Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Drama na Višnjiku i veliki preokret Puntamike

03.11.2021. 07:19


Dok je za ostatak premijerligaške družine osmo kolo elitnog razreda hrvatske košarke proteklo bez previše drame, odnosno sukladno očekivanjima, dvama zadarskim klubovima donijelo je pregršt uzbuđenja. Momci s Višnjika su u debiju novog trenera Vladimira Anzulovića do zadnjih sekundi muku mučili s, neka se nitko ne uvrijedi, najgorom momčadi HT Premijer lige Alkarom, dok su košarkaši iz Jazina na gostovanju u Mavrincima nadoknadili rani minus od 16 poena i zahvaljujući izvrsnoj šuterskoj partiji došli do druge gostujuće pobjede u sezoni. U derbiju kola Cedevita Junior je na domaćem parketu svladala Goricu s 92:79, dok je abaligaški dvojac iz Zagreba i Splita bez puno problema došao do novih bodova pobijedivši Furnir sa 75:100, odnosno Zabok s 81:68. Utakmica između Vrijednosnica Osijek i Šibenke je odgođena zbog zaraze nekolicine igrača s Baldekina covidom-19.


Mučenje u Krešinom domu
Trebalo je to biti rutinsko odrađivanje posla Zadrana protiv nedoraslog suparnika i idealna prilika za punjenje samopouzdanjem pred zahtjevnim gostovanjem u Železniku, no Sinjani su u Krešinom domu odigrali vjerojatno najbolju utakmicu u dosadašnjem dijelu sezone i do posljednjih sekundi puhali za vratom indisponiranom suparniku. Iako se od njih to možda lakomisleno i očekivalo, »Alkari« u petak nisu podvili rep. Dapače, svih 40 minuta su pružali čvrst otpor rastresenim domaćinima koji su, prema riječima Martina Junakovića »bili zbunjeni«. Zbunjeni su vjerojatno bili i oni malobrojni gledatelji koji su pohodili dvoranu da bi na koncu gledali mučenje deseterostruko skuplje momčadi protiv fenjeraša iz Cetinske krajine, no kako to obično biva dojam se briše, a pobjeda – piše. Za nju je najzaslužniji Justin Carter bez kojeg bi se ovaj Zadar, tko god ga je sastavljao, a to, vjerujte, nikada nećete službeno saznati, mogao slobodno oprostiti s ovosezonskim ambicijama. Barem bez dodatne financijske injekcije koja je u ovom trenutku – neizvjesna. Carter je utakmicu završio s 22 poena, šest ukradenih lopti, pet skokova i tri asistencije, pritom zabivši vrlo bitnu tricu za pola koša (85:86) zaostatka dvije i pol minute prije kraja te oba slobodna bacanja u samoj završnici na odlazak na plus tri (92:89). Vrlo dobroj partiji iskusnog Amerikanca unatoč, Sinjani su imali priliku odvesti susret u produžetak, no nakon nesmotrenog prekršaja Domagoja Vukovića nekadašnjem igraču Zadra Dominicu Gilbertu je zadrhtala ruka, pa su bodovi, koliko spretno toliko i sretno, ostali na Višnjiku. Uz raspoloženog Cartera, iz domaćih redova valja istaknuti i dobar napadački učinak drugog strijelca pobjedničke momčadi Duje Brale koji je susret završio sa 16 koševa. Sinjane je predvodio Gilbert s 20 poena i pet skokova.


Veliki preokret Sonika
Ako je pobjeda Zadra bila prepuna drame, ali očekivana, trijumf Sonik Puntamike na gostovanju kod Škrljeva bio je dijametralno suprotan. No, priča nije bila ništa manje zanimljiva. »Naftaši« su izvrsno otvorili susret i na »krivoj nozi« uhvatili Puntamičane koji su prve tri minute ostali bez koša. Primili su ih 14. Uskoro je semafor pokazivao i 18:2 za domaćine te je bilo jasno da je pred zadarskim sastavom izuzetno težak zadatak. I dok bi se brojni predali, ili pak upali u kolotečinu, »Spartanci« su pokazali ratničko srce i malo po malo počeli topiti zaostatak. On je prepolovljen već početkom druge dionice, da bi protokom vremena izvrsno šutersko izdanje Sonika počelo sve više »gušiti« Rajkovićeve momke koji su pogubili sve konce napadačke igre. Veliko priznanje tu treba odati pripremi utakmice trenera Stipe Kuliša koji je prepoznao odakle mu prijeti najveća opasnost i kvalitetno spremio svoje igrače na sve vrline Šrkljeva. Posljedica toga je samo 11 primljenih poena u nastavku prvog poluvremena, što je okrunjeno serijom 0:11 za potpuni preokret i odlazak u svlačionice s plusom od pet poena (43:48). U nastavku se stvari nisu suviše mijenjale. Puntamičani su imali odgovor na većinu suparničkih poteza i ubrzo pobjegli na dvoznamenkastu prednost koji su, uz kraće iznimke, »ljubomorno« čuvali do same završnice. Najbliže što su domaćini stigli bilo je na minus šest nakon trice Tonija Jelenkovića četiri minute prije kraja (76:82), no dva vezana dalekometna ubačaja Petra i Gabriela Marića odvela su »Sonikse« u mirne vode, nakon čega više nije bilo vremena za novo »miješanje karata«. Najefikasniji u pobjedničkim redovima bio je Dino Palčić s 19 koševa, sedam asistencija i šest uhvaćenih lopti, a pratili su ga Marko Jurič i Ivan Vučić s po 16 poena, dok je domaćine predvodio Josip Barnjak s 22 koša i osam ukradenih lopti.




