Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Preko svojim aktivnostima prenosi tradiciju i uspomenu na lavandijere

03.11.2021. 12:58


U Preku je jučer obilježena 130. obljetnica pogibije 16 prijeških lavandijera koje su se, na Dušni dan prije 130 godina, utopile kada su iz Preka po jakome nevremenu krenuli prema Zadru.
– Ove smo godine posebnim programom obilježili veliku 130. obljetnicu od pogibije 16 prijeških lavandijera, koja se dogodila 2. studenog 1891. godine. Program je počeo polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja priješkim lavandijerima kod Galevca. Vijence su položili predstavnici Općine Preko, TZ-a Preko, Udruge žena »Luzor« i KUD-a Preko, kazao je Jure Brižić, načelnik Općine Preko i dodao kako udruge koje djeluju u Preku godinama svojim radom i aktivnostima prenose tradiciju i uspomenu na lavandijere, žene koje su u 19. i 20. stoljeću prale odjeću zadarskoj gospodi.
– One su po rublje odlazile u grad, a opranu i izglačanu robu su vlasnicima vraćale brodovima na jedra ili vesla. Rublje se tada pralo ručno, u posudama uz pomoć pepela i sapuna iz kućne radinosti. Nesreća se dogodila 2. studenoga 1891. godine nedaleko od otočića Galevca (Školjića), kada je gajeta potonula zbog loših vremenskih prilika, tj. udara orkanskog juga. Od 31 putnika, sedam muškaraca i 24 žena, stradale su one žene koje su bile u unutrašnjosti broda, gdje su se sakrile od nevremena. Bile su zatvorene palubskim poklopcem koji je štitio njih i rublje od nevremena. Prema povijesnim zapisima, 16 se žena utopilo, a dvije od njih su bile i trudne. Najstarija od poginulih pralja imala je 75 godina, a najmlađa 14, podsjetio je Brižić.
Svetu misu zadušnicu u Crkvi Gospe od Ružarija za poginule lavandijere, ali i za sve pokojnike na Dušni dan, predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.
– U poslijepodnevnim je satima u Crkvi Gospe od Ružarija u Preku na rasporedu izvedba glazbeno-scenskog djela Ive Nižića i Slavka Govorčina »Rekvijem za 16 lavandijera«, nastalog 1991. godine na za 100. obljetnicu tragedije. U 18 sati smo organizirali puštanje lampiona u znak sjećanja na lavandijere kod spomen-obilježja »Naša mati« na Vrulji u Preku uz nastup Đanija Stipaničeva s pjesmom »Šesnaest lavandijera«. U čast svim priješkim ženama i lavandijerama, mjesni kipar Anselmo Dorkin je na Vruljici u središtu mjesta podigao spomenik »Naša mati«, kao posvetu stradalim ženama. Stjepan Benzon napisao je stihove za pjesmu »Šesnaest lavandijera« koju je 1968. godine uglazbio Ivica Stamać i otpjevao Vice Vukov, istaknuo je Brižić.