Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

SAD: Vratiti imovinu koju su oduzele ustaše

02.11.2010. 23:00
SAD: Vratiti imovinu koju su oduzele ustaše


Prema State Departmentu, riječ je o malom problemu u inače odličnim odnosima Hrvatske i SAD-a, ali su za taj problem zainteresirani važni ljudi
Prošlo je više od dva mjeseca otkad je Vrhovni sud svojom presudom u slučaju nasljednika brazilske državljanke otvorio vrata povratu imovine strancima, ali još uvijek nema nikakvih konkretnih vijesti što je Ministarstvo pravosuđa po tom pitanju poduzelo. Nakon presude po kojoj nasljednici Zlate Ebenspanger imaju pravo na povrat zgrade u centru Zagreba očekivalo se da će Ministarstvo krenuti u izmjene Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine. No, iz tog tijela zasad odgovaraju tek da poduzimaju “odgovarajuće pripremne radnje vezano uz izraženo stajalište Vrhovnog suda”. Zato je još uvijek nepoznanica hoće li Ministarstvo pravosuđa, u tim pripremnim radnjama, prihvatiti sugestiju koja im je ovih dana stigla iz američke administracije.
Visoka očekivanja
Sjedinjene Američke Države, kao i ostale zemlje čiji državljani priželjkuju povrat oduzetih nekretnina, iskazale su velik interes za presudu Vrhovnog suda i njezinu primjenu u praksi. Međutim, u mogućim izmjenama zakona voljeli bi vidjeti i proširivanje prava na povrat imovine na novu kategoriju ljudi.
Zakon se, kako mu sam naziv govori, odnosi samo na imovinu oduzetu nakon Drugog svjetskog rata. Dužnosnik State Departmenta s kojim smo razgovarali ističe da bi bilo “važno donijeti zakon koji bi pokrio i vrijeme ustaškog režima”.
– Imali ste vrlo ograničen zakon kojim su povrat mogli tražiti samo hrvatski državljani. Odluka Vrhovnog suda prilika je za Hrvatsku da izmijeni taj zakon, komentirao je naš sugovornik, dodavši da su nakon presude u nekim krugovima u SAD-u stvorena “visoka očekivanja” i dojam da će ubuduće u zakon biti uključeni i oni koji su bez imovine ostali u vrijeme ustaškog režima. Drugi sugovornik blizak State Departmentu ocjenjuje, pak, da je riječ o zasad malom problemu u inače odličnim i partnerskim odnosima Hrvatske i SAD-a, ali su za taj problem zainteresirani važni ljudi.
Izmjene zakona
U hrvatskoj diplomaciji, međutim, trenutno ne vide zbog čega bi povrat imovine na bilo koji način utjecao na odnose Zagreba i Washingtona, dok su u Ministarstvu pravosuđa odbili odgovoriti na pitanje hoće li eventualne izmjene zakona obuhvatiti i one kojima je imovina oduzeta prije 1945. godine.
– Nismo u mogućnosti dati odgovore na postavljena pitanja vezano uz rješenja koja će, eventualno, biti predložena, poručili su nam iz Ministarstva pravosuđa. Što se tiče imovine oduzete nakon 1945. godine, neslužbeno se, pak, doznaje da bi zakonskim izmjenama mogao biti produljen rok za predaju zahtjeva za povratom koji je istekao još 2003. godine, kao i da se pokušava naći način da se riješi problem ljudi kojima je zahtjev odbijen prije presude Vrhovnog suda.