Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Obrovački srednjoškolci na Silbi istraživali morsku floru i faunu

03.11.2021. 12:14


Petnaest učenika Srednje škole Obrovac predvođeno prof. Irene Barić, nastavnicom biologije, i prof. Jakovom Krolom, nastavnikom povijesti, imalo je jedinstvenu priliku petodnevnog boravka na Silbi u sklopu edukativnog projekta »Misli (na) plavo«, kojeg je organizirala Udruga 20 000 milja.
Obrovački su učenici tako kroz predavanja i zanimljive radionice od stručnjaka koji se intenzivno bave zaštitom morskih ekosustava te istraživanjem morske flore i faune mogli naučiti itekako puno korisnog.
– U praktičnim radovima prikazane su morske struje koje nastaju zbog temperaturnih razlika vode, a učenici su bili u prilici i mikroskopirati planktonske organizme. Ipak, najbolje okruženje za učenje je sama priroda jer tada rade sva čula. Dio proučavanja ekosustava organiziralo se tako na obali, ali i moru. Učenici su mogli s maskama i u ronilačkim i odijelima plivati i izroniti primjerke morskih organizama. Nakon radionice svi organizmi su živi vraćeni u more. Na kratkom izletu u ronilačkom brodu mogli su vidjeti i upoznati opremu potrebnu istraživačima mora: ronilačku opremu, planktonske mreže, sprave koje se koriste za različita mjerenja i uzorkovanja. Najzanimljiviji je bio robot koji služi za uzimanje uzoraka s morskog dna, ispričala nam j nastavnica Irene Barić koja ističe da je bilo vremena i za druženja te zabavu.
– Vjerujem da su učenici, osim lijepih sijećanja, ponijeli sa sobom znanja i iskustva koja ne bi mogli dobiti u školskim klupama, istaknula je Barić.
Da je tomu zaista tako potvrdili su i sami učenici koji su viđenim i doživljenim i više nego zadovoljni. Najviše im se svidjelo ronjenje.
– Bilo je to predivno iskustvo. Jako sam se zabavila i naučila puno novih stvari. No, sve u svemu, voljela bih ponovno posjetiti Silbu, kaže Tonia Maričić, učenica 1 D razreda obrovačke srednje škole. Njen razredni kolega Roko Brkić gotovo je identičnog mišljenja.
– Aktivnosti su bile zanimljive i bilo je lijepo. Vratio bih se opet, kratko će Roko.
I nastavnik Jakov Krolo s ostalim se sugovornicima slaže u ocjeni da je putovanje na Silbu bilo iznimno zanimljivo, kvalitetno i poučno.
– Učenici su na ovaj način mogli jako puno naučiti o ekologiji mora. Udruga 20 000 milja je sve to vrhunski organizirala te se radujem ponovnoj mogućoj suradnji s njima, kaže Krolo.
Nastavnica Irene Barić organizatorima daje čistu peticu.
– Još jednom i ovim putem čestitke i zahvala svim članovima Udruge 20 000 milja – Barbari, Hrvoju, Sanji, Miji, Marti i Moniki koji su odlično odradili posao, zaključila je prof. Barić.


Mihaela JURJEVIĆ