Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Atipična predstava suvremenog izričaja

03.11.2021. 13:30


Novi izvedbeni prostor Centra kreativnih industrija na Relji, ugostit će sutra, 4. studenog predstavu High Spirit u sklopu ovogodišnje plesne sezone u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla uz podršku grada Zadra i zaklade Kultura nova.
Uz dva gradska kazališta, prostore muzeja kao Arheološki muzej, sv. Donat, Kneževa palača, zatim Koncertna dvorana braće Bersa, Muzej antičkog stakla, ovaj novi prostor prigodno transformiran za potrebe plesne predstave dokaz je ogromnog potencijala grada Zadra za potrebe kulturnih i umjetničkih projekata domaćih i inozemnih autora.
U ovoj atipičnoj predstavi suvremenog plesnog izričaja koreografkinje Martine Granić sudjeluju i dvije Zadranke: Josipa Štulić i Filipa Bavčević. Obje plesne umjetnice nakon završene plesne akademije SEAD u Salzburgu godinama sudjeluju u radu hrvatske plesne zajednice, i uvijek su rado viđene u matičnom gradu koji im je inspiracija i polazište za kreativno izražavanje.
Predstava High Spirit temelji se na kretanju kroz liričan pokret potenciran plesnim skokovima koji dosežu »uzvišenu energiju«. Inspirirana je radom Mercea Cunninghama, ekspresionizmom i apstraktnom narativnosti. Evocira i preispituje slobodu pod kolektivnom supresijom, čistu prisutnost, lirski kaos, paralelne svemire, organski pokret, skorove i formacije, folklorne i spiritualne plesove, životne promjene i snažnu žensku energiju transformacije. Sloboda se očitava u nepostojanju dubljeg značenja i govora o ičemu specifičnom, a gradnja plesnih narativa ne podilazi niti jednoj dominantnoj umjetničkoj, filozofskoj i estetskoj struji, osim sustavu koji je bio intuitivno izgrađen tijekom procesa rada na predstavi.
Zbog ograničenog broja gledatelja potrebno je ulaznice rezervirati preko Facebook stranice Zadarskog plesnog ansambla ili preko e-maila [email protected].


Zaslužni
Koreografija/Kostimografija/Scenografija: Martina Granić
Izvode: Mia Zalukar, Filipa Bavčević, Josipa Štulić
Glazba: Aldo Orlić Zolium
Oblikovanje plakata: Maša Poljanec
Oblikovanje svjetla: Marino Frankola
PR fotografije: Hrvoje Zalukar
PR fotografije za plakat: Karla Jurić
Fotografije izvedbe: Iva Korenčić
Izrada kostima: NTS Sportswear, Katarina Tešija
Izrada maski i scenografije: Miljenko Sekulić
Produkcija: Plesni kolektiv d_lc
Pokrovitelji: Ministarstvo Kulture RH, Grad Zagreb
Ko-produkcija: Domino
Suradnja: Zagrebački plesni centar
Partneri projekta: Kilowatt Festival, York Theatre Royale,
Bakelit Multi Art Center
Međunarodne rezidencije u sklopu projekta Be SpectA
CTive! uz podršku Kreative Europe
Inozemna premijera: York Theatre Royal, 30. listopada
2018.
Hrvatska premijera: Zagrebački plesni centar, 21.
prosinca 2018.
Trajanje: 50 min