Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Brigadir Željko Ninić novi zapovjednik 93. krila Zemunik

04.12.2019. 10:30


U 93. krilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u bazi Zemunik u ponedjeljak je na dužnost stupio novi zapovjednik. Brigadir Željko Ninić rođen je 14.11.1974. u Brčkom, BiH. Diplomirao je na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu u 2. naraštaju kadeta – vojnih pilota HRZ-a i stekao zvanje dipl. inž. aeronautike – vojni pilot.
Završio je izobrazbu za nastavnika letenja na Filozofskom fakultetu u Zadru i radio kao nastavnik letenja na avionu Pilatus PC-9M. Završio je preobuku za nadzvučni borbeni avion MiG-21 u 91. ZB. Završio je Ratnu školu "Ban Josip Jelačić" i Zapovjedno stožernu školu "Blago Zadro". Brigadir Ninić završio je više tečajeva i obuka u inozemstvu, sudjelovao u planiranju i provedbi mnogih domaćih i međunarodnih aktivnosti i vojnih vježbi te bojevih djelovanja postrojbe. Obnašao je više dužnosti u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, pa je tako bio zapovjednik Eskadrile borbenih aviona 91. zrakoplovne baze te zapovjednik 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Za svoj rad i postignuća višestruko je pohvaljivan i nagrađivan. Od srpnja 2019. bio je na dužnosti u Službi za upravljanje projektima Ministarstva obrane RH.
Široj javnosti brigadir Ninić poznat je kao pilot koji je u Izraelu letio na izraelskim inačicama aviona F-16 Barack, čija je nabavka na kraju postala jednom od najvećih blamaža hrvatskih oružanih snaga. Ninić je na mjestu zapovjednika novoimenovanog krila HRZ-a, što je nespretna poveznica s američkim nazivom za ustrojbeni oblik USAF-a wing, zamijenio brigadira Marija Plešu koji je kao kolateralna žrtva stradao nakon afere Municija. Iz dobro obaviještenih izvora dodajemo da ni brigadir Ninić nije bio oduševljen novom dužnošću jer je uskoro trebao preuzeti zapovijedanje 91. krila ili baze Pleso. Novi ustroj baze u Zemuniku, ako i novi zapovjednik bit će predstavljeni novinarima na tiskovnoj konferenciji u petak.