Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Postoji li razlog za otvaranje stečaja nad Jadran investom?

03.11.2018. 10:04
Postoji li  razlog za  otvaranje  stečaja nad  Jadran  investom?


Sa zadatkom da ispita postoji li razlog za otvaranje stečajnog  postupka te ima li stečajni dužnik Jadran invest d.o.o. imovine kojom bi  se mogli pokriti troškovi postupka i dijelom vjerovnici, zadnji dan  prošlog mjeseca sutkinja Trgovačkog suda u Zadru Ardena Bajlo imenovala je Ivanku Bosotina za privremenu stečajnu upraviteljicu ove poznate građevinske tvrtke sa sjedištem u Ulici Nikole Tesle.
– Ivanka Bosotina iz Zadra imenuje se za privremenu stečajnu upraviteljicu nad stečajnim dužnikom Jadran investom d.o.o. Zadar, a svoje izvješće dužna je dostaviti sudu u roku od 30 dana, stoji u rješenju koje  potpisuje sutkinja Bajlo uz obraloženje kako je otvaranje stečaja nad Jadran investom inicirala Financijska agencija, a potom po obustavi  skraćenog stečajnog postupka Ministarstvo financija.     
U obrazloženju stoji kako se postupnik po zakonu stečajnog dužnika  nije odazivao pozivu suda radi davanja potrebnih obavijesti o imovini i  drugim okolnostima za donošenje odluke u ovom predmetu, već da je  na ročište koje je održano 12. lipnja 2018. godine pristupio punomoćnik  koji je iskazao da dužnik posluje i da će dug u iznosu od 2.568.088,57 kuna biti podmiren, a račun deblokiran. Raspravnu sutkinju zamolio je za  odgodu odluke o eventualnom otvaranju stečajnog postupka na rok od  30-40 dana, no to se nije dogodilo.
– Iz potvrde FINA-e od 10. listopada 2018. proizlazi da je žiro račun  stečajnog dužnika i dalje u blokadi i to za iznos veći od onog evidentiranog prilikom podnošenja zahtjeva za provedbu skraćenog stečajnog postupka. Sukladno članku 84. st. 1., a u svezi čl. 119. st. 6. Stečajnog zakona izvršen je automatski izbor privremenog stečajnog upravitelja. Stoga  je odlučeno kao u izreci, presudila je Bajlo. 
Tvrtku Jadran invest koja je, među ostalim, gradila stambene zgrade  na predjelu Višnjika, osnovali su u siječnju 2004. godine Didier Joseph  Alberic De Witte iz Dominikanske Republike te Sarah-Jane i Mara  Ninčević iz Zadra, a osobe ovlaštene za zastupanje su direktori Mladen  Ninčević i Didier Joseph Alberic De Witte te Miro Ninčević u ulozi prokurista.
Od osnutka do danas napravljeno je nekoliko izmjena kako u vlasničkom dijelu, tako i u visini temeljnog kapitala koji je s 200 tisuća kuna  30. kolovoza 2010. godine povećan na iznos od 29.383.600,00 kuna, a onda 25. kolovoza 2016. godine, ponovno smanjen na 200 tisuća kuna.