Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

DIGITALNA KOMORA Nova usluga Hrvatske gospodarske komore

03.11.2018. 12:07
DIGITALNA KOMORA Nova usluga Hrvatske gospodarske komore


Gospodarska mreža, naziv je nove usluge koju je odnedavno pokrenula Hrvatska gospodarska komora. Riječ je o informacijsko-komunikacijskoj platformi za e-usluge namijenjenoj članicama HGK – kojom HGK želi doprinijeti povećanju korištenja informacijskih i komunikacijskih tehnologija u području pružanja e-usluge na razini Republike Hrvatske. Gospodarska mreža je portal Digitalne komore, nove besplate informacijsko-komunikacijske platforme za članice HGK.


Ubrzavanje poslovne komunikacije
– Za sada od svih županija tvrtke iz Zadarske županije najviše prepoznaju važnost i kvalitetu ove nove besplatne usluge HGK. Čak 140 poslovnih subjekata već se služi podacima u svrhu poboljšanja kvalitete poslovanja. Vrlo dobro ćete znati s kime želite poslovati i imati uvid u novonastale promjene, rekao je direktor HGK Županijske komore Zadar Denis Ikić.
Kroz projekt će tako biti implementirano sedam e-usluga. E-članice, e-financiranje, e-javne ovlasti, e-gospodarske informacije, e-učenje, e-zakonodavstvo, e-sajmovi i promocija su usluge kojima će se ubrzati međusobna poslovna komunikacija.
Digitalizirat će se i izdavanje dokumenta za javne ovlasti čime će se, kaže Ikić, omogućiti još aktivnije sudjelovanje gospodarstvenika u kreiranju i promjeni zakonodavnog i regulatornog okvira.
– Kroz projekt Digitalna komora HGK će potencijalne izvore financiranja učiniti dostupnijima te će gospodarstvenicima omogućiti kvalitetniju promociju proizvoda i usluga. Web portal Gospodarska mreža na jednom mjestu objedinjuje poduzetnicima sve bitne informacije kao što su npr. makroekonomski pokazatelji na razini Hrvatske i pojedinih županija – BDP, prosječna mjesečna neto plaća, stopa registrirane nezaposlenosti, robni izvoz i izravna strana ulaganja. Tu su i zasebni pokazatelji za RH realne stope rasta, inflacija, prosječni srednji tečajevi za EUR i USD, broj aktivnih poslovnih subjekata, broj zaposlenih i bruto inozemni dug, naglasio je Ikić.


Tražilica poslovnih subjekata
Digitalna komora pružit će korisnicima opće informacije o Hrvatskoj i hrvatskom gospodarstvu te tražilicu poslovnih subjekata za koje su dostupni osnovni podaci. Tu su i aktualni financijski pokazatelji i analiza poslovanja.
– Poslovni subjekti mogu se pretraživati po nazivu, odgovornim osobama ili statistici djelatnosti te se mogu uspoređivati s ostalim subjektima s istim NKD-om. Za sve članice HGK korištenje portala je besplatno. Posjetom posjetite web stranice digitalna komora.hr i započinje se postupak registracije. Registrirate se unošenjem vaših osobnih podataka kao ovlaštena osoba tvrtke. Na e-mail adresu ovlaštene osobe stići će verifikacijski link. Nakon verifikacije linka, na ekranu u lijevom stupcu odabire se Prijava putem e-građani/NIAS, nakon čega slijedi autentificiranje u sustav NIAS osobnim certifikatom vjerodajnicom ovlaštene osobe. Za to vam je potrebna e-osobna iskaznica, token privatnog bankovnog računa, osobni certifikat ovlaštene osobe i sl, pojašnjava Ikić.
Digitalnu komoru moći će pretraživati i obični građani, ali dobar dio informacija im neće biti dostupan. Ovlaštene osobe u tvrtkama mogu osigurati kompletan pristup ovom portalu do 14 svojih zaposlenika.