Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Intimni advent u organizaciji volontera, bez politike i biznisa

03.12.2019. 18:00


Raskošnim vatrometom i paljenjem prve adventske svijeće na velikom vijencu na trgu Pod lipan počeo je Novski advent. Četvrtu godinu zaredom, otkad vesele adventske zabave organiziraju novigradski volonteri, trg Pod lipan je s početkom adventa zasjao u blagdanskom ozračju. Mještani su ispleli adventski vijenac, pokraj njega smjestili dva svjetleća snjegovića, tu su drvene saonice sa sobovima, fotelja Djeda Mraza, kućica s dimnjakom, šarene svjetleće kugle po podu parka te lampice po stablima.


Jaslice u prirodnoj veličini
Velika novost ove godine su drvene jaslice u prirodnoj veličini, koje su izradili Nebojša Sinovčić Budžo, Branimir Šestak i glavni majstor Mario Šestak, inače u mjestu poznat po bogatim jaslicama koje svake godine izrađuje ispod bora u obiteljskom domu. U jaslice se radosno smjestila i "ničija" mačka koja već neko vrijeme živi na trgu Pod lipan, a sad je bar u ovo božićno doba pronašla svoj dom.
U dječjem parkiću novost su i velike drvene lutke koje je izradio Zvonimir Knežević. One će tu ostati cijele godine, a sada prigodno imaju kapice Djeda Mraza.
Na zabavi su se okupili brojni mještani, od najmlađih do najstarijih, družili su se uz kuhano vino, kobasice, kroštule i krempite po povoljnim cijenama, uživali u vatrometu, pjevali uz klapu Težaci iz Paljuva…
U organizacijskom odboru su četiri najvrijednije "bake Mraz" – Tina Oštrić, Petra Tocauer Sinovčić, Iva Šestak i Branka Knežević, a svoj doprinos, osim već gore spomenutih majstora, stalno daju i Vanja Žilić, Maja Buterin, Ana Vlatković, Anita Sinovčić, Lucija Proroković, Paula Sinovčić, Evita Knežević, Marija Mikecin te ostali mještani koji uskaču na poziv organizatora. Novski advent je primjer dobre suradnje cijelog mjesta, privatnog i javnog sektora pa u sponzorstvu sudjeluju i Općina Novigrad, Turistička zajednica općine Novigrad, Knjižnica i čitaonica Novigrad, Udruga žena Sv. Katarina Novigrad, tvrtka Bigraf, Boćarski klub Novigrad, konoba Mika, caffe bar Flash, caffe bar Noškić, pekarna Dalmacija te fotograf Ivan Čorić.


Pisma za Djeda Mraza
Načelnik Općine Novigrad, Joso Klapan bio je jako zadovoljan s atmosferom.
– Prezadovoljan sam s Novskim adventom i ovim organizacijskim odborom te općenito što se i u ostatku općine, u Pridragi i Paljuvu, ljudi sve više organiziraju i omogućuju sebi i svojim obiteljima ovakvo lijepo blagdansko ozračje. Mislim da Novski advent ima sve što jedan ovakav sajam treba imati i tko želi uživati, zaista ima u čemu. Mi kao Općina pomažemo financijski, ali to je manje važno. Sve je ovo u njihovom aranžmanu i važna je velika volja i želja ovih volontera. Mi bez njih ne bismo mogli ovako nešto organizirati. Sviđa mi se što ovdje nema ni politike, ni biznisa, ozračje je intimno i veselo, a njeguje se zajedništvo i dobri odnosi mještana, istaknuo je načelnik Klapan.
U dječjem kutku su djeca pisala pisma sa svojim željama za Djeda Mraza. Na štandu su se prodavale rukotvorine koje novigradska djeca i njihovi roditelji i drugi mještani izrađuju tijekom cijelog studenog i prosinca na radionicama u Knjižnici. Ima tu vijenaca, čestitki, kuglica, snjegovića, borića, naljepnica za stakla i brojnih drugih zanimljivih radova.
Prihod ide za kupnju darova novigradskim mališanima koje im svečano krajem adventa uruči osobno Djed Mraz.
Jedna od organizatorica, Tina Oštrić, zahvalila je svima koji se trude oko Novskog adventa.
– Ulažemo silno puno truda i slobodnog vremena u organizaciju i nastojimo svake godine donijeti nešto novo i malo drugačije. Zaista guštamo u tome jer jako volimo ovo doba godine i veseli nas da ga možemo učiniti bogatijim za naše mjesto, a prvenstveno za našu djecu, kazala je Oštrić.
Naredne tri subote, posjetitelje Novskog adventa očekuje još niz događanja, posjet sv. Nikole, sv. Luce i obitelji Djeda Mraza, a 20.12. održat će se i tradicionalni Božićni koncert u Zavičajnoj zbirci Novigrad.
Novski advent je jedan od onih događaja koji krije sve vrijednosti ovog razdoblja – dobročinstvo, volonterstvo, obitelj, dječje veselje i zajedničko ukrašavanje božićnim ukrasi u koje je uloženo mnogo ljubavi i truda. Za razliku od većeg dijela ovog konzumerističkog svijeta, materijalno je na ovom adventu u zadnjem planu…




Pridraga i Paljuv u adventskom ruhu
Pod Općinom Novigrad su i Pridraga i Paljuv, čiji su mještani također organizirali zanimljiva adventska događanja koja su počela prošlog vikenda. U Paljuvu će se tako 11.12. održati projekcija božićnih filmova u Područnoj školi, zatim 14. 12. je Dječji božićni sajam na kojem će se prodavati rukotvorine djece, zatim 15. 12. slijedi zabava uz živu glazbu, kuhano vino, kobasice i fritule te tombolu. Tjedan iza toga bit će također advenstaka zabava, koju će još obogatiti vatromet te tajanstveno posebno iznenađenje za kraj.
U Pridragi će se 7. i 14. prosinca održavati božićne radionice izrade ukrasa u prostorijama igraoinice Pridraga, a 20.12. bit će Božićni sajam.