Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

INOVAcija Dogodine tri velika razvojna projekta teška 87 milijuna kn!

03.12.2018. 10:21
INOVAcija Dogodine tri  velika  razvojna  projekta  teška 87  milijuna kn!


Katarina Colić nova je ravnateljica županijske Ustanove za  razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije – INOVAcija koja je osnovana 2014. godine.
Od samog osnutka radi u ovoj ustanovi te je tijekom proteklog razdoblja bila zamjenica dosadašnje ravnateljice Vedrane Kevrić.
– Vedrana Kevrić i ja zaposlene smo u ovoj ustanovi od njenog osnutka. Zajedno smo pripremale razvojne projekte poslovne infrastrukture  koji su odobreni za financiranje i sad su u fazi implementacije. Vedrana  Kevrić nije se kandidirala za novi mandat i sada je zamjenica ravnateljice, rekla je Colić.


Filmski ured na Relji
U povodu njenog imenovanja razgovarali smo o tri razvojna projekta  koji će se realizirati sljedeće godine, a koji su vrijedni ukupno 87 milijuna  kuna.
Riječ je o Centru za kreativne industrije, Centru novih tehnologija i  Centru za edukaciju i razvoj. Sva tri velika infrastrukturna projekta trebala bi se realizirati tijekom sljedeće godine.
– Centar za kreativne industrije specijalizirani je poduzetnički inkubator za kreativnu industriju, čija se gradnja planira u 2019. godini. On će  se izgraditi na Relji, pokraj buduće Prirodoslovno-grafičke škole, u neposrednoj blizini City Gallerie uz crkvu sv. Ivana. Ukupna vrijednost projekta iznosi 24 milijuna kuna, od čega smo iz Europskog fonda za regionalni razvoj dobili 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava, rekla nam je  ravnateljica Colić. Istaknula je kako je ukupna površina centra 1560 m2,  unutar kojeg će se kompletno urediti: multifunkcionalna dvorana, tonski studio, tri sale za sastanke, 12 ureda za start-up tvrtke te co-working  prostor. Dodala je kako će centar će biti opremljen i prijenosnom opremom za terensko višekanalno snimanje.
– U Centru će biti smješten i Filmski ured koji je pokrenut prije četiri  godine i koji je do sada dao podršku za 50 projekata snimanja na području naše županije. Izgradnjom i opremanjem Centra Filmski ured će  biti u mogućnosti pružiti dodatne usluge kao što su edukacija, najam  opreme i studija za snimanje, pojasnila je Colić.
Istaknula je kako je cilj ovog projekta uspostaviti specijalizirani poslovni inkubator za kreativnu industriju s težištem na audiovizualnoj industriji i IT industriji koji će podići konkurentnost navedenog sektora  gospodarstva i povećati zaposlenost.


Centar novih tehnologija u Murvici
– Centar novih tehnologija specijalizirani je poduzetnički inkubator za  metaloprerađivačku industriju i gradit će se u poduzetničkoj zoni Murvica jug u Općini Poličnik te je jedan od strateških projekata Zadarske  županije. Ukupna vrijednost projekta je 38 milijuna kuna od čega je iz  Europskog fonda za regionalni razvoj Zadarskoj županiji bespovratno  odobreno 20 milijuna kuna, rekla je Colić.
Projekt je zamišljen kao specijalizirani poduzetnički inkubator za metaloprerađivačku industriju koji je od same ideje pripreman u suradnji s  gospodarstvenicima Zadarske županije.
– Infrastruktura centra omogućavat će inkubaciju novih tvrtki, najam  prostora i specijalizirane opreme za nove i postojeće male i srednje poduzetnike u metaloprerađivačkom sektoru, ali i specijalizirane usluge  edukacija, mjerenja i testiranja te poslovnog savjetovanja koje će doprinijeti rastu i konkurentnosti osobito malih i srednjih poduzetnika koji  nemaju vlastitih resursa za pristup najnovijim znanjima i proizvodnim  tehnologijama, pojasnila je Colić dodavši kako je projekt u fazi provedbe  i u tijeku je postupak javne nabave za izgradnju objekta.




"Medeni" centar u Grabima
Treći projekt na kojem se naveliko radi je Centar za edukaciju i razvoj  te je riječ o specijaliziranom poduzetničkom inkubatoru za proizvode na  bazi meda.
– Ove godine u rujnu postavljen je kamen temeljac za izgradnju Centra  za razvoj i edukaciju. Centar se gradi u poslovnoj zoni Grabi u Općini Poličnik. U tijeku su radovi i očekujemo da će biti gotovi sredinom svibnja  2019. godine.
Ukupna vrijednost projekta je 25 milijuna kuna, od toga su bespovratna EU sredstva 20 milijuna kuna, što je maksimalni mogući iznos koji  smo mogli dobiti na ovom natječaju, rekla je Colić. Istaknula je kako je  cilj projekta uspostaviti Centar za razvoj i edukaciju kao modernu poduzetničko-poslovnu infrastrukturu, koja će služiti kao središte za unaprjeđenje poslovanja industrija koje kao sirovine koriste pčelinje proizvode  i to vosak, propolis, pčelinji otrov, pelud, matičnu mliječ i med, a to su  farmaceutska, prehrambena i kozmetička industrija. Unutar Centra bit  će punionica meda, pogon za preradu voska, kemijsko-mikrobiološki laborartorij, dvorana za senzoriku, praktikum, izložbeni prostor, multimedijalna dvorana i osam starup ureda za inkubaciju.
Za kraj je dodala kako su tijekom prošlog mjeseca potpisali tri ugovora  o dodjeli bespovratnih sredstava poduzetnicima iz programa provjere  inovativnog koncepta – POC, a kojega INOVAcija provodi u suradnji sa  Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG-BICRO. Bespovratna sredstva za provjeru inovativnog koncepta  dobile su tvrtke HSTEC d.d., ENVOX d.o.o. i COPAS d.o.o.