Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Čip će bilježiti broj pražnjenja spremnika o čemu će ovisiti iznos računa

04.11.2019. 11:30


Čipiranje kanti za komunalni otpad ide svojim tijekom i prema planu. Naime, do kraja godine, najkasnije u siječnju, trebali bismo završiti s kompletnim čipiranjem kanti za sakupljanje miješanog komunalnog otpada u kućanstvima. Nakon što čipiramo sve kante počet ćemo čipirati i kontejnere za miješani komunalni otpad zapremine 110 litara koji se nalaze pored visokih stambenih jedinica, rekao nam je Dragan Maračić, direktor zadarske Čistoće.


Više odvajanja otpada, manji računi
Istaknuo je kako je poanta u tome da sva domaćinstva imaju vrećice za plastiku i polimere te za papir kao i kante za biorazgradivi otpad te je namjera da što više otpada recikliraju, manje će ga baciti u kante za miješani komunalni otpad i manje će platiti račun.
– Još uvijek su građanima na raspolaganju namjenske vrećice za odvajanje plastičnog otpada i papira i kartona, te kante. Što više otpada se odvoji, manje će preostalog otpada ubacivati u čipirane kante te će plaćati nižu cijenu za ove usluge, pojasnio je Maračić.
Podsjetimo, čipiranje kanti i kontejnera započeo je čipiranjem spremnika za miješani komunalni otpad u MO Crno, a kroz šest mjeseci elektroničku evidenciju trebali bi dobiti svi zeleni spremnici za komunalni otpad na području Zadra.
Čipovi koji su ugrađeni u kante bilježit će broj pražnjenja spremnika za miješani komunalni otpad, odnosno, bilježit će se koliko pojedini potrošač stvara komunalnog otpada, i na taj način će se određivati i iznos pojedinog računa. Inače, čip se stavlja ispod poklopca zelenog spremnika, na mjesto predviđeno za njega. Uz čip ide i identifikacijska naljepnica koja se lijepi na spremnik i uređajem za skeniranje, a putem bar koda, uparuju se čip i naljepnica (stare naljepnice će se mijenjati jer su dio pilot projekta). Tako će korisnici u konačnici u svojim dvorištima ili okućnicama uskoro imati tri kante – zelenu za komunalni otpad, smeđu za biorazgradivi otpad te žutu za reciklabilni otpad s time da će se naplaćivati pražnjenje samo zelenog spremnika. Identifikacijska naljepnica sadržavat će evidencijski broj, adresu, šifru kupca, šifru objekta, volumen spremnika i vrstu otpada.


Prvi podzemni kontejner kod »Preradovića«
Maračić je rekao kako će i zgrade imati sličan sistem, samo što će se odvoz obračunavati po udjelima, odnosno po broju članova u obitelji, a cjenik je već sada dostupan na internetskim stranicama Čistoće.
Kada je riječ o podzemnim kontejnerima, planira ih se postaviti uokolo stare gradske jezgre kako bi se maknule kante.
– Projekt je krenuo u zadnju fazu te smo završili natječaj te sada moramo odabrati najpovoljnijeg izvođača te bi sve trebalo krenuti za 15-ak dana. Odabrano je 10 lokacija po rubu stare gradske jezgre, a prvi podzemni kontejneri kopat će se preko puta škole Petra Prerdovića, najavio je Maračić. Istaknuo je kako će nakon toga nastaviti kako bi što prije stavili svih 10 lokacija u funkciju.