Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

“Diadora” podsjeća na antički Zadar i njegov kontinuitet u srednjem vijeku

Autor: Nikola Markulin

02.12.2008. 23:00
“Diadora” podsjeća na antički Zadar i njegov kontinuitet u srednjem vijeku

Foto: Sebastian GOVORČIN



U ponedjeljak navečer u Arheološkom muzeju Zadar svečano su obilježena dva događaja. Prvi je predstavljanje novog, 22. broja časopisa “Diadora”, a drugi je svečano otvaranje obnovljenog postava srednjeg vijeka.
Dražen Maršić, ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar, kazao je kako je obnavljanje postava srednjeg vijeka, ali i ne samo njega, zahtijevalo kompletnu i potpunu rekonstrukciju klimatizacijskog sustava. Čitav posao na scenografiji novoobnovljenog postava bez toga bi, kazao je Maršić, bio besmislen:
– Nakon godinu i pol dana dana posao je napokon priveden kraju. Zahvaljujemo se Ministarstvu kulture, bez čijeg ga razumijevanja i potpore ne bismo uspješno završili. U projekt, koji je uključivao i izradu novih stropova, rasvjete i dr., je utrošeno osam milijuna kuna. Naši djelatnici za vrijeme obnove nisu sjedili skrštenih ruku, pa je tako završen sinopsis posatava antike, uređena je internet stranica, a dijelom je rezultat njihovog rada i časopis kojeg večeras predstavljamo.
Novi broj “Diadore”, glasila Arheološkog muzeja u Zadru koje ima karakter znanstveno – stručnog časopisa, predstavljali su mr. sc. Radomir Jurić, prof. dr. sc. Ante Uglešić i akademik Nenad Cambi.
Radomir Jurić, uz Dražena Maršića urednik ovog 22. broja, kazao je kako se navršava pedeseta obljetnica od početka izlaženja “Diadore”:
– Prvi svezak izašao je 1960. godine, iako su tekstovi bili obrađeni 1959. godine. Na ideju o pokretanju ovog časopisa došao je akdemik Mate Suić, koji je bio i urednik prvog broja. Časopis nije izlazio redovito, odnosno nije bio godišnjak. Ja sam časopis uređivao od njegovog desetog do ovog posljednjeg broja. Ukupno je u časopisu objavljeno oko 278 priloga, a u njemu su svoje radove objavljivali vodeći hrvatski znanstvenici. Čak je 97 autora objavilo svoje stručne i znanstvene radove u “Diadori”. Broj koji večeras predstavljamo posljednji je u starom, tradicionalnom ruhu. Idući broj izaći će s novim dizajnom, a tekstovi će biti objavljeni dvojezično.
Akademik Cambi kazao je kako bi bio smrtni grijeh mijenjati ime “Diadora” koje podsjeća na antički Zadar i njegov kontinuitet u srednjem vijeku. Još je akademik Cambi predložio da se ne inzistira na uvođenju novog aparata za citiranje, a kao manu časopisa istaknuo je njegovo nekontinuirano izlaženje.
Kazavši kako časopis nipošto ne smije izgubiti svoj identitet profesor Uglešić je kratko prikazao članke vezane uz njegovo područje znanstvenog interese, odnosno srednji vijek. Isto je akademi Cambi učinio s člancima koji se odnose na antičko razdoblje.