Split i Cibona rutinski
Abaligaški dvojac je u uvertiri međusobnog ogleda u regionalnoj ligi upisao rutinske pobjede protiv Zaboka i Furnira. Više su se, naizgled, mučili Splićani koji su sa »samo« 13 razlike svladali Zabok (81:68), no konačni rezultat je posljedica opuštanja »Žutih« u posljednjih pet minuta. Semafor je sredinom četvrte četvrtine pokazivao 73:50 za igrače Srđana Subotića, koji je u završnici odmarao udarne vedete za okršaj s »Cibosima«, što je, prije svih, iskoristio Bruno Levanić-Kutni koji je 14 od svojih 18 poena zabio kada su stvari već bile riješene. Domaćine je do nova dva boda vodio Toni Perković sa 16 koševa, a pratio ga je Tre McLean s poenom manje. Ništa više energije za pobjedu nisu utrošili ni »Vukovi« Vladimira Jovanovića koji su »četvorkom« otputovali na okršaj s Furnirom, s kojeg su se vratili sa šestim ovojesenskim trijumfom. Momci iz Dubrave su pružali dobar otpor prvih petnaestak minuta, no nakon što su uoči odlaska na veliki odmor upali u dvoznamenkasti zaostatak, povratka više nije bilo. Kako je vrijeme odmicalo, do izražaja je sve više dolazila individualna kvaliteta Cibone koja je treću četvrtinu završila serijom 2:12 i odvojila se na velikih 19 razlike, pa je posljednja dionica bila tek odrađivanje posla za košarkaše iz Savske. Najefikasniji u pobjedničkim redovima bio je mladi Danko Branković s 18 koševa i pet skokova, dok je bolji od ostalih kod Furnira bio Lovro Mandalinić sa 17 poena. Jedna od najzanimljivijih utakmica kola odigrana je u Draženovom domu gdje je domaća Cedevita Junior s 92:79 svladala Goricu. U susretu s mnoštvom preokreta gostima nije bilo dovoljno ni 12 koševa prednosti, koliko su imali nakon slobodnih bacanja Borne Kapuste sredinom druge dionice. »Juniori« su malo po malo hvatali priključak, da bi sredinom nastavka došli i do dvoznamenkaste prednosti. »Bikovi« su na krilima Emila Savića smogli snage za povratak, no sama završnica je protekla u znaku Svena Smajlagića koji je dalekometnim ubačajima odveo svoju momčad do slatkog trijumfa. Upravo je Smajlagić bio najefikasniji igrač utakmice s 32 poena, dok su Goricu predvodili Marko Baković i Borna Kapusta s po 20 koševa. Iduće kolo nam donosi pregršt zanimljivih okršaja, a u mnoštvu utakmica na koje valja »baciti oko« posebno se ističe veliki hrvatski derbi između Cibone i Zadra.


Rezultati osmog kola
Zadar – Alkar              92:90
Škrljevo – Sonik P.              82:90
Split – Zabok              81:68
Furnir – Cibona              75:100
Cedevita J. – Gorica       92:79
VROS – Šibenka        (odgođeno)


Raspored devetog kola
Cibona – Zadar
Sonik P. – Cedevita J.
Šibenka – Split
Gorica – Furnir
Zabok – Škrljevo
Alkar – VROS


Najbolji strijelci
Sven Smajlagić       32 p
Justin Carter       22 p
Josip Barnjak       22 p
Marko Baković       20 p
Borna Kapusta       20 p
Dominic Gilbert       20 p


HT Premijer liga
8. kolo: Zadar – Alkar 92:90, Škrljevo – Sonik P. 82:90, Cedevita J. – Gorica 92:79, Split – Zabok 81:68, Furnir – Cibona 75:100, VROS – Šibenka (odgođeno).
1. Split       8       7       1       667:528       15
2. Cedevita J.       8       7       1       707:634       15
3. Cibona       8       6       2       680:584       14
4. Zadar       8       6       2       623:560       14
5. AO Škrljevo       8       5       3       702:666       13
6. Gorica       8       4       4       652:641       12
7. Sonik P.       8       4       4       575:619       12
8. VROS       7       3       4       561:589       10
9. Furnir       8       2       6       594:652       10
10.Zabok       8       2       6       583:663       10
11.Šibenka       7       1       6       454:527       8
12.Alkar       8       0       8       590:725       8