Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sandrine nova kraljica

Autor: Zlatko Horvat

03.01.2010. 23:00
Sandrine nova kraljica


Sandrine Aubert, 27-godišnja Francuskinja, slavila ispred Austrijanke Kathrin Zettel i Njemice Susanne Riesch. Ana Jelušić 11. poslije napadaja astme, Nika Fleiss 22.
Sandrine Aubert okrunjena je kao nova snježna kraljica, 27-godišnja Francuskinja pobjednica je šestoga izdanja slalomske utrke Svjetskoga kupa na Sljemenu. Sandrine Aubert je najboljom drugom vožnjom s trećega skočila na prvo mjesto i upisala četvrtu pobjedu karijere, drugu ove sezone. Drugo mjesto na Sljemenu pripalo je Austrijanki Kathrin Zettel, najbržoj poslije prve vožnje, dok je treća bila Njemica Susanne Riesch. Njezina sestra Maria bila je četvrta, “ziherica” skijašice iz Garmisch-Partenkirchena bila je dovoljna za preuzimanje vodstva u ukupnom poretku, ali zato je ispustila vodstvo u slalomu. Tragičarka utrke je dvostruka sljemenska pobjednica Austrijanka Marlies Schild, koja je završila u snijegu pet vratiju prije cilja druge vožnje. Možda ne bi pobijedila, ali ispustila je postolje. Dvije hrvatske skijašice dohvatile su bodove, Ana Jelušić završila je na 11. mjestu poslije prave drame, nakon što su je uspjeli lijekovima osposobiti za drugu vožnju poslije napada astme, dok je Nika Fleiss utrku okončala na 22. mjestu.
– Napravila sam mali korak naprijed u odnosu na prošlu godinu, sve skupa nije ispalo loše. Neću se sramiti ovog 11. mjesta s obzirom na sve probleme koje sam imala. Očekivala sam više, želje su bile veće, ali ne ispada uvijek ono što želiš. Poslije prve vožnje imala sam dosta jak napadaj astme – govorila je Ana u cilju, pokazujući ruke koje su se – tresle. – Pokušat ću se najprije odmoriti, doći k sebi. Nikad nisam imala problema s koljenom, ali zato je tu astma. Standardno. Krenulo je već u Lienzu. Sada su dodatno sve zakomplicirali duga, zahtjevna staza, pritisak, pokupila sam i neku prehladu. Sve se to skupilo…
Zahvalila je svima koji su utrku učinili mogućom. I zaista, opet je na Sljemenu bilo sjajno. Oko staze bilo je desetak tisuća gledatelja, koji su stvarali buku kakvu stvara zrakoplov kod polijetanja, pogotovo kada su na stazi bile hrvatske skijašice. Ana je u prvoj vožnji imala 12. vrijeme, zaostatak od 1.37 sekundi nudio je mogućnost skoka prema plasmanu među sedam najboljih.
– Pokušala sam biti tečna u prvoj vožnji, ali prejako sam stiskala u zavojima, što me zakopavalo na stazi. Trebalo je samo pustiti skije – kaže Ana. A onda je stigao napadaj astme i zapravo je čudo što je Riječanka uopće startala u drugoj vožnji, u kojoj je najbrža bila Sandrine Aubert. Koliko je bila brza na stazi, toliko se otegnulo čekanje na njen susret s novinarima. Zbog doping kontrole. Bilo je puno strpljivih.
– Ne mogu zamisliti da smo mogle voziti nakon onoga što sam vidjela 24 sata ranije. Moram zahvaliti organizatorima, utrku su učinili mogućom, a ja sam imala savršen dan – rekla je Sandrine Aubert, koja je preuzela crveni startni broj vodeće u slalomu. – Volim doći iz drugog plana, napadala sam u drugoj vožnji i stavila pritisak na leđa vodećih. To je moj način vožnje, uvijek napadam, tada sve izgleda lakše. No, u slalomu je potrebna i doza sreće. Imala sam je i uspjela sam pobijediti u najboljoj utrci Svjetskoga kupa!
Nije bilo slavlja, čekao ju je povratak kući. Automobilom. Život skijašica i skijaša. Nije lako ni Kathrin Zettel, koja je 12. put bila na postolju u slalomu u Svjetskom kupu, ali još čeka prvu pobjedu. Sada je bila tako blizu.- Sretna sam zbog drugog mjesta, stvarno. Bila sam impresionirana vodstvom nakon prve vožnje, dok je drugi “lauf” bio zahtjevniji. Ponosna sam na ovaj rezultat u Zagrebu, pogotovo poslije problema s lijevim koljenom proteklog ljeta. Volim ovu utrku, u kojoj gledatelji rade strašnu buku. Prekrasan je i trofej, no ovaj put Sandrine je bila bolja. Bit će velika suparnica u Vancouveru, u svakoj je utrci sve bolja.
Nika Fleiss upisala je devet novih bodova, ali želje su bile veće, puno veće. Željela se ocu Reni i njegovoj ekipi, koja se brinula za stazu, revanširati jednim dobrim plasmanom. Nikin je cilj uvijek biti među 15.
– Osvojila sam koji bod, ali daleko je to od očekivanja. Vozila sam dvije gotovo identične vožnje, dobro u gornjem dijelu, slabije u srednjem i zadnjem dijelu. Šteta, jer ovdje je uvijek dobar osjećaj voziti, zbog staze, gledatelja, atmosfere. Optimizam je bio velik jer se nešto uopće događa poslije tri dana kiše kada su svi već otpisali utrku. Meni je užasno žao što ljudima nisam uzvratila na isti način za ovu atmosferu koju su nam pružili, u tom drugom dijelu nisam skijala kako želim – rekla je Nika Fleiss poslije još jedne velike sljemenske utrke iako je gledatelja bilo manje nego lani na utrci skijašica. U srijedu su na redu skijaši. U noćnoj utrci, s Kostelićem na startu. Spektakl…


Ivica Kostelić vozi noćni slalom na Sljemenu


ZAGREB – Više nema nikakve dileme, Ivica Kostelić nastupit će u srijedu na Sljemenu. Definitivna potvrda stigla je iz Innekremsa, gdje je Ivičino desno koljeno izdržalo sve napore, uključujući treninge pod punim opterećenjem.
– Ivica je u dobrom fizičkom stanju, motiviran za vožnju na domaćem brdu – kaže Vedran Pavlek, zadovoljan raspletom. Poslije nekoliko dana (i noći) prepunih briga zbog toploga vremena i kiše, hladni val i novi snijeg što je zabijelio Sljeme te minus osam stupnjeva Celzijusa, što su stazu učinili kompaktnom, bili su razlog za dobro raspoloženje. Ipak je Sljeme nudilo zimski ugođaj, nakon što je samo 24 sata ranije sve sugeriralo da je stiglo proljeće. Potvrda nastupa najboljeg hrvatskog skijaša, drugog u oba prethodna izdanja sljemenske utrke, zajedno s drugim zvijezdama Svjetskoga kupa, jamči spektakl u srijedu u noćnoj utrci.




 


Semafor


Rezultati: 1. Sandrine Aubert (Fra) 2:00.36, 2. Kathrin Zettel (Aut) 0.43, 3. Susanne Riesch (Nje) 0.74, 4. Maria Riesch (Nje) 0.97, 5. Šarka Zahrobska (Češ) 1.23, 6. Tina Maze (Slo) 1.24, 7. Maria Pietilae-Holmner (Šve) 1.60, 8. Tanja Poutiainen (Fin) 1.70, 9. Manuela Mölgg (Ita) 2.38, 10. Therese Borssen (Šve) 2.53, 11. Ana Jelušić (Hrv) 2.62, 22. Nika Fleiss (Hrv) 4.39 sekundi zaostatka.
Poredak u slalomu:1. Sandrine Aubert (Fra) 316, 2. Maria Riesch (Nje) 293, 3. Šarka Zahrobska (Češ) 253, 4. Kathrin Zettel (Aut) 250, 5. Susanne Riesch (Nje) i Marlies Schild (Aut) 220, 12. Ana Jelušić (Hrv) 106, 33. Nika Fleiss (Hrv) 24 boda.
Ukupni poredak u Svjetskom kupu: 1. Maria Riesch (Nje) 599, 2. Lindsey Vonn (SAD) 594, 3. Kathrin Zettel (Aut) 569, 4. Tina Maze (Slo) 400, 5. Anja Pärson (Šve) 346, 6. Sandrine Aubert (Fra) 340, 31. Ana Jelušić (Hrv) 106, 76. Nika Fleiss (Hrv) 24 bodova.