povećanja sigurnosti i očuvanja ljudskih života i dobara kao i podrške održivom razvoju, kazala je dr. sc. Branka Ivančan-Picek, glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).


Sve važnija uloga meteoroloških radara
– S obzirom na sve češće pojave izraženih meteoroloških ekstrema, a koji su povezani s pojavom velike količine oborine u vrlo kratkom vremenu, uloga meteoroloških radara u praćenju i prognoziranju vremena postaje sve važnija, rekla je Ivančan-Picek.
Teren na brdu Glavica je poravnat i omeđen. Izgrađena su i dva poveća armirano-betonska postolja na kojima će biti postavljen dvostruko polarizacijski meteorološki radar Vaisala WRM 200 kojim će se značajno poboljšati kvaliteta i dostupnost meteoroloških informacija potrebnih za izdavanje upozorenja na opasne vremenske pojave u zadarskom okruženju, odnosno nad srednjim Jadranom.
– Nakon postavljanja dvostruko polarizacijskog meteorološkog radara te izgradnje popratne infrastrukture i okolnih objekata za smještaj pripadne opreme, planirano je da meteorološki radarski centar Debeljak bude u operativnom radu do kraja godine, najavila je Ivančan-Picek.


Puno kvalitetnih mjerenja i podataka
Dobra vijest za pomorce, ribare, poljoprivrednike i sve one čiji posao ovisi o vremenskoj prognozi, u sklopu modernizacije meteorološke mreže, HDMZ postavit će u sklopu sustava METMONIC tri suvremena radara u hrvatskom priobalju.
– Istočna obala Jadrana nije do sada bila pokrivena radarskim mjerenjima. Da se meteorološko stanje više ne prati zahvaljujući radarima u Italiji, osim u Debeljaku dvostruko polarizirajući radari bit će postavljeni i kod Labina te kod Stona. Projekt predviđa i zamjenu postojećih triju meteoroloških radara u unutrašnjosti zemlje, nakon čega će radarskim sustavom prvi put biti pokriveno čitavo područje Hrvatske. Iz EU fondova povući će se oko 60 milijuna kuna za ovu namjenu, a u konačnici dobivamo puno kvalitetnija mjerenja, više podataka o stanju atmosfere, naglasila je Ivančan-Picek.




Informacije o prijetnjama
Dio je to DHMZ-ovog projekta METMONIC. Modernizacija meteorološke mreže vrijedna je 345 milijuna kuna, 85 posto iznosa povući će se iz EU fonda za regionalni razvoj, dok 15 posto osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
– Znamo da je zadarsko područje turističko područje. Tu je Zračna luka i luka Gaženica, marine, ključne prometnice u RH pa će ti podaci doprinijeti ne samo meteorolozima, nego i sigurnosti i boljitku života na području srednje Dalmacije pa i čitave Hrvatske, istaknula je Ivančan-Picek.
Nedaćama pa i tragedijama, uzrokovanim silama prirode počesto se teško othrvati, a moguća posljedica može biti značajno blaža ako unaprijed znamo, kaže ona.


Spašavanje imovine i ljudskih života
– Pravovremenim otkrivanjem razvoja opasnih meteoroloških pojava te dostavljanjem upozorenja nadležnim službama za zaštitu i spašavanje kao i široj javnosti, stvaraju se preduvjeti za pravovremeno djelovanje u zaštiti ljudskih života na kopnu i moru te sprječavanju velikih materijalnih šteta, poručila je Ivančan-Picek.
Prednost ovih meteoroloških radara je poboljšanje kvalitete dobivenih informacija koje će znatno poboljšati preciznost upozorenja za opasne vremenske uvjete.
– Meteorološki radar ne služi samo preciznom pozicioniraju oborina, kategorizaciji vrste i intenziteta, unaprjeđenju sustava kratkoročnog prognoziranja i upozorenja, već u konačnici i spašavanju ljudskih života, zaključila je Ivančan-Picek.