Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Županović: Autobusi prilagođenI invalidskim kolicima trebaju i na relaciji Zadar – Biograd

04.12.2019. 09:00


Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije upriličila je jučer već tradicionalno prigodno druženje povodom Međunarodnoga dana invalida, koji se svake godine obilježava 3. prosinca. U prostoru Ilirijina Arsenala okupili su se tako brojni članovi ove udruge, kao i predstavnici lokalnih vlasti, te su na zajedničkom druženju imali prigodu dotaknuti se nekih od pitanja, važnih za dodatno unaprjeđenje položaja osoba s invaliditetom na području Zadarske županije.
Iako je, kako je istaknuo predsjednik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije Željko Županović, mnogo toga u posljednjih godinu dana učinjeno, još uvijek ima problema koje treba riješiti. Neki od njih, kako su ukazali i pojedini članovi udruge, i dalje se odnose na javni gradski prijevoz, odnosno na uvođenje dodatnih autobusnih stanica u pojedinim gradskim zonama.


Dobra suradnja s Gradom i Županijom
– Položaj osoba s invaliditetom se popravlja iz godine u godinu, dobili smo novi kombi s rampom, a gradska tvrtka Liburnija nabavila je trećinu novog voznog parka, među kojim su i niskopodni autobusi, kazao je Županović i naveo da bi niskopodne autobuse prilagođene invalidskim kolicima trebalo uvesti i na relaciju Zadar – Biograd, s obzirom na česte potrebe odlaska članova ove udruge u Specijalnu bolnicu za ortopediju u Biogradu.
– Treba također riješiti i autobusne stanice koje nisu prilagođene za niskopodne autobuse, ali i napraviti pristupe restoranima, što namjeravamo zatražiti kroz razgovor s Cehom ugostitelja i obrtnicima. Tijekom ljeta problem nije toliko dolazio do izražaja zbog prostora na otvorenom, ali u drugim dijelovima godine osobe s invaliditetom često ne mogu ući u restorane, ukazao je Županović na jedan od problema.


"Važan dio u poboljšanju položaja osoba s invaliditetom je zapošljavanje, pa tako mi u Zadarskoj županiji zapošljavamo četiri osobe s invaliditetom. Oni su vrijedni i marljivi radnici i njihov rad pokazuje koliko veliki obol mogu osobe s invaliditetom dati društvu i zajednici"
Božidar LONGIN




Kada je riječ o svijesti građana za potrebe osoba s invaliditetom, Županović je kazao da ona raste i da je u tom smislu napravljen iskorak, a suradnju s gradskim i županijskim vlastima ocijenio je jako dobrom.
Zadarski gradonačelnik Branko Dukić istaknuo je da su svi gradski odjeli uvijek na usluzi ovoj zadarskoj udruzi i spremni poslušati njihove probleme, te ih riješiti na zadovoljavajući način.
– Nama se katkad ti problemi ne čine velikima, ali osobama s invaliditetom su jako važni. Za naše sugrađane s invaliditetom, u dogovoru s njima, radimo na olakšavanju njihova svakodnevnog života – od uređenja plaže, do nabavke novog kombija, novih gradskih autobusa, istaknuo je gradonačelnik Dukić i naglasio da će i nadalje slušati želje i potrebe članova ove udruge, te kako je važno da se kontaktira i razgovara.


Što više ustanova prilagoditi osobama s invaliditetom
Zadarski župan Božidar Longin istaknuo je kako Zadarska županija čini sve da olakša život osobama s invaliditetom, pri čemu je važna brzina rješenja no ona ponekad ovisi i o zakonskoj regulativi. Uređen je pristup Kazalištu lutaka Zadar, te će se i nadalje raditi da što veći broj ustanova na području Zadra i Zadarske županije bude prilagođen osobama s invaliditetom, naveo je zadarski župan.
– Važan dio u poboljšanju položaja osoba s invaliditetom je zapošljavanje, pa tako mi u Zadarskoj županiji zapošljavamo četiri osobe s invaliditetom. Oni su vrijedni i marljivi radnici i njihov rad pokazuje koliko veliki obol mogu osobe s invaliditetom dati društvu i zajednici, istaknuo je župan Longin, te svim članovima udruge čestitao njihov dan, zaželjevši im i lijepe božićne blagdane.
Na jučerašnjem domijenku Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije uručila je zahvalnice zaslužnima za njen rad, koje su dobili knjigovotkinja Berita Hajdinger, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Zadarske županije Bernard Maruna, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra Robertino Dujela, te tvrtka Obala i lučice.
Udruzi je pak uručen prigodni dar od strane Srednjoškolskog đačkog doma, rad njihovih učenika i nastavnika.