Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tjedan odluke o koncesionaru za luku u Sv. Filipu i Jakovu

04.11.2019. 13:15


Upravno vijeće Županijske lučke uprave Zadar je nakon četiri godine priprema raspisalo javni natječaj za koncesiju na 29 godina za izgradnju nove i rekonstrukciju postojeće lučke infrastrukture te za obavljanje lučkih i ostalih gospodarskih djelatnosti na dijelu lučkog područja luke otvorene za javni promet lokalnog značaja Sv. Filip i Jakov.
Natječaj za koncesiju Upravno vijeće ŽLU-a objavilo je 30. kolovoza, dok je peteročlano stručno povjerenstvo otvaranje ponuda održalo prije dvadesetak dana, 14. listopada.
– Na natječaju je zaprimljena jedna ponuda za koncesiju. Međutim, sukladno Zakonu o koncesiji ne mogu vam otkriti o čijoj se ponudi radi. Sve će se javno obznaniti ovog tjedna, čim stručno povjerenstvo donese svoju odluku, kazao je Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave.
Vrijednost koncesije je 153 milijuna kuna, točnije 153.346.029,07 kuna. Koncesionar se obvezuje izvršiti investicijska ulaganja iznosa minimalno 40.370.465,53 kuna bez PDV-a prema Glavnom građevinskom i geotehničkom projektu, kojeg je izradilo društvo Pomorski projekt d.o.o. Split. Projekt je naručen i financiran u cijelosti od Općine Sv. Filip Jakov.


Građanska inicijativa »Za rivu«
Još od 2015. godine započela je priča o novoj luci uz obalu u centru Sv. Filip i Jakovu. Mještani okupljeni u građansku inicijativa »Za rivu« pružili su otpor Zoranu Pelicariću Peci, općinskom načelniku, tvrdeći da je čitav postupak donošenja Izmjena i dopuna UPU-a obalnog područja bio netransparentan. Pritom tvrde da bi luka bitno izmijenila dosadašnji karakter naselja kao turističkog mjesta uz more te se na neadekvatan način mjesto pretvara u urbano-lučko središte.
Prvi put uopće održano je prikupljanje potpisa za održavanje lokalnog referenduma u Sv. Filipu i Jakovu, odnosno u Općini. Međutim, usprkos dovoljno prikupljenih, valjanih 861 potpisa, referendum nije održan. Tako je odlučilo Ministarstvo uprave Republike Hrvatske, a potpisao tadašnji ministar Arsen Bauk.
Inače, planirana koncesija za izgradnju i rekonstrukciju proteže se na ukupno 78.325 metara četvornih, od čega 14.445 metara četvornih kopnene površine i 63.880 metara četvornih morske površine, dok područje u obuhvatu planirane koncesije za pružanje usluga se proteže na ukupno 49.895,06 metara četvornih, od čega 7.885 metara četvornih kopnene površine i 42.010,00 metara četvornih morske površine (budući nautički dio luke).


Luka u dvije faze
Prva faza radova obuhvaća nautički dio luke otvorene za javni promet u funkciji prihvata jahti i brodica u tranzitu, te operativni dio luke u funkciji obavljanja lučkih djelatnosti priveza i odveza brodova u javnom pomorskom prijevozu te ukrcaj i iskrcaj putnika. Pružanje usluga upotrebe veza ovim putem omogućit će 126 priveznih mjesta na nautičkom dijelu lučkog područja luke. Koncesionar je dužan izgraditi nautički dio luke najkasnije 15 mjeseci od sklapanja Ugovora.
Druga faza obuhvaća izgradnju operativnog dijela luke u linijskom obalnom pomorskom prijevozu ili povremenom obalnom pomorskom prijevozu te novoplanirani lučki bazen u funkciji komunalnog dijela luke za stalne vezove. Koncesionar je dužan izgraditi operativan i komunalni dio luke te isti predati u posjed davatelju koncesije najkasnije u roku od 24 mjeseca od dana sklapanja Ugovora o koncesiji.
Početni iznos stalnog dijela koncesijske naknade iznosi 99.790,12 kuna godišnje, odnosno 2 kune po metru četvornom zauzetog prostora. Studiju opravdanosti davanja koncesije izradio je Pomorski fakultet u Rijeci.