Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pravda za Marinoviće je nedostižna

Autor: Mile Marić

02.12.2012. 23:00
Pravda za Marinoviće je nedostižna

Foto: Mile MARIĆ



Slušao sam svaki dan od našeg državnog vrha da će svi zločini biti privedeni ruci pravde, no do danas nema niti podignute optužnice, ističe Nedjeljko Marinović


Prošlo je 20 godina od okrutnog zločina u Šopotu nadomak Benkovca za koji još nitko nije odgovarao. Tijekom srpske agresije 2. prosinca 1992. mučki je ubijena četveročlana obitelj Marinović – Luka (73), njegova supruga Vuka (65), sin Stipan (43) i nevjesta Gordana (37). Pravda je nedostižna, ubojice kao da su u zemlju propale.
– Ničiji život ne smije biti uzalud izgubljen, svi se moramo boriti protiv zaborava i odavati počast nevinim žrtvama kojima je jedini grijeh bio što su Hrvati. Srbočetnički izvršitelji ovog masakra, ali i svih 230 nevinih civilnih žrtava sa šireg benkovačkog područja trebaju stati pred lice pravde. Čovjeku je tužno i gotovo za ne vjerovati da dosad nitko nije odgovarao niti je osuđen za ubojstva tih ljudi, ističe benkovački gradonačelnik Branko Kutija.
Tko je ubijao?
I nakon dva desetljeća rane iz Domovinskog rata još su prilično svježe.
– Tko je to mučki ubio Marinoviće ovdje u Šopotu, Marinoviće iz Gornjih Marinovića u Bruškoj, Erstiće u Medviđi, Šuniće u Rodaljicama, Žiliće u Podgrađu, Arbanase u Smilčiću ili Kutije u Lisičiću, zapitao se.
Molitvu odrješenja ispred spomen-kapelice predvodio je župnik don Elvis Knežević, dok su vijence položili i zapalili svijeće župan Stipe Zrilić, gradonačelnik Branko Kutija, predsjednica Gradskog vijeća Maja Golem s predstavnicima Grada Benkovca, Mile Marić, tajnik UHDDR-a Benkovac, Milorad Guzić, predsjednik HVIDR-e, Bore Erceg, predsjednik Udruge Zavjet, Marino Batur i Damir Bačić iz PP Benkovac, Vinko Rogić i Ante Zrilić iz Hrvatske vojske – Gardijske motorizirane brigade iz vojarne Benkovac, Ljubica Krcić, predsjednica Udruge hrvatskih civilnih žrtava Domovinskog rata Zadarske županije.
Još nema optužnica
Nedjeljko Marinović, član obitelji ubijenih žrtava, kaže kako potomcima teško pada što za zločin u kojem je ubijena njihova četveročlana obitelj, djed Luka (73), baka Vuka (65), otac Stipan (43) i majka Gordana (37) još nije podignuta optužnica. Nakon masakra on, tada 13-godišnjak, te njegova sestra Ljiljana (17) i brat Željko (4) ostali su siročad.
– Slušao sam svaki dan od našeg državnog vrha da će svi zločini biti privedeni ruci pravde, no do danas nema niti podignute optužnice. Zahvaljujem svima koji su danas došli i svojom nazočnošću suosjećali s članovima obitelji ubijenih žrtava. Mještanima Šopota i Gradu Benkovcu zahvaljujem na podizanju spomen-kapelice svete Nediljice koja je srušena 1992. i podignuta 2005. godine.
Velimir BRKIĆ, Mile MARIĆ
 
 


 11 ŠOPOTSKIH ŽRTAVA




U Šopotu je tijekom Domovinskog rata ubijeno 11 mještana. Na spomen-kapelici sv. Nediljice i u srcima imena su zauvijek zapisana: Ivica Lujo Knez, Božo Marinović, Stipan Stipe Marinović, Gordana Marinović, Luka Marinović, Vukosava Vuka Marinović, Tadija Mikulić, Milka Savković, Ante Vuksan, Ana Vuksan, Zorka Zrilić. Nitko nije odgovarao niti je osuđen za ubojstva tih ljudi.