Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadrani u Imperiji

Autor: Zrinka Grancarić

02.12.2009. 23:00
Zadrani u Imperiji


Iduće godine u Singapuru će se održati prve Olimpijske igre mladih. Jedrenje će biti zastupljeno sa četiri discipline: muški i ženski jednosjed, muška i ženska daska. Za jednosjed je izabran Byte CII, a za daske Techno 293. Ukupno 100 mjesta je rezervirano za jedrenje, za jedriličare i jedriličarke rođene 1994. i 1995. godine. Svaka nacija u svakoj klasi ima pravo na jedno mjesto. Nažalost, nijedna ni druga klasa u Hrvatskoj ne postoji, no troje će hrvatskih juniora ipak pokušati izboriti normu u Byte CII.
Kvalifikacije za OIM će se provesti na šest kontinentalnih i jednom svjetskom prvenstvu. Za Europljane norme najprije nosi Europsko prvenstvo za Byte CII u talijanskoj Imperiji od 4. do 8. prosinca ove godine te Europsko prvenstvo za Techno 293 krajem prosinca u španjolskom Cadizu. U Imperiji će se dijeliti sedam mjesta za momke i sedam mjesta za djevojke, a u Cadizu po četiri. Na aktualnim startnim listama Europskog prvenstva klase Byte CII prijavljena su 44 kormilara iz 20 zemalja i 32 kormilarke iz 21 zemlje, što znači da neće biti nimalo jednostavno izboriti normu. U muškoj su konkurenciji prijavljeni Lorenzo Maričić (Opatija) i Andrej Hinić (Vega), a u ženskoj Nina Hinić (Vega).
Za sve one koji ne uspiju doći do norme na kontinentalnom prvenstvu druga i zadnja prigoda je svjetsko prvenstvo 2010. godine, za Byte početkom travnja u francuskom Cannesu, te za Tehcno oko Uskrsa na zasad još nepoznatoj lokaciji. Svim nacijama, sa svih kontinenata, na raspolaganju će biti šest muških i šest ženskih mjesta u Bytu, odnosno po tri u Technu.
U Imperiji se inače u ovom terminu održava i Winter regatta, naročito popularna među dvosjedima. Među oko 50 posada klase 470 nastupit će Enia Ninčević i Romana Župan, te juniori Lovro Ivanov i Marko Carić, dok će se u konkurenciji oko 130 posada juniorskog 420 nadmetati Lovro Strihić i Luka Milardović, kao i Anđela i Margarita Uhoda (svi Uskok, Zadar